Viihdelinna

Bella

Virallinen nimi Sibilla Sova
Rekisterinumero VH21-101-0027
Syntynyt, ikä 01.01.2017, 5v
Rotu, sukupuoli Venäjänratsuhevonen, tamma
Väri Merkit
Musta ei merkkejä
Säkäkorkeus 156 cm
Painotuslaji Esteratsastus
Kenttä Koulu Esteet Varusteluokka
Helppo Helppo B 100 cm Light
Kasvattaja Omistaja
Regor Valtsko, Venäjä Telma Titogov (VRL-09562)

3 Star Prospect, 980 pistettä

Piirit on isto, mutta silti niitä sopivia ratsuja löytyy ihan läheeltäkin tai laheisten ystävien kautta. Sissi Pietinen toimitti telmalle nuoria sisäänratsastettuja estehevosen alkuja, joiden kanssa pitäisi päästä treenamaan ja etenemään. Bella on ainut Sissin oma kasvatti, joka tällä erää saapui Pohjanmaalle.

Jotkut tammat ovat varsin itsepäisiä ja haastavia käsitellä, mutta Bella on aivan erimaata. Hyvin ihmisrakas ja innokas avustaja myös tallitöissä, vaikkakin usein saakin aikaan enemmän sotkua. Kuitenkin neidin päivittäisiä äyväläyksiä on mukava seurata. Se usein jrjesteleekin heinät karsinassa aivan uueen uskoon ilman että kuitenkaan jätää niitä syömättä. Jos kuitenkin heinää on liikaa, niin tammalla on tapana piilottaa ne aivan kuin mitään ei olisi jäljellä mutta siivotessa takaseinää sieltä paljastuukin heinäkätkö. Välttääksen ylimääräisen työn tulee yöheinät laittaa kaikki verkkoihin, myös kuivaheinä joka yleensä suotetään lattialta kannattaa laittaa sloweat verkkoon johon siivut on helppo sujauttaa. Varustus, kengitys, lääkintätoimenpiteet ja jopa raspaus onnistuu ongelmitta ja ilman rauhotusta. Pesulla viihtyy ja letkutkin jalassa seisoo, muta kaipaa kuitenkin ihmisen huomiota.

Ratsastaessa on hyvin eloisa ja pirteä. Harvoin kuitenkaan puree kuolaimeen tai on muuten vahva / vaikea. Sille on kuitenkin ostettu vähän vahvempiakin kuolaimia, muta kaikkein parhaiten se toimii kuitenkin suorilla kuolaimilla. Vipuvarrella ei ole väliä, joten maastoiluun belhamit ovat hyvät ja joskus tarpeelliset myös estetreeniin. Sileä työskentelyssä tamma saattaa alkuun olla haluton rentoutumaan ja turvautuu vaivattomaan niskalukkoon ja lyhyeen tikkaavaan liikkeeseen. Kuitenkin kun jaksaa vaatia ja ratsastaa pehmein avui tamma on täysin ratsastettavissa. Se osaa kulkea peräänannossa ja suorittaa vaativankin liikkeitä, mutta virallisesti sitä ei ole treenattu helpo a tasolle ainankaan viellä. Rataesteillä tamma on innokas ja joskus myös vaativa vauhtinsa suhteen. Kuitenkin tamma on hyvin luotettava eikä kyyläile edes erikoisesteitä. Maastoilee mielellään ja hyppää myös luottavaisesti saaden ajoittain pieniä spurtteja, mutta harvoin innostuu edes pukittelemaan.

Aika näyttää millainen showhevonen tästäkin kehittyy, mutta toistasesti se on ainakin osoittanut hyvin oppivaiseksi temppujen suhteen ja osaakin yksinkertaisia temppuja. Se on tutustunut myös erilaisiin keskiakalajeihin ja pelokkeisiin hyvin avoimesti ja rohkein mielin. Annamme Bellan kuitenkin viellä hetken harjoitella rauhassa ennen näytöksiin mukaan ottoa.

isä
Black Lagoon
Hannover, musta, 166cm
ii.
Black Pearl
Hannover, evm
ie.
Kiss Kiss
Hannover, evm
iii.
Black Cherry
evm
iie.
Temptation
evm
iei.
Kingbird
evm
iee.
Cheril
evm

emä
Avvakuum
vrh, musta, 168cm
ei.
Artemidor
vrh, evm
ee.
Anfisa
vrh, evm
eii.
Admiral NDL
evm
eie.
Leonída 41
evm
eei.
Alexandro
evm
eee.
Miléna
evm

LAJI Sijoituksia 0 kpl
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
LAJI Sijoituksia 0 kpl
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00

Hyvin vauhdikkaan ensivalmennuksen jälkeen kentälle sipsutteli siro musta tamma, joka kylläkin epäilyttävästi antoi samoja alkumerkkejä, kuin edellinen Telman hevonen Donna. Bellaksi kutsuttu tamma ei kuitenkaan aloittanut valmennusta riehumalla, vaan se kulki pyöresti hyvin avuilla ja vaikutti jopa kevyeltä ratsastaa. Ratsukko verrytteli puomeilla ja kavaleteilla, mutta ne olivat liian helppoja, joten siirryimme nopeasti esteverryttelyn pariin.

Jumppasarja oli alkuun hyvin matala ja tarkoitus oli vain esitellä Bellalle useampi este peräkkäin. Viisi vuotias tamma ei paljoa kuulemma jumppia ole treenannut muutakuin irtona, joten ensimmäiset hypyt olivat hyvin elastisia ja hieman liioiteltuja. Kuitenkin tamma mahtui kaikkii väleihin ilman, että se otti pikkuaskeleita tai jännittyi. Esteiden noustessa ja kaikkien esteiden ollessa jo irti maasta alkoi hypyt luistamaan ja niihin tuli jokin järkikin rytmin pysyessä kohdillaan. Energiaa tältäkään ratsulta ei tuntunut puuttuvan kun se laukkasi maneesin ympäri iloisesti tullen uudelleen ja uudelleen sarjalle. Vaihdoimme suuntaa ja sarjatehtävää kaksoissarjaksi, jossa testataan hieman tamman palautumista okseri pysty sarja on vaikein kaksoissarjoista. Bella hieman hämmentyi tehtävän vaikeudesta, mutta selvitti sen kuitenkin ongelmitta. Kiltti tamma paljastui kuitenkin myös pieneksi pedoksi, sillä esteiden noustessa se painoi korvat aivan luimuun ja kiihdytti esteille hypäten hirmuisella vauhdilla.

Totesimme yhteen ääneen että tuo liika vauhti täytyy saada kitkettyä pois, ennen kuin siitä tulee ongelma, joten pudotin hieman estekorkeutta ja jatkoimme tekniikan hiomisella. Telman lähestyessä rennolla kädellä esteitä ei ollut ongelmaa, mutta jos hän jäi vähänkin kuolaimeen kiinni niin Bella suivaantui ja kiskaisi itsensä taas tuohon niska lukkoon, korvat luimuun ja täysillä päin tilaansa. No muutaman onnistumisen ja ratsukon rentoutumisen jälkeen pystyimme hyvällä mielellä lopettamaan tältä päivältä.


31
KES 2017
Tarkan silmän alla
Telma (omistaja)

Vaikka en ikinä ole itseäni pitänyt mitenkään vakavasti otettavana kouluratsastajana, eikä Bella missään nimessä ole laadukkain kouluhevonen jota ole päässyt treenaamaan, niin silti tänään tuli super onnistuminen. Carlo on saapunut Suomeen muutamaksi päiväksi ja pitää koko henkilökunnalle valmennuksia koko täällä olo aikansa. Jason jakoi yhdesä Meten kanssa hevoset millä treenataan Carlon silmän alla ja minulle osui Bella. Itsenäisesä alkuverryttelyssä Bella ei ollut parhaillaan, vaan tikkasi lyhyttä ravia ja oli hiema hermostunut. Lukuisien volttien ja ympyröiden jälkee tamma alkoi rentoutua ja hellittiniskasta turhia paineita pois. Laukkaverrytelyn jälkeen tulikin hieman kiire Carlon luo kentälle, jossa kerroin tuosta jännittyneisyydestä.

Aloitimmekin aivan perustyöskentelyllä, jossa pääsin jatkamaan alkuverryttelyn pulmien ratkaisulla. Carlo kehoitti useasti hellittämään sisäohjaa kokonaan pois. Vasta non kuudennella peräkkäiselä voltilla Carlon edessä hellitin sisäohjasta tamman taipuessa ja kappas kyllähän se siihen jäikin. Nyt pääsin ratsastamaan sisäpohkeella kohti ulko-ohjaa ja tuo ohja ei enään ollutkaan tyhjä heiluva nahka luiska.

Pohkeen vistöjä ravissa ja laukannostoja suoralla hevosella. Ei mitään ihmellistä, mutta ne nostotmitkä tuntuivat hyvältä olivat supe hyviä. Hyvää fiilistä kasvatti Carlon kehut rehellisestä hevosesta ja hyvästä ratsastuksesta. Myös pohkeen väistöt sujuivat, mutta pientä jähmeyttä oli havaittavissa vasemmalle väistäessä. Sitä saa hieroja vilkaista ja tuumia onko oikeasti joku jumissa vai vähän vain jännittyneisyyttä.

Itsenäinen loppuverryttely tuli suoritettua maastossa, koska ei haluttu enään mennä maneesiin. Mukavassa auringon paisteessa ravailu ja hillittömän hauska kahlaus hetki tekivät treenistä viellä onnistuneemman.