Faína Sova


© Galildiko.hu
Kyseessä on virtuaalihevonen!


Virallinen nimi Faína Sova, "Faina" Rekisterinumero VH-
Syntynyt 22.12.2015, 9v Rotu & skp Venäjänratsuhevonen, tamma
Säkäkorkeus 168cm Väritys Musta
Painotus Esteratsastus Taso ko. hB re. 140cm me. 100cm / Helppo
Kasvattaja Pöllökummun Tila Omistaja Sissi Pietinen (Norpatar VRL-09562)
Hoito-ohjeet Varusteet

Rohkeasti kokeilemaan uutta? No pakon edessä, kun sopivan sukuisia venäläisiä ei ole saatavilla. Ensimmäinen "paranneltu" kasvatti syntyi Ronja tammalle. Pelkäsin varsasta tulevan joku norsu ja jättiläinen, no tulihan siitä aika pitkä kinttuinen ja en tiedä mistä se peri noin ison PÄÄN. Varsassa oli syntyessään pelkästään jalkaa ja päätä. Onneksi varsa kehittyi hyvin ja siitä kasvoi hyvännäköinen urheiluhevonen, jolla on kyllä edelleen iso pää.

Faina on melko herttainen ja helppo hevonen hoitaa, vaikka se onkin tuollainen honkelo. Ainut on saada tamma pysymään "lihoissaan", eli se laihtuu todella helposti. Hoitajat ja etenkin Susa repii usein päänahkansa, kun tamma ei ole syönnyt vaan levitellyt kaikki heinät ympäri karsinan. Iso koko tekee siitä kuitenkin aikuisten ja nuorte ratsun. Vaikka tamma onkin kiltti, niin ei laset saa sille suitsia, koska tämä norsun pää ei kyllä laskeuru senttiäkään alemmas. Jopa Sissi joutuu joskus hakemaan jakkaran suitsiakseen tamman kuntoon.

Ratsuna Fainalla oli aluksi hankala löytää taspaino. Meno nuorena oli melko huteraa ja heittelevää. Kuitenkin jumppailemalla ja kehittämällä tasapainoa mm hevosjoogan avulla, niin Fainakin sai pitkät kinttunsa ojennukseen ja kuriin. Puomi- ja kavalettiharjoitukset auttavat tamman kehitykseen ja se myös pitää niistä. Erilaiset laukkatehtävät auttavat Fainaa kehittämään takaosan lihaksistoa ja etenkin ottamaan takaosansa alleen. Faina ei ole mikään kouluratsu, mutta kulkee kaikissa askellajeissa kuolaintuntumalla ja osaa kantaa itsensä. Tekee pyydettävät tehtävät, eli jos joku jaksaisi treenata aktiivisesti, niin tamma oppisi varmasti hA:n asiat. Esteille Fainalla on puolestaan aina ollut todella hyvä silmä ja se on perinyt paljon hyppyä isältää. Paljon maalaisjärkeä, hyvä tekniikka ja tietenkin myös rutkasti rohkeutta tekevät Fainasta laadukkaan esteratsun, jolla on mielyttävä ratsastaa. Maastossa kuumenee jonkin verran, mutta on täysin ratsastettavissa. Maastoesteitä hyppää rohkeasti, mutta usein turhankin vauhdikkaasti.

Kilpailupaikalla on oma rauhallinen itsensä, kunne on verryttelyn aika. Syy miksi tamma ei ole viellä hA:n tasoisia kouluratoja starttaillut on sen huonokeskittyminen verryttelyssä. Este ja maastoverryttelyt ovat näyttäviä. Ratsastajan on oikeastaan vain laukattava kevyessä istunnassa ohjat tuntumalla ja tasapainoiltava, kun tamma pomppii eteenpäin vuoretellen pukitellen ja viahdellen laukkaa. Joskus myös keulakevenee, mutta ei ole vaaraksi eikä liikkeet ole sähäkkiä. Liika energia ja innokkuus vaan purkautuu tälläisellä. Jos verryttely on mennyt nappiin ja ennen radalle menoa on ehtinyt vähän kävellä mahdollisesti ilman ratsastajaakin, niin tamma on yleensä parempi. Radalle kävellään aina pitkällä ohjalla, muuten loikkii ja pomppii eikä välttämättä lähde portilta pois. Tämä pätee siis etenkin estekisoja, joissa pääsee radalle kävelemäänn jo edellisen suorituksen aikana.

o./t./r. Varsan Nimi - s. 00.00.0000
( Nimi x Nimi )

o./t./r. Varsan Nimi - s. 00.00.0000
( Nimi x Nimi )

o./t./r. Varsan Nimi - s. 00.00.0000
( Nimi x Nimi )

o./t./r. Varsan Nimi - s. 00.00.0000
( Nimi x Nimi )

Esteratsastus
pvm järjestäjä luokka tulos
12.10.2016 Mörkövaara 130 cm 1/29
14.10.2016 Mörkövaara 130 cm 4/29
17.10.2016 Mörkövaara 130 cm 4/29
19.10.2016 Mörkövaara 130 cm 1/29
17.01.2017 Romilly 140 cm 4/51
18.01.2017 Romilly 140 cm 5/46
25.01.2017 Romilly 140 cm 3/30
26.01.2017 Romilly 140 cm 2/30
27.01.2017 Romilly 140 cm 4/30
18.02.2017 Romilly 130 cm 4/50
19.02.2017 Romilly 130 cm 1/50
20.02.2017 Romilly 130 cm 5/50
22.02.2017 Romilly 140 cm 3/50
26.02.2017 Romilly 130 cm 5/50
11.07.2017 Yateley 140 cm 4/30
11.07.2017 Yateley 140 cm 1/30

Kouluratsastus
pvm järjestäjä luokka tulos
18.01.2017 Romilly Helppo C 6/80
05.02.2017 Romilly Helppo C 4/55
06.02.2017 Romilly Helppo B 7/71

Kenttäratsastus
pvm järjestäjä luokka tulos
00.00.0000 vÄXYY VAL PARAS! I-palkinto
00.00.0000 vÄXYY VAL PARAS! I-palkinto
00.00.0000 vÄXYY VAL PARAS! I-palkinto

24.01.2016 Lumihanki juoksutus
Tammalla oli virtaa vaikka kuinka paljon, joten päätin jo aamusta ennen tarhausta lähteä pellolle juoksuttamaan kunnon lumihankeen. Taluttelin ensin hetken tiellä, kunnes siirryimme pellon puolelle. Itse kahlasin vähän matkaa pellon puolelle, noin 15 metriä ja olin aivan kuollut, todella rankkaa. Lunta on noin polveen minulla, joten tammalle se ei ollut niin suuri ponnistus. Talloin itselleni sopivan kokoisen alueen ja pyysin Fainan ympyrälle, tammalla oli sivuohjat tuntumalla ja selässä satula. Pyysin ensin käyntiin ja sieltä raviin. No ravia tamma ei ehtinytkään ottaa kuin muutaman hassun askeleen, kunnes se sinkaisi täyteen pukki rodeoon. Pellolla on vissiin ihan kivaa, mutta onneksi korkea hanki oli sen verran raskasta tammalle ettei se jaksanut kuin kierroksen verran villiintyä ja rauhoittui raville. Ravuutin molempiin suuntiin ja tein hiukan temponvaihteluita. Annoin tamman hetken kävellä, ennen kuin aloin pyytämään laukkaa. Aluksi laukan nostot oli ilmavia ja nimenomaan takaosastaan ilmavia. Nostotkin tasaantuivat, kun kierroksia alkoi tulla ympyrällä riittävästi. Vauhti oli kokojuoksutus session ajan melko reipasta, mutta silti tamma malttoi venyttää eteen alas loppuraveissa, kun sai siihen mahdollisuuden. Talutin tamma viellä maastossa loppukäynnit, mutta emme käyneet pitkällä kiersimme vain pihan, ettei sille tullut kylmä, kun sillä ei ollut loimea päällä.

09.03.2016 Valmennuspäivä kotona, kirjoittanut omistaja<
Olen saanut houkuteltua Henrik Mäentaustan nyt myös meidän tallille valmentamaan. Tänään ei ole normi estetunteja, vaan Henrikin pitämiä valmennuksia. Hän on viettänyt kokopäivän seurassamme ratsastaen ja valmentaen. Annu osallistui Fainalla samaan aamunryhmään kuin minä Ymmillä. Nuoriso saa näyttää Henrikille mallia millaisia meidän omista on kasvanut.
Faina oli alkuun hieman laiska ja Annu valittikin siitä minulle salaa, tamma ei kuulemma reagoinnut yhtään pohkeeseen. Ehkä täsät johtuen aloitimmekin notkistavista ja tasapainoa vaativista ravipuomeista, ennen kuin siirryimme suoristamaan ratsujamme. Tämä sopi hyvin tahmeahkolle Fainalle, kun taas herkkä Ymmi meinasi kuumua. Hitaasti mutta varmasti Fainakin alkoi piristyä ja tuntua omalta itseltään Henrik nouroi sen olevan disel mallia. Annu joutui käyttämään kaikki taitonsa ratsastajana, jotta Faina ei kompuroinnut jumppasarjoihin. Henrik käski tuoda hiukan napakammassa laukassa ja sitten antaa pohkeet ja ohjaa jääden odottamaan tamman reaktiota. Ensimmäinen oma suorite oli pätyä kuperkeikkeen ja molemmat pystyt Faina tiputti, mutta seuraavalla kerralla ei saanut edelleenkään muuttaa mitään, vaan olla mukana elämässä. Toisella yrittämällä tamma oli skarpimpi edelleen vähän haparoiva, mutta ei pudottanut kertaakaan. Kolmas kerta sai jo minutkin ihmettelemään tamman notkeutta ja ketteryyttä. Olemme ehkä yrittäneet auttaa sitä liika, totesin ääneen josta Henrik nappasi kiinni ja piti pinen saarnan hevosten kehittämisestä huipputasolle. Niiden on saatava käyttää omia aivojaan. Jos ne kaahaa tuhatta ja sataa niin nosta estettä vähän ja anna kaahata. Se voi olla että hevonen tajuaa pääsevänsä helpommalla, varsinkin kun esteen jälkeen käännetän heti jyrkkä voltti (mikäli ohjattavuus on tallessa) ja jos hevonen on tasapainoton ja epävarma on sitä vain kannustettava yrittämään ja kehuttava onnistumisista.
Rataharjoituksissa Faina ja Annu pääsivät loistamaan. Toisin kuin Ymmi joka kaahotti läpi radan, niin he tekivät elegantin ja siistin puhtaan radan. Lopuksi Henrik jopa nosti esteitä Fainalle ja pyysi Annu hiukan lisäämään tempoa, mutta muuten ei saa muuttaa mitään. Faina hyppäsi hienosti ja olin itsekin ylpeä tammoista, eikä Annussakaan valittamista ollut. Valmennus päättyi pihakävelyyn, kun Henrik siirtyi valmentamaan ulkopuolista ratsukkoa.

12.12.2016 Kouluvääntöä
Olen hetken jo ollut sitä mieltä että Joni treenaa liian vähän koulua estehevosilla. Joten olen tehnyt siihen muutoksen ja päättänyt että hevosia kierrätetään ja eri ratsuttajat käyvät niitä läpi. Jokaisella on kuitenkin edelleen ne "päähevosensa", mutta estehevosia käytetään kouluratsastajillamme ja kouluhevoset saavat alkaa jumppaamaan pieniä esteitä estepainotteisten ratsuttajien kanssa. Otin maneesin katsomon reunalta gramaanit ja pujotin ne tammalle ja kiinnitin satulavyöhön D-renkaisiin sivuille.
Jo alkuverryttelyssä tein paljon siirtymisiä ja väistöjä. Faina oli alkuun hiukan jähmeä ja suorastaan puinen suustaan, mikä johtunee Jonin passiivisesta kädestä. Maarit saa kyllä pitää pojille muutaman tunnin taas että he muistavat ettei meillä ratsasteta kovalla kädellä. Laukassa irrottelin hiukan kuolainta ja ratsastin pari kertaa voimakkaasti eteen, kun en saannut reaktiota muuten. Pikkuhiljaa löysimme yhteisen sävelen ja Faina pehmeni hyvin suusta sekä kyljistä. Tein käynnissä pituuskhalkaisijalla askeleen väistöjä, joissa tamma kuumui kivasti ja herkistyi pohkeelle. Laukanvaihdoissa virittelystä oli hyötyä pääsin tekemään kolme vaihtoa suoran aikana ja ratsastin myös vastalaukka kaaria. Todellista jumppaa, jonka jälkeen siirryin loppuraveihin. Ravailin Fainan pehmeäksi ja pyöreäksi. Loppukäynnit talutin tammaa loimien alla. Tiesin että Alinalla on nyt ruokatauko, joten vein tamman sisälle ja purin sen. Laitoin sen solariumin alle kuivumaan ja vein varusteet paikoilleen. Ennen taukoani harjasin sen viellä ja loimitin.

12.03.2017 Estevalmennus Henrik Mäentausta, kirjoittanut omistaja
Henrik on jälleen saapunut valmennusviikonlopuksi meille. Kilpailukausi on alkanut ihan kivasti hevosillamme ja nyt on aika hioa viellä, niin että palkintojen jaossa alkaa näkymään meidän ratsukoita enemmän ja kenties joskus viellä otamme kolmoisvoiton kotiin. Henrik pitää viikonlopun aikana täyspäiväisiä valmennuksia yksityistunteina ja ryhminä. Aamu ryhmään osallistuin Fainan kanssa ja aloitimme notkeutta sekä nopeita jalkoja vaativalla jumppasarjalla, joka tietenkin oli aika matala. Fainan kanssa samassa ryhmässä oli Joni Ymmin kanssa ja kaksi tuntiratsukkoa, mutta teimme harjoituksia vähän kuin pareittain. Jonna oli verrytellyt jo Fainan, koska Henrikin toive oli että hevoset on valmiiksi lämpimiä, kun tulevat maneesiin. Toki Henrik katsasti ensin että hevoset on avuilla enen kuin aloitimme tehtävät ja tuon jumppasarjan loikkimisen. Fainan ensimmäinen suorite muistutti kyllä hyvin pitkälti loikkimista. Hieman skarppeutta uuteen yritykseen ja paremmin valmisteltu hevonen sarjan suulla, niin alkoi puomitkin pysymään paikoillaan eikä niitä turhaa kolisteltu. Suurin ongelma valmennuksen aikana oli Fainan suuri innokkuus ja pyrkiminen, niin että se alkoi säheltämään uudelle esteelle jo edellisen hypyn aikana ja laskeutui liian aikaisin tiputtaen puomeja. Rauhattomuus saatiin hallintaan palaamalla hieman helpompiin yksin kertaisiin tehtäviin ja pitämällä se melko sidottuna ja antamaan vain sen verran vapautta mitä se tarvitsi esteen suorittamista varten. Rataharjoituksessa minun piti muistaa olla itse rauhallinen ja suorittaa rataa este kerrallaan. Jos aloin liikaa ajatella seuraavaa estettä, niin tamman nuoruus ja kokemattomuus sai sen panikoimaan jo myös seuraavaa estettä. Pidin koko radan ajan mielessä että ei ole paha, jos ratsastan vaikka ylimääräisen voltin saadakseni tamman tasapainoon ja rauhoittumaan. Kuitenkaan se ei tullut tarpeen koko valmennuksen aikana, ellei lasketa alkuverryttelyä, jossa Henrik käski kaikkia ratsastamaan voltin ennen ja jälkeen esteen. Ehdin itse hieman laukkauttaa ja keventääkin tammaa rennoksi, mutta virallisen loppuverryttelyn suorittaa tällä kertaa Alina, joka toi seuraavan hevosen minulle.

Webdesign © Shady    Kyseessä on Virtuaalihevonen!