Tupelan Ravi- ja laukkaradat


Ravirata

Meiltä löytyy kaksi ravirataa. Minkä takia? No uusi rata tuli vahingossa, sillä vanha metsärata alunperin kunnostettiin isommalla kädella ja sen ympärille alkoi alunperin rakentua varsinainen rata-alue. Ensimmäiset ja vanhemmat (noin kolme kuukautta vanhemmat) tallit ovat vanhan radan ympärillä. Vanhakin rata on täysi mitoitettu ja siellä on myös iso katsoma, noin 90 valjastuskatosta, joista osassa eli noin 40 on takakarsinat ja keskimmäisestä katos rivistä löytyy kahdeksan pesupaikan "pesuhuone", kärryjen pesupaikat löytyy jokaisen katosrivin päästä, missä on myös siis vesipisteet. Varikko alue on iso ja tilava, joten myös isommilla yhdistelmillä pääsee pelipaikoille. Mikäli saavut rekan ja peräkärryn yhdistelmällä ilmoita erikseen varaamme isomman paikan teille. Katsomo rakennuksesta löytyy Toto tilat, kahvila, baari ja yläkerrasta tilausravintola keittiöllä. Vanhan radan keittiössä toimii keittering yrittäjä Olivia Keittilä.

Uusi rata puolestaa on laukkaradan keskell . Emme oikein keksineet mitä haluamme rakentaa laukkaradan keskelle. Ensin mietimme harjoitusrataa, mutta päädyimme hyv pohjaiseen kilparataan. Varsinaisesti pidämme kaikki kilpailut vanhalla radalla, jossa katsomo on lähempänä rataa. Laukkaradan keskellä oleva rata on kuitenkin aktiivisessa harjoitus käytössä myös ulkopuolisille, sillä rakensimme Suomen ensimmäisen valjastushallin eli erillisten valjastuskatosten sijasta valjastus ja hevosten kuntoonlaitto tapahtuu isossa hallissa. Hallista löytyy neljä kahteen jaettu "osastoa", jotka on väri ja numero koodattuja. Vanhan radan hevosiakin voi laittaa kurjalla ilmalla valjastuskatoksilla kuntoon. Pääsääntöisesti kaikki vierailijat laittavat hallissa hevoset kuntoon, sillä siellä ne on valvonta paikalla lähes koko vuorokauden. Ratojen huoltotöitä tehdään ymäri vuorokauden etenkin talvisin, jotta treenialueet ja radat pysyvät kunnossa. Hallin ja katsomorakennuksen yhdistää tuubi ja myös katsojat pääsevät kurkistamaan hallin puolelle kahvion kautta. Valvontaa suoritetaan myös hallin yläkerrassa olevasta ratapäällikön toimistosta.

Treenaamaan?

Rata-alueen pohjapiirros ja treenilenkit.
Huomioi muut alueella liikkujat ja salamalla merkattu valkoisin aidoin rajattu rata on vain laukkahevosten käytössä ja uudella radalla ulommalle radalle ei saa mennä kärryillä, mutta montéa voi treenata myös laukkaradalla, jonka hiekkan ja kuidun sekoituspohja on hieman pehmeämpi kuin raviradan.

Treeni muotoja löytyy paljon ja läes jokaisen tallin yhteydestä löytyy myös kävelytyskone, mutta ne ovat tallien yksityisessä käytössä. Hevoskeskuksen puolelta löytyy kävelytyskoneita parikin kappaletta, mikäli tarvitsee alkulämpäjä isommalle ryhmälle. Näissä tapauksissa ota yhteyttä ratahenkilökuntaan tai kuntoutuskeskuksen työntekijöihin. Treenaajan paratiisi on mielestämme melko onnistunut. Lähes joka tallilta pääsee suoraan treenilenkeille eli hyvin lanatuille ja huolletuille pohjille. Muutamassa kohdassa on erillisin merkein varoitukset risteyksistä, mutta ainut "vaarallinen" eli enemmän autojakin sisältävä ylitys kohta löytyy pehmeän lenkin luota, jossa autotie ja hevostentie risteää. Tietä ei ole pakko ylittää, sillä siellä on myös hevosille kääntöpaikka ennen risteystä eli mikäli et halua ylittää tietä lähde lenkille talli 15 nurkilta.


Pehmeälenkki on hyvää treeniä hevosille ja tekee myös erittäin hyvää ajaa erilaisilla pohjilla. Lenkille pääset Talli 15 suunnalta mikäli et halua ylittää autotietä. Lenkillä mahtuu ohittaa ja rinnakkain kulkeminen on sallittua. Vain kaksi valjakkoa rinnan niin vastaan mahtuu tulemaan myös kaksi rinnan. Laukkahevosetkin saavat treenata täällä, mutta muistaka kaikki ottaa toisene huomioon ja nopeammin menevä hevonen ei saa ohittaa ellei ohitus ole turvallinen ja edelle kulkeva kuski tai ratsastaja on huomannut takaa tulevat. Koko lenkillä tulee mittaa noin 2,5 kilometriä ja mikäli Talli 15 nurkalta kääntöpaikalle ja takaisin matkaa tulee noin 3 km.

Treenilenkki on napakalla pohjalla varustettu kaksi suuntainen tie. Ravihevosetkin pitävät maisemien katseluista ja onhan se mukavampaa rupatella kaverin kanssa rauhallisemmalla tie osuudella. Treenilenkillä kaksi rinnan, niin vauhdikkaammille jää tilaa ohitta ja vastaankin mahtuu tulla 2 rinnan. Tilaa on siis vaikka muille jakaa ja nämä ovatkin eniten käyttössä olevia lenkkejä niin ravureilla, monté- ja laukkahevosillakin. Huomaa myös että ratsuhevosiakin saattaa ilmestyä paikalle.

Mäkitreeniä pääsee harjoittamaan kahdella erikseen rakennetulla noin 700 metriä pitkällä mäkiosuudella. Molempien mäkien päästä löytyy yhteinen kääntäpaikka ja mäkien välissä kulkee myös tie jota voi ajaa tasaisella takaisin päin. Mäessä on alkuun merkit 100 metrin välein ja 200 metriä ennen loppua 50 metrin välein. Suosittelemme että mäeltä laskeudutaan käynnissä alas tai hyvin kontrolloidussa ravissa. Laskeutuminen on jyrkempi, mutta ei vaarallisen jyrkkä. Mäkien pohja on kohtalaisen raskas, mutta ei yhtä pehmeä kuin pehmeä lenkki. Pohja on siis pitävä, mutta pehmeämpi kuin ratapohja.

Vesieste hauska ja erikoisempi treenimuoto. Pääset ajamaan sisäreunaa pitkin kärryillä jossa veden pinta on vain hieman yli polven. Kurahousut kannattaa laittaa jalkaan, sillä hevoset usein innostuvat roiskuttamaan vettä. Myös vesiesteen pohjaa huolletaan säännöllisesti. Ulkoreunaa pitkin voi myös ajaa, mutta silloin kyllä kuskikin kastuu sillä vedenpinta on ison lämminverisen mahaan asti. Veden lämpötila ilmoitetaan joka aamu radan nettisivuilla ja sen käyttö talvisin kielletty vain jää aikaan, eli jalkojen viilentäminen onnistuu myös talvisin silloin ravaamista ei suositella.

Metsälenkki on vaihtelevaa maastoa tarjoava. Vaikka lenkit ovat ajettavia emme suosittele kilpakärryillä ajamista. Mikäli ratsastat, niin älä ratsasta renkaan urissa (näin vältetään turha vatkuttaminen). Metsäteille ajetaan tarvittaessa hiekkaa, mutta lähinnä ne ovat metsäautoteihin verrattavia ja alun perin metsäkoneen jälkiin tehtyjä. 5 ja 9 kilometrin lenkeiltä lähtee molemmista ratsastus polkuja ja metsäkoneen "pistoja". Niin sanottujen pistosten päässä on kääntöpaikat, joten niitä voi myös ajaa. Metsälenkeillä on yhden suuntainen liikenne ja molemmat lenkit ovat erisuuntiin. 4 kilometrin lenkki kierretään myötäpäivään ma, ke, pe ja su eli vastapäivään ti, to ja la. 7 kilometrin lenkki kierretään myötäpäivään ti, to ja la ja vastapäivään ma, ke, pe ja su. Myös huoltotyöt tehdään noihin suuntiin eikä tarvitse pelätä, pidämme riittävästi etäisyyttä. Voit halutessasi väistää metsäpistolle.