Viihdelinna

Ciga

Virallinen nimi Egyedülálló Cicám
Rekisterinumero VH14-101-0013
Syntynyt, ikä 29.05.2014, 12v
Rotu, sukupuoli Venäjänratsuhevonen, tamma
Väri Merkit
Musta ei merkkejä
Säkäkorkeus 156 cm
Painotuslaji Kenttäratsastus
Kenttä Koulu Esteet Varusteluokka
Helppo Vaativa A 130 cm Light
Tuoja Omistaja
Norpatar Telma Titogov (VRL-09562)
3 Star Prospect, 1089 pistettä

Etsiessä hevosia ei tarvitse käydä kun tuttavien talleissa kyselemässä onko ylimääräisiä hevosia. Jasonin kanssa olimme siis pikku ierroksella Suomessa hevosrekalla. Oli meillä ihan matkalle tarkoituskin, lähdimme hakeman koiranpentua. Mutta kun rekalla lähdettiin niin poikkeiltiin kavereiden luona ja saatiin paluumatkalla poimia sopivat hevoset kyytiin.

Cigan kanssa toimiminen on kuin ruunaa käsittelisi. Tamma einimittäin ole yhtään rasittava, se ei vingu tai kiukuttele. Helposti hoidettava yksilö siis. Ainoa hankaluus tamman kanssa on sen terveenä pito. Tammalla nimittäin on aineenvaihdunnallisia ongelmia, minkä vuoksi se menee herkästi selästä jumiin ja on sen vuoksi pidettävä huolella loimitettuna. Tammalla käytetään mangneetti loimea, joka edistää verenkiertoa. Ciga saa myös säännöllisesti hierontaa ja sen satula tarkastetaan joka kuukausi hierojan toimesta ja 4 kertaa vuodessa ammattilaisen kanssa. Ciga on hyvin kuiva jalkainen ja sen jalat näyttävät tikuilta, joten siellä ei paljoa ole luun päällä suojaa, niimpä tamma on pidettävä suojitettuna tai pintelöitynä aina ratsastaessa. Tarvittaessa jos on paljon pakkasta tai muuten "sähköinen" tunnelma hevosten kesken kannattaa tarhaankin kääräistä paksut pintelit riekkumisen varalta. Tarhaa riittää etujalkoihin pintelit. Aina kun on alle +5 astetta on käytettävä ratsastusloimea alkuverryttelyssä ja mitä kylmempi on sitä paksumpaa loimea ja pidempää pidettävää kovalla pakkasella kannattaa pitää villaista ratsastusloimea koko liikutuksen ajan.

Ratsuna tamma tuntuu hiukan ponimaiselta. Minulle tulee ieleen siitä oriaseman liitokavio ponit. Se on niin sutjakka, mutta isoliikkeinen. Koulukiemurat onnistuvat vaivatta vaativa B- tasolle asti ja siitäkin ylöspäin pienellä viilauksella. Tamma on todella oppivainen, joten uskon sen oppivan vielä A:hankin vaadittavat liikkeet. Rytmiä ja ryhtiä tammalla on ainankin riittävästi sinne asti. Ciga on herkkä suusta, joten ohjastuntuman on oltava kevyt ja tasainen, jotta tamma asettuu siihen. Tuntuma voi olla lyhyt ei siis ratvitse ratsastaa kädet sylissä kilometri ohjilla, mutta ohjista ei saa nyperrellä. Kehumalla Cigan saa suorittamaan vaikka laukkapiruetit ja vaihdot jokaisella askeleella. Se on siis äärettömän yrittelijäs tapaus. Esteratsuna ei ole turhan kuuma, mutta hiukan kuitenkin isänsä napakkuutta perinyt. Äidiltä järkeä ja hyppykykyä, toisinaan kuitenkin ajautuu liian läheelle estettä. Harvoin hyppää liian kaukaa, etenkään jos ratsastaja vain matkustelee kyydissä. Ciga kyllä kuljettaa ratsastajan läpi esteradan, mutta jos haluaa sijoittua, niin kannattaa kyllä kiinnittää huomiota omaan ratsastukseen. Ciga on sen verran herkkä, että tiputtautuu kyllä nopeasti hypystä, jos ratsasta on pystyssä liian aikaisin, joten etenkin oksereilla on oltava tarkka kuinka ratsastaa. Maastoesteet on Cigalle helpompia, se hahmottaa ne paremmin ja pystyy hyppäämään paljon rennommin.

isä
Vitéz Pálca
vrh, evm
ii.
Brave Árvaház
vrh, evm
ie.
Ismeretlen Közremuködo
vrh, evm
iii.
Ijeszto Bohócra
evm
iie.
Kedves Fear
evm
iei.
az Ismeretlen Katona
evm
iee.
Támadó Eagle
evm

i. Cigan isä , tunnettu ehkä paremmin nimella Vilk. Ori on Venäjällä syntynyt, mutta Unkarin kautta muuttanut Suomeen. Sen meriittejä löytyy ympäri eurooppaa, sillä Vilk oli kilpaurallaan hyvin menestynyt ori ja levitti rodun tietoisuutta ympäri eurooppaa. Kun ori siirtyi jalostukseen siitä puhuttiin oikeastaan kaikkialla tällä puolella palloa. Vilkin ensimmäinen "vuosikerta" meni kuin kuumille kiville ja Ciga on toista vuosikertaa. Vuosittain Vilk:istä tulee vähintään 15 varsan isä. Vilk asustaa tällä hetkellä Suomessa, mutta matkaa ajoittain Venäjälle ja lähiseudulle, sekä sen spermaa lähetetään säännöllisesti ympäri maata.

emä
Hasznos Insect
vrh, evm
ei.
Hiábavaló Gyalu
vrh, evm
ee.
Feltérképezés
vrh, evm
eii.
az Igazi Veszély
evm
eie.
Ártalmatlannak
evm
eei.
Veszélyes Zóna
evm
eee.
Semmiségekkel
evm

e. Cigan emä , alias Iines on Suomen maakamaralle astunut jo puolivuotiaana varsana heti vierotuksen jälkeen. Tosin sai matkustaa äidin turvallisessa seurassa. Iines toimi alkuun kenttäratsuna, mutta oli liian rauhallinen, jotta olisi pärjännyt kilpailuissa ja oli turhan hidas maasto-osuudella. Tamma siirtyi esteratsastukseen ja sillä riitti kapasiteettiä 120cm tasolle asti. Iines koulutti monta junioria, jotka siirtyivät poneista hevosiin käsittelemään hevosta ja ratsastamaan niin kuin hevosella kuuluu ratoja tehdä. Iines on Suomessa ollut vaih yhdellä omistajalla, joka on "lainannut" huippuratsuaan kilpaileville lapsille ja nuorille, joissa on ollut potenttiaalia. Viimeisin ratsastaja, jonka Iines nosti esteratsastuksen maailmaan oli omistajansa tytär, joka tosiaan oli vasta vauva silloin, kun Iines tuli. Tyttö siirtyi vaikeimpiin hevosiin, joilla on enemmän potenttiaalia ja Iines pääsi kilpaeläkkeelle. Nykyään se hyppää edelleen 80 ja 90 cm ratoja. Ajoittain se käy myös jonkun metrin starttaamassa, jos on riittävän solakassa kunnossa. Tammaa pidetään varsomisten välissä kunnossa ratsastuskoulun tunneilla.

Kouluratsastus Sijoituksia 12 kpl
03.12.2014 Dainty Vaativa B 3/40
05.12.2014 Dainty Vaativa B 5/40
10.12.2014 Breawa Vaativa A 3/37
12.12.2014 Breawa Vaativa A 2/37
14.12.2014 Breawa Vaativa A 1/37
14.12.2014 Dainty Vaativa B 1/40
18.12.2014 Dainty Vaativa B 3/40
18.12.2014 Crensedossa Vaativa B 3/50
20.12.2014 Dainty Vaativa B 3/40
20.12.2014 Dainty Vaativa B 1/40
26.12.2014 Gateaway Vaativa A 4/29
01.01.2015 Huvitutti Vaativa A 1/40
LAJI Sijoituksia 0 kpl
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00

Hyvin vauhdikkaan ensivalmennuksen jälkeen kentälle sipsutteli siro musta tamma, joka kylläkin epäilyttävästi antoi samoja alkumerkkejä, kuin edellinen Telman hevonen Donna. Bellaksi kutsuttu tamma ei kuitenkaan aloittanut valmennusta riehumalla, vaan se kulki pyöresti hyvin avuilla ja vaikutti jopa kevyeltä ratsastaa. Ratsukko verrytteli puomeilla ja kavaleteilla, mutta ne olivat liian helppoja, joten siirryimme nopeasti esteverryttelyn pariin.

Jumppasarja oli alkuun hyvin matala ja tarkoitus oli vain esitellä Bellalle useampi este peräkkäin. Viisi vuotias tamma ei paljoa kuulemma jumppia ole treenannut muutakuin irtona, joten ensimmäiset hypyt olivat hyvin elastisia ja hieman liioiteltuja. Kuitenkin tamma mahtui kaikkii väleihin ilman, että se otti pikkuaskeleita tai jännittyi. Esteiden noustessa ja kaikkien esteiden ollessa jo irti maasta alkoi hypyt luistamaan ja niihin tuli jokin järkikin rytmin pysyessä kohdillaan. Energiaa tältäkään ratsulta ei tuntunut puuttuvan kun se laukkasi maneesin ympäri iloisesti tullen uudelleen ja uudelleen sarjalle. Vaihdoimme suuntaa ja sarjatehtävää kaksoissarjaksi, jossa testataan hieman tamman palautumista okseri pysty sarja on vaikein kaksoissarjoista. Bella hieman hämmentyi tehtävän vaikeudesta, mutta selvitti sen kuitenkin ongelmitta. Kiltti tamma paljastui kuitenkin myös pieneksi pedoksi, sillä esteiden noustessa se painoi korvat aivan luimuun ja kiihdytti esteille hypäten hirmuisella vauhdilla.

Totesimme yhteen ääneen että tuo liika vauhti täytyy saada kitkettyä pois, ennen kuin siitä tulee ongelma, joten pudotin hieman estekorkeutta ja jatkoimme tekniikan hiomisella. Telman lähestyessä rennolla kädellä esteitä ei ollut ongelmaa, mutta jos hän jäi vähänkin kuolaimeen kiinni niin Bella suivaantui ja kiskaisi itsensä taas tuohon niska lukkoon, korvat luimuun ja täysillä päin tilaansa. No muutaman onnistumisen ja ratsukon rentoutumisen jälkeen pystyimme hyvällä mielellä lopettamaan tältä päivältä.


31
KES 2017
Tarkan silmän alla
Telma (omistaja)

Vaikka en ikinä ole itseäni pitänyt mitenkään vakavasti otettavana kouluratsastajana, eikä Bella missään nimessä ole laadukkain kouluhevonen jota ole päässyt treenaamaan, niin silti tänään tuli super onnistuminen. Carlo on saapunut Suomeen muutamaksi päiväksi ja pitää koko henkilökunnalle valmennuksia koko täällä olo aikansa. Jason jakoi yhdesä Meten kanssa hevoset millä treenataan Carlon silmän alla ja minulle osui Bella. Itsenäisesä alkuverryttelyssä Bella ei ollut parhaillaan, vaan tikkasi lyhyttä ravia ja oli hiema hermostunut. Lukuisien volttien ja ympyröiden jälkee tamma alkoi rentoutua ja hellittiniskasta turhia paineita pois. Laukkaverrytelyn jälkeen tulikin hieman kiire Carlon luo kentälle, jossa kerroin tuosta jännittyneisyydestä.

Aloitimmekin aivan perustyöskentelyllä, jossa pääsin jatkamaan alkuverryttelyn pulmien ratkaisulla. Carlo kehoitti useasti hellittämään sisäohjaa kokonaan pois. Vasta non kuudennella peräkkäiselä voltilla Carlon edessä hellitin sisäohjasta tamman taipuessa ja kappas kyllähän se siihen jäikin. Nyt pääsin ratsastamaan sisäpohkeella kohti ulko-ohjaa ja tuo ohja ei enään ollutkaan tyhjä heiluva nahka luiska.

Pohkeen vistöjä ravissa ja laukannostoja suoralla hevosella. Ei mitään ihmellistä, mutta ne nostotmitkä tuntuivat hyvältä olivat supe hyviä. Hyvää fiilistä kasvatti Carlon kehut rehellisestä hevosesta ja hyvästä ratsastuksesta. Myös pohkeen väistöt sujuivat, mutta pientä jähmeyttä oli havaittavissa vasemmalle väistäessä. Sitä saa hieroja vilkaista ja tuumia onko oikeasti joku jumissa vai vähän vain jännittyneisyyttä.

Itsenäinen loppuverryttely tuli suoritettua maastossa, koska ei haluttu enään mennä maneesiin. Mukavassa auringon paisteessa ravailu ja hillittömän hauska kahlaus hetki tekivät treenistä viellä onnistuneemman.