Eloluoto

Kahmon Kuppisurma

rakennekuva © Suomen Hippos / P. Fager-Pintilä, muut © Stjarna

Nimi Kahmon Kuppisurma "Kurppa" Rotu, sukupuoli suomenhevonen, ori
Syntynyt 28.11.2016 Säkäkorkeus, väri 157 cm, tummanruunikko
Rekisterinumero VH17-018-0533 Omistaja Eloluoto, VRL-14119
Koulutustaso helppo A, 110cm Kasvattaja Kahmon Suomenhevoset

20.04.2017 kantakirjaustilaisuus: (R-suunta) 19 + 18 + 17 + 18 = 72p. / KTK-II

Kuppisurman nimi oli kyllä todellinen päähänpisto – niin kuin itse asiassa orivarsa itsekin. Kahvista ei ollut vielä omassa pihassa varsaa ja tamma olikin jo hyvin ehtinyt toipua edellisestä, joten miksei vielä yksi ennen varsinaista kisakentille palaamista. Kuppisurman vanhemmat omat molemmat sellaisia lempeäkatseisia otuksia (vaikkakin isä ei kyllä luonteeltaan sellaista ole), mutta itse Kurpalla on veikeä, ilkitekoja suunnitteleva katse, joka päivästä toiseen saa kaksijalkaiset pelokkaiksi – mitäköhän se nyt tällä kertaa keksii?

No ei, Kurppa on ihan hauska tapaus. Vähän vaan sellainen maalaisjuntti, jolla tulee aina mieleen joku erittäin hyvä idea, mistä ei ikinä seuraa mitään hyvää. Vaikka orijoukossa on innostusherkkiä tapauksia, on Kurppa silti yleensä yksikseen idioottimaisten tempauksiensa kanssa – jopa Happi pitää niitä outoina. Ori on kyllä lajitoveriensa sekä ihmisten kanssa hyvin seurallinen, ja joku voisi kutsua sitä ehkä jo läheisriippuvaiseksi. Kurppaa hieman aina jännittää ja hermostuttaa jäädä yksin, varsinkin maneesissa ja tallissa.

Hoitaessa Kurppa on ihan nätisti, vaikkakin seurallisena eläimenä yrittää saada hoitajaltaan mahdollisimman paljon huomiota. Ori tykkää myös leikkiä ihan kaikella, ja turvan ulottuville joutuneet harjat ovat saaneet karun kohtalon. Takinhihaa Kurppa on aina hipelöimässä ja vaatimassa rapsutteluja – tai vielä parempi olisi porkkanat, joista on kehittynyt orin ihan lempiherkku. Läheisyydessä oleva porkkanaämpäri onkin aina tyhjennettävä, eikä mihinkään lähdetä, ennen kuin kaikki on varmasti syöty. Kurppa on muunkin ruuan suhteen erittäin itsekäs, eikä todellakaan halua jakaa ruokaansa muiden kanssa. Turvan saa helposti rullalle, jos työntekoon (tai mihinkään) pitää lähteä kesken ruokailun. Jos kengittäjän tai eläinlääkärin kanssa tulee jotain kärsimättömyysongelmia, niin tunkekoot vain ruokaämpärin orin nenän eteen ja ongelma on ratkaistu käden käänteessä.

Ratsuna ori on reipas menopeli lajiin kuin lajiin. Kurppa omaa tasaiset liikkeet, joissa on mukava istua. Sileällä ori on vaihteleva tapaus: yleensä se on hyvin keskittynyt ja kuulolla, mutta toisinaan se ei jaksaisi antaa arvokasta huomiotaan johonkin koulukiemuroihin. Keskittyneenä Kurppa on erittäin miellyttävä ja yhteistyöhaluinen, joka toimii hyvin istunnalla ja pohkeella. Ääniapuihin ori reagoi hyvin niin koulussa kuin myös esteillä, joissa vauhti saattaa joskus kasvaa huomaamatta. Esteistä Kurppa tykkää, mutta ratsastajaksi tarvitaan tarkka ja kylmähermoinen henkilö, joka osaa kertoa orille täsmälleen, mitä tehdä. Mitään hyppypaikkoja ori ei juurikaan osaa katsoa – hyvä puoli kuitenkin on se, että silloin se kuuntelee ratsastajaansa ja hyppää siitä, mistä käsketään.

Luonne © Kasvattaja

Mörkövaaran Turmiotarina
sh, 157cm, m
Ch, KTK-II, SV-II
Huvin Tornado
sh, 159cm, km
YLA1, KRJ-II, ERJ-I, SLA-I, KTK-II
Taureeni
KRJ-II, ERJ-I, SLA-II, YLA2
Hilun Taiga
ERJ-I, SLA-II
Hymnin Känkkäränkkä
sh, 154cm, trt
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, VVJ-II, SLA-I
Junttihuligaani
Kiukkuipana
Kahvikuvitelma
sh, 156cm, vrn
KTK-III, SV-I
Koistilan Maitoparta
sh, 163cm, rn
KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, YLA2, SLA-I
Marsalkka Maitoviiksi
ERJ-I, KRJ-I, Jälkeläisarvo B
Virili
VIR MVA Ch, KTK-II, ERJ-I, KRJ-I
Harhakuvajainen
sh, 154cm, prt
SV-II, KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, YLA2, SLA-I
Kehveli
Harhakuvitelma
SLA-II, YLA1, KRJ-II, ERJ-II, Jälkeläisluokka C

Synt Skp Nimi Emä
31.03.2018 ori Peikkolehdon Surmansilmä Sysälän Flipperi

Kilpailukalenteri

Kouluratsastuksessa tasolla / hyppykapasiteetti ja rohkeus: p.
Ominaisuuspisteet: p. nopeus ja kestävyys: p.
Esteratsastuksessa tasolla / kuuliaisuus ja luonne: p.
Ominaisuuspisteet: p. tahti ja irtonaisuus: p.
tarkkuus ja ketteryys: p.

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

07.04.2018 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Nikki (142 sanaa)

"Nyt Kurppa oikeesti!" älähdin ärsyyntyneenä, kun nuori tummanruunikko tempaisi harjapakin nurin neljännen lyhyen ajan sisään. "Sä et oo tosissasi!"

Kurppa totta kai näytti mahdollisimman viattomalta ja tapitti minua tummilla nappisilmillään, kuin ei olisi tiennyt, mikä ihme minua hermostutti. Siirsin harjapakkia jälleen kauemmas hevosesta, tällä kertaa niin kauas, että se joutuisi nakertamaan riimunnarunsa poikki päästäkseen harjapakin luokse. Jatkoin orin sukumista ja itseäni rauhoitellakseni kerroin sille, mitä tehtäsiiin tänään. Kerroin, kuinka Kurppa pääsisi tänään talviseen alkukevään maastoon, ja lupailin auringon paistavan ulkona. Hevosta ei olisi sitten voinut vähempää kiinnostaa puheenaiheeni, se halusi vain rapsutuksia ja lisää huomiota. Suukotin Kurppa-turpaa hellästi ja ilmoitin tulevani ihan kohta takaisin, kävisin vain hakemassa varusteet. Pyrin olemaan mahdollisimman nopea tehtävässä, mutta tietysti ruunikko ehti hermostumaan sillä välin yksinoloonsa. "Joo joo, mennää mennää", mumisin kärsimättömälle hevoselle ja nostin sen selkään satulan. Kuolainneuvottelujen jälkeen talutin Kurpan ulos ja niin suuntasimme maastoon.


Ulkoasu © M Layouts
Kuva © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan
Tämä on virtuaalitalli | Tämä on virtuaalihevonen