Viihdelinna

Carmen

Virallinen nimi Carmen of Smithloch
Rekisterinumero VH21-040-0066
Syntynyt, ikä 24.09.2017, 6v
Rotu, sukupuoli Friisiläinen, Tamma
Väri Merkit
Musta -
Säkäkorkeus 164 cm
Painotuslaji Valjakkoajo
Valjakko Koulu Esteet Varusteluokka
Vaativa Vaativa A 90 cm Hevy
Kasvattaja Omistaja
Seppäjärven Talli Talma Titogov (VRL-09562)

3 Star Prospect, 1088 pistettä

Nuori ja äärettömän mielenkiintoinen nuori friisivarsa asteli iloisesti Viihdelinnan pihaan. Hämmentävänä ajatuksena tallilla oli herännyt idea hankkia viellä yksi friisitamma, jotta meillä olisi niitä kolme. Ja mitä kolmella hevosella voisi paremmin tehdä, kuin troikkaa eli kolme hevosta rinnan valjakossa. Lisäksi Manuel ilmoitti että vanemmat tammat Kitana ja Lawine ovat jo tottuneet rinakkain kulkemiseen ja siihen että Manuel ratsastaa niitä seisten molempien selästä. Tähän lisättäisiin viellä ohjasajettuna yksi tamma eteen, niin Manuel olisi kuulemma taas hetken tyytyväinen.

Nuori tamma oli alkuun hyvinkin arka, vaikka se muiden hevosten seurassa olikin iloinen. Pikkuhiljaa työskentelyn ja päivitääisten rutiinien avulla varsasta kehkeytyi utelias teini, joka alkoi hakeutua ihmisten seuraan. Manuel ja Viivi ovat tehneet uskomattoman paljon töitä tamman kanssa ja heitä saakin kiittää siitä, että Carmen on nykyisin aikuismainen ja rauhalinen käsiteltävä hevonen. Tammalla kulkee pitkällä narulla tai jopa vapaana ihmisen tai kavereiden perässä. Loimittaminen, varustaminen ja kaikki muu hoitaminen onnistuu, kunhan hoitaja ei ole äkäinen ja äkkipikainen. Carmen on hyvin herkkä aistimaan ihmisten tunteita ja tammalla onkin mahtavat vaistot sekä kyky lohduttaa allapäin olevia tai arkoja ihmisiä. Se ei vain voi ymmärtää miksi ihminen olisi vihainen tai ärtynt ja pelkää tehneensä itse väärin.

Ratsuna hyvin herkkä ja kuuliainen, jonka vuoksi ei sovellu alkeistuneille ilman taluttaajaa. Mikäli Carmenia kaivataa talutustunnille, niin ratsastajaa kehoiteteena ottamaan ravissa satulan kahvasta tai harjasta tukea. Kokeineillekin ratsastajille voi alkuun olla haaste tottua tamman raviin, etenkin kun siellä pitää istua. Paljon tunteja ja pitkää pinnaa ottaen huomioon myös ratsastajan raudan lujat vatsalihakset, niin ehkä oppii mukautumaan tamman raviin, kun se ravaa kunnolla eikä vain tepsuta hiljaksen. Carmen hyppää myös esteitä, jos ratsastaja osaa asiansa sekä auttaa tarvittaessa tammaa. Se on hyvinkin suosittu juniorien kesken, koska he jotka käyvät vaikeimmilla estetunneilla päsevät ajoittain hyppäämään Carmenin kanssa helpompiin ryhmiin ilmaiseksi, mikäli tunneilla sattuu olemaan tilaa, niin Heli pitää huolen yhden silmäteränsä mielenterveydestä. Maastoilee ongelmitta, mutta saattaa olla hieman tuijottelevaa sorttia.

Äärettömän herkkä ratsu sopiikin loistavasti turnajaisiin. Se on luottavainen tuttuja ratsastajia kohtaan, mutta ei sovellu luokkiin joissa ratsua vaihdetaan ”voitto järjestyksessä”, koska epäilee uusia ratsastajia. Kuitenkin helppo ratsastaa yhdellä kädellä, eikä se pelkää mitään hirvityksiä.

isä
Dragen v.d. Duren
Friisiläinen, musta, 176cm
-
ii.
VIR MVA ch Bullet v.d. Oorlog
Friisiläinen, m, 167cm
KTK-I, VSN Ch, KRJ-I, VVJ-I, YLA1
ie.
Ynskje
Friisiläinen, m, 160cm
-
iii.
Ziekte v.d. Oorlog
Friisiläinen, evm
iie.
Ster v. Prokaz
Friisiläinen, evm
iei.
Wabe
Friisiläinen, evm
iee.
Nikkitta
Friisiläinen, evm

i.

emä
Clementine of Smithloch
Friisiläinen, musta, 166cm
-
ei.
Ch Baltimore v.d. Hoog
Friisiläinen, m, 168cm
KTK-III
ee.
Claudia
Friisiläinen, m, 165cm
-
eii.
Franhoundend
Friisiläinen, evm
eie.
Bitske v.d. Hoog
Friisiläinen, evm
eei.
Claudius
Friisiläinen, evm
eee.
Cardea
Friisiläinen, evm

e.

Valjakkoajo Sijoituksia 0 kpl
Kouluratsastus Sijoituksia 0 kpl

Koulu
12
JOU 2021
Manuel Parl
VRL-09562

Telman kanssa sovimme eilen että on jälleen aika rääkätä vatsalihaksi ja pidetään barokki valmennuksia. Carmen on vielä niin kokematon barokkilajeissa, että oikeastaan tämä on vain perinteinen kouluvalmennus vain tamman suitset ovat hieman erilaiset eli kolmipalakuolain kapsonilla. Kapsonia käytetään kankiohjan sijasta ja kokeneemmilla hevosilla pystyy myös ratsastamaan hackamoren ja kapsonin yhdistelmällä, mutta Carmen on siihen vielä liian tottumaton. Lisäksi vaikka Telma on pomoni, niin pakko sanoa ettei hänkään välttämättä olisi vielä valmis siihen. Telma kun one enemmän esteratsastaja ja sen vuoksi toivookin usein valmennuksia.

Tamman kanssa aloitimme rauhallisella verryttelyllä, jossa ratsukko sai totutella jälleen toisiinsa. Varsinaisesti kummalakaan ei ollut ongelmia sietää toisiaan tai ymmärtää, mutta Telmalla tuntui alkuun olevan hieman haasteita käyttää kapsonia sekä asetella ohjia käsiinsä. "Mutta eihän niitä ole kuin yksi enemmän kuin aikaisemmin per käsi. Ajattele jos ratsastaisit yhdellä kädellä", annoin hieman ajateltavaa. Ajatukset tuntuivat välkkyvän Telman päässä, kun tämä yritti selvittää kuinka pystyisi käyttämään kaikkia ohjia yhdellä kädellä. No onneksi tuo ajatus sai varsinaisen tehtävän tuntumaan kovinkin yksinkertaiselta ja helpolta.

Carmen kulki aluksi aavistuksen turhan lyhyellä kaulalla ja Telmalla oli hankaluukisia saada tamma luottamaan kapsoniin. Kapsonilla voisi ratsastaa myös pelkästään, mutta etenkin nuorten hevosten kanssa on kiva että käytetään myös normaalia kuolainta. Carmenin tapauksessa tamma on vain hieman epävarma ja todella herkkä ratsastajan kädelle. Tammalla kun voi hyvin ratsastaa kuolaimettomilla suitsilla tai vaikka vain kaulanarulla. Emme kuitenkaan luovuttaneet vaan tämä oli molemmille hyvää harjoitusta. Telma joutui kestämään raastavan poltteen vatsalihaksissaan, mutta keskittymään silti pehmeään tuntumaan.

Laukkatyöskentelyssä Telmalla oli hieman parempi ote, kuten arvata saattaa esteratsastajalta. Pystyimem jopa hieman tekemään avotaivutuksia laukassa ja saimme ennen kaikkiaan tamma nrentoutumaan. Loppuraveissa Carmen venytti mallikkaasti eteen alas.


08
HEI 2020
Kuningattaren ratsu
Telma (omistaja)

Kiertueeltamme hevoskohtaiset tarinat ovat jääneet vähäisele, mutta pakko kertoa Carmenista lyhyt tarina. Carmen nuorimpana meidän friisiläisenä toimi yleensä vain meidän omien ratsastajien ratsuna, mutta erääseen elokuvaan se vaadittiin näyttelijän toimesta mukaan. Näyttelijänä oli erittäin kokenut Carola Vilk, jolla on toki ratsastuskokemusta onhan hän kilpaillutkin kouluratsastuksessa. Carola rakastui Carmeniin ja sai sen toimimaan allaan moitteitta. Sovimme tuotannon kanssa, että annan Carmenin sillä ehdolla, että hevoskohtauksiin varataan poikkeuksellisen paljon aikaa.

Carmenin mukaan kuvauksiin lähti aina sen hoitajaksi Laura, joka osaa lukea tammaa hyvin ja uskaltaa puuttua ajoissa ongelmiin. Carola pyrki vapaapäivinäkin käymään ratsastamassa itse Carmenilla, mikä sopi minulle paremmin kuin hyvin. Saavat molemmat rauhassa tutustua toisiinsa. Koko tiimimme kuitenkin yllättyi ensimmäisen kuvauspäivän jälkeen. Kuvauksissa oli sattunut erittäin harvinainen onnettomuus kun suuri viherkangas oli päässyt kiinnikkeistään irti ja pudonnut leijaillen toki tamman päälle. Carola ei ollut ehtinyt alta pois, vaan he jäivät kankkaan alle "loukkuun". Kangas on vain reunoilta raskas, mutta sen nostamiseen tai aukon tekemiseen meni kuitenkin muutama minuutti, mutta Carmen oli seissyt tyynen rauhallisesti kankaan alla.

Kuvaukset oli jatkunut normaalisti tunnin myöhemmin ja mitään pelkoa kangasta tai muuta kohtaan ei ollut. Ainut mistä Carola ja Laura moitti tiimiä oli turha huutaminen tilanteessa. Jos jotain outoa ja odottamatonta tapahtuu on oltava koko ryhmän rauhallinen. Carmen sai Carolalta täyden kympin ja ohjaaja kiitti erikseen kuinka tamma esiintyy kameroiden edessä. Myös pääkuvaajaan assistentti kävi kehumassa tammaa Lauralle, sillä se ei välittänyt tippaakaan kameroista.