Viihdelinna

Mauri, Martti

Virallinen nimi Pöllökummun Smaugli
Rekisterinumero Ei rekisterissä
Syntynyt, ikä 01.05.2017, 2v
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, Ori
Väri Merkit
Vaaleanrautias Piirto
Säkäkorkeus 164 cm
Painotuslaji Kenttäratsastus
Kenttä Koulu Esteet Varusteluokka
CIC1 Helppo A 110 cm Medium
Kasvattaja Omistaja
Pöllökummun tila Talma Titogov (VRL-09562)

Pöllökummussa syntynyt iso orivasra ei ollut mikään helppo lapsi ja saapuikin Viihdelinnaan ajatuksella että Manuel ja Viivi saavat sen kuriin, kun kasvattajan tilalla on täysitohina kilpahevosten kanssa. Ajan puutteen vuoksi myyty orivarsa osottautui kuitenkin rakastettavaksi tapaukseksi ja ainankin se kykenee hankkimaan media huomiota. Orivarsan retkistä voi lukea sen päiväkirjasta tarkemmin, mutta se ei päästänyt henkilökuntaa eikä kyläläisiäkään helpolla ja sitä kutsuttiinkin koko kylän riiviöksi.

Riiviömäinen varsaluonne tulee aina välillä esille näin aikuisellakin hevosella. Mauri on aivan paras hevonen hoitajalle jolla on ensinnäkin hyvä kunto ja toiseksi ääretön huumorintaju. Sinäänsä ori on kiltti hoitaa se ei pure, potki eikä ryntäile taluttaessakaan. Mutta on mestari karkailemaan, karsinalta et voi poistua vaikka ori olisi kiinni. Heti kun hoitaja häviää näkyvistä ori joko pujottautuu riimustaan pois tai avaa riimunnarun. Osaa avata myös lukkoja! Karsinan puoliovea ei voi jättää auki ja tarhojen portit on lukittava ja suojattava huolella. Mauri tarhailee tarhassa, jossa on tuplahaka ja portti kiinnitetään viellä ketjunarulla ja tarvittaessa riimullakin. Tarhassa on aina kierrettävä alalanka, missä kulkee kunnon sähkö, koska on konttaavaa sorttia. Talvisin huomioitava aitojen korkeuden riitävyys, ei pysy metrin aidan takana vaan hyppää leikitellen ylitse.

Ratsuna mukavan energinen ja hyvän poljennan omaava ori, painuu ajoittain liian alas ja alkaa painamaan kuolaimelle, mikäli ratsastaja ei ole hereillä. Tällä lönköttelee kentällä ja maastossa ihan minkä tasoinen ratsastaja tahansa, mutta töitä tehdessä vaatii hieman osaamistakin tai ainankin opettajan vinkkejä. Ei ole vaikea ratsastaa peräänantoon ja tehdä helppoja kouluratsastusliikkeitä, mutta tilannetajua on oltava ja ennakointia muiden hevosten suhteen, koksa on melko orimainen ja alkaa korisemaan ja kiukuttelemaan. Sopii parhaiten yksityistunneille ja valmennuksiin, missä on hyvin tilaa. Esteillä innokas ja joskus muuttuu vahvaksi, mutta pysyy kuitenkin mukavuusalueella, mikäli ratsastaja on rauhallinen eikä lähde sähläykseen mukaan.

Verryttelyyn on aina laitettava iso punainen rusetti ja kädessä voi olla myös nauha, joka kertoo hevosen olevan vaikea ori. Mauri osaa halutessaan olla todella vaikea ja äänekäs verryttelyissä. Se saattaa näin häiritä suorittavaa ratsukkoa, mikäli verryttely on suorituspaikan vieressä. Tämän vuoksi ori tarvitsee kokeneen kilpailijan ja maajoukot kannattaa olla myös mukana kertomassa tilanteesta verryttelyvalvojalle ja muille ratsastajille. Verryttelyssä ei Maurin kanssa pysähdellä tai se alkaa välittömästi keulimaan vaikka näyttäisi rauhalliselta juuri sillä hetkellä.

isä
Viikset Sutturalla
Suomenhevonen, vprt, 157cm
Pr., First Champion (rhla)
ii.
Tammimetsän Pellavapää
Suomenhevonen, evm
ie.
Pihlan Suttu
Suomenhevonen, evm
iii.
Pellervo
Suomenhevonen
iie.
Nuttu Takussa
Suomenhevonen
iei.
Yöjuoksija
Suomenhevonen
iee.
Yötaivaan Luonnos
Suomenhevonen

i.

emä
Valkyria
Suomenhevonen, km, 162cm
ei.
Ritari Valkoinen
Suomenhevonen, evm
ee.
Ertsyria
Suomenhevonen, evm
eii.
Vaimennettu
Suomenhevonen
eie.
Neito Sinen
Suomenhevonen
eei.
Erilainen
Suomenhevonen
eee.
Pelsyria
Suomenhevonen

e.

Kenttäratsastus Sijoituksia 0 kpl
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
Esteratsastus Sijoituksia 0 kpl
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00

Laji
06
HEI 2017
Kotivalmennus
Valmentaja


10
HEI 2017
Varsa saapuu vauhdilla
Manuel (omistaja)

Riiviö on saapunut talliin tai no se on viellä autossa. Joukon pysäköidessä Pöllökummun vanhemman hevosrekan oritallin läheisyyteen alkoi jo auto heilua. En enään ihmetellyt miksi oli valittu huonompi ajokki näinkin pitkälle matkalle. Autoin Joukoa laskemaan lastaussillan ja silloin näin sen ensimmäisen kerran tai vilauksen sen päästä. Orivarsa hyppi valkuaiset muljuen väliseiniä päin ja sen vieressä matkustanut isompi ruuna yritti näykkiä sitä ärtyneenä. ”Beltomntilla menee jo nin hermot tuohon kakaraan. Jokaisiin liikennevaloihin pysähtyessä alkoi sama show, sekin on varmaan pakko ottaa jaloittelemaan hetkeksi”, Sissi totesi astuessaan sillalle. Menin perässä naruriimun ja pitkän koulutusnarun kanssa.

Jo pelkkä riimun vaihtaminen oli mennä painiksi varsan kanssa, joka rimpuili ahtaassa tilassa. Se lopetti vasta kun karjaisin voimasanan, no ainankin siihen jokin tehosi vaikka harvoin edes voimasanoja joudun käyttämään. Nyt alkoi kuitenkin itseäkin ahdistaa sen verran että kaappi oli saatava paikoilleen ja viellä minun määräämään paikkaan. Lähdin taluttamaan oria ulos ja silloin se näytti seuraavan kikkansa, toisaalta hyvä että esittäydytään kunnolla. Lenähdin ulos loikkaavan hevosen perässä alas rampilta, mutta onnistuin pysymään pystyssä ja aloitin saman tien orin häätämisen ja hätistelyn. Se ei voi päättää koska tulee ulos autosta ja millä vauhdilla. Kun ori väisti minua vein sen takaisin sillalle, mutta se aloittikin pullikoinnin siinnä. ”Tuo se sitten jaksaa olla rasittava. Se on mennyt autoon ja tullut autosta varmaan jo satakertaa, kun on kuskattu eläinlääkäriin, laitumelle ja ties minne ihan pikku varsasta asti”, Sissi totesi puistellen päätä. Ajoin orin taakse heti kun se pysähtyi ja tätä toistimme sillalle asti. Sillalla vaikka se olisikin jatkanut matkaa pysäytin ja peruututin sen viellä kertaalleen ulos. Mauri oppi hyvin että painavaa naurua kannattaa väistää eikä naruriimua vasten vetokaan ole kovin miellyttävää.

Autoon päästyä taputuin oria ensimmäisen kerran ja opetin laskemaan päätä alas. Loin niskaan painetta kädellä joka helpotti aina kun varsa laski pään alas. Kun se seisoi kopissa pää alhaalla se sai namipalan taskustani. Ulos kävellessä se yritti samaa kun aijemmin, mutta peruikin ajatuksensa kun sai kerran narusta ja ajoin sen takaisin autoon. Pyysin sen sillan alkuun ja lasketutin paineella pään alas, kehut ja nami. Pysähtelimme sillalla ja teimme samaa, ei toki maahan asti ettei tehdä kuperkeikkaa, mutta päätä alemmas ja rauhallisesti pois sillalta. Hyvä oppi yksi taisi mennä perille asti. Nyt ori pääsi karsinaan huilimaan heinien kanssa ja miettimään mitä tuli tehtyä. Belmont pääsi hetkeksi tarhaan, kun Jouko ja Sissi tutustuivat Viihdelinnaan.

↭↭↭↭↭↭↭↭
19
HEI 2017
Selkään mars!
Manuel (omistaja)

Tänään totttelemme orin kanssa erilaisiin ärsykkeisiin ja haen sen kunnioitusta, sekä laitan luottamuksen koetukselle. Katsotaan onko reilussa viikossa saatu mitään aikaan. Pyöröitauksella Fiola oli kasannut ärsykkeitä ja aloitinkin huiskuraipalla, jolla hevosia totutetaan kosketukseen. Kyseistä apuvälinettä olemme käyttäneet koko koulutuken ajan apuna. Mauri antoi koskettaa kaikkialle eikä juuri ottanut väistöaskeleita, aina kun se väisti annoin sille hetken aikaa miettiä ja jatkoin siitä mihin jäin.

Samaa toteutin myös kolinapurkilla, eli pullolla missä on pikkukiviä sisällä. Pressun ylikäveltiin ja sitä pujoteltiin päälle lopulta ori seisoi täysin rentona pressu korviin asti. Pienillä vihjeillä naruriimusta ori laski päätään alas. Aivan uskomattoman hyvin on edetty jo alle viikossa. Pyysin Fiolaahakemana kypärän ja laitoin orille satulan selkään. Se on jo tottunut satulaan, joten siinä ei ollut ongelmaa. Fiola saapui kypärä päässä aitaukseen ja otimme hieman seisonta harjoituksia jakkaran vieressä. Fiola taputteli selkää, satulaa, lapoja ja kaulaa. Hän käyti myös kolinapulloa joka on orille jo tuttu. Painon siitäminen satulaa sujui myös ongelmitta ja Fiola pääsi satulaankin mahalleen ilman mitään ongelmaa. Pikku lenkki käyntiä mahallaan roikkuen ja takaisin jakkaran luokse, jolla Fiola laskeutui.

Pienen ajatustauon jälkeen toistimme harjoituksen, mutta nyt Fiola nosti itensä satulaan asti istumaan. Kehujen sattelemana käveliimme lenkin aitauksessa talutuksessa ja Fiola teki muutaman pysäytyksen, jossa oria kehuttiin kovasti. Luottamus on viikossa kasvanut aivan ärettömästi, joten lähdimme pyöröaitauksesta ulos. Mauri oli minulla liinassa kiinni ja Fiolalla oli ohjat käsis. Kiertelimme pihassa ja ori tuntui olevan hyvin kiinnostunut kaikesta.