Viihdelinna

Niila, Nitka

Virallinen nimi Antonya v. Helmwald
Rekisterinumero VH22-021-0030
Syntynyt, ikä 10.11.2021, 3v
Rotu, sukupuoli Trakehner, tamma
Väri Merkit
Punaruunikko kts. kuvat
Säkäkorkeus 170 cm
Painotuslaji Esteratsastus
Kenttä Koulu Esteet Varusteluokka
ei testattu Helppo A 160 cm Light
Kasvattaja Omistaja
Gestüt Helmwald Telma Titogov (VRL-09562)

2 Star Prospect, 857 pistettä

Punainen on tulinen? No onhan Niila punaruunikko, mutta usein olen kuitenkin kuullut raivorautiaista. Tästä tammasta löytyy nimittäin sitä jotain ja se jokin on erittäin iso ego ja hieman liian lyhyt pinna. Ehkä maailman huonoin hankinta siis ratsastuskoululle, mutta koska meidän tiimimme tykkää haasteista, niin Niilallekin löytyy varmasti paikka. Alkuun tamma kuitenkin tulee asumaan kilpatallin puolella ja se laitetaan kuntoon vain henkilökunnan valvonnan alaisena.

Hoitaessa on hyvin tammamainen, ahdistaa kovat harjat, riimut hankaavat, vetopaniikkia voi kehitellä vaikkei olisi edes kiinni ja niin no lähes kaikkeen kommentoi hampaillaan. Vaikka tämä kuulostaa monsterilta, niin Niila on oikeastikin ihan helppo hoidettava, sen tavat on vain tunnettava. Sen vuoksi oppilaat eivät käsittele tammaa koskaan yksin, vaan aina joku tammalle tuttu on läsnä ja valvoo lähinnä siis tammaa, mutta opastaa myös oikean toimintatavan. On kuitenkin todettava, ettei kaikista oppilaistamme ole Niilan ratsastajiksi, sillä meillä ei ratsasteta, jos ei pystytä itse laittamaan kuntoon. Niilan kohdalla suitset ovat sellainen, ettei sitä lasketa alkuun. Tamma on todella herkkä niskastaan ja sille on usein suitset puettava ”osina” päälle. Kuolain on irrotettava toiselta puolelta, jotta suitset saa pujotettua korvien taakse ja sitten remmit kiinni ja lopuksi kuolain paikoilleen ja remmien kiristys. Niila heittelee usein päätään, joten kannattaa laittaa suitsia hieman kiinni, ettei se saa niitä päästään ennen kuin kuolain on paikoillaan.

Ratsuna melko reaktiivinen ja energinen, mutta yllättävää kyllä jarrut löytyvät lähes aina. Kääntyminen ja mm väistäminen ovat sitten asia aivan erikseen, ja sen vuoksi tammalla usein tunneilla on kiinteärenkainen kuolain tai jokin kuolain missä on vartta tai tutit ettei kuolain pääse läpi. Estetunneilla käytetään yleensä vähän jähmeämpää kuolainta kuten baby belhamia tai fullcheek, jotta kääntämisestä tulisi edes teoriassa jotain. Mutta kun kyydissä on ratsastaja, joka hallitsee itsensä ja osaa olla päättäväinen, jämäkkä ja riittävän pehmeä samaan aikaan. Liikkumisen vapauden takaaminen isohkoliikkeiselle tammalle vaatii ratsastajalta paljon. Se että voimme käyttää tunneilla huippuestehevosta ei ole itsestään selvyys. Oppilaat, jotka Niilalla saavat mennä, tietävät kyllä tamman arvon ja sen koska on parempi jättää, vaikka tunti kesken. Hanna on soittanut useamman kerran Telmalle että tulee itse ratsastamaan hirviönsä. Jos tunti jää kesken oppilasta ei luonnollisesti veloiteta ja usein kun Telma on itse ratsastanut tammalla hän pitää oppilaalle lyhyen yksityistunnin, jotta molemmille tulee onnistuminen. Kenttäratsastus on varmasti tamman kanssa mielenkiintoinen, mutta toistaisesti maastossa on keskitytty tasaisella pysymiseen. Niilan kanssa maastoilu on melko pomppuisaa.

Kilpaileva estehevonen, joka on treenissä sen lisäksi että tekee satunnaisia tunteja. Niilan kanssa treenaaminen on yllättävän miellyttävää, sillä on juuri sopivasti luonnetta ja arvaamattomuutta. Se kuitenkin antaa itsestään lähes aina kaikkensa ja on kovin yritteliäs. Tamma ei ole mikään liike ihme, itseasiassa sillä on yllättävän heikko laukka, siihen nähden mikä sen hyppykapasiteetti on. Laukan laadun eteen tehdään paljon töitä ja kyllä se sieltä kehittyy pikkuhiljaa. Kavaletti-, puomi- ja jumppatehtävät ovat tammalle mieleen, koska se kuitenkin nauttii aivojen käytöstä.

isä
Vincennes v. Helmwald
Trakehner, ruunikko, 168cm
-
ii.
Santorini v. Helmwald
Trakehner, kimo, 168cm
ERJ-I, YLA2
ie.
Vengeance v. Helmwald
Trakehner, ruunikko, 170cm
ERJ-I
iii.
Porter
ERJ-I, YLA3
iie.
Sangria
KTK-III, ERJ-I
iei.
Jeremiah II
ERJ-I, YLA3
iee.
Venus K
ERJ-I, KTK-III, YLA3

emä
Ch Abyssal Zone
Trakehner, ruunikko, 169cm
KTK-II, ERJ-I
ei.
Cirion Daimon
Trakehner, ruunikonkimo, 167cm
-
ee.
Amoral Abyss
Trakehner, ruunikko, 168cm
ERJ-I, YLA2
eie.
Der Reise GER
ERJ-I, YLA1
eei.
One Night Kind
ERJ-I

LAJI Sijoituksia 0 kpl
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
LAJI Sijoituksia 0 kpl
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00

Hyvin vauhdikkaan ensivalmennuksen jälkeen kentälle sipsutteli siro musta tamma, joka kylläkin epäilyttävästi antoi samoja alkumerkkejä, kuin edellinen Telman hevonen Donna. Bellaksi kutsuttu tamma ei kuitenkaan aloittanut valmennusta riehumalla, vaan se kulki pyöresti hyvin avuilla ja vaikutti jopa kevyeltä ratsastaa. Ratsukko verrytteli puomeilla ja kavaleteilla, mutta ne olivat liian helppoja, joten siirryimme nopeasti esteverryttelyn pariin.

Jumppasarja oli alkuun hyvin matala ja tarkoitus oli vain esitellä Bellalle useampi este peräkkäin. Viisi vuotias tamma ei paljoa kuulemma jumppia ole treenannut muutakuin irtona, joten ensimmäiset hypyt olivat hyvin elastisia ja hieman liioiteltuja. Kuitenkin tamma mahtui kaikkii väleihin ilman, että se otti pikkuaskeleita tai jännittyi. Esteiden noustessa ja kaikkien esteiden ollessa jo irti maasta alkoi hypyt luistamaan ja niihin tuli jokin järkikin rytmin pysyessä kohdillaan. Energiaa tältäkään ratsulta ei tuntunut puuttuvan kun se laukkasi maneesin ympäri iloisesti tullen uudelleen ja uudelleen sarjalle. Vaihdoimme suuntaa ja sarjatehtävää kaksoissarjaksi, jossa testataan hieman tamman palautumista okseri pysty sarja on vaikein kaksoissarjoista. Bella hieman hämmentyi tehtävän vaikeudesta, mutta selvitti sen kuitenkin ongelmitta. Kiltti tamma paljastui kuitenkin myös pieneksi pedoksi, sillä esteiden noustessa se painoi korvat aivan luimuun ja kiihdytti esteille hypäten hirmuisella vauhdilla.

Totesimme yhteen ääneen että tuo liika vauhti täytyy saada kitkettyä pois, ennen kuin siitä tulee ongelma, joten pudotin hieman estekorkeutta ja jatkoimme tekniikan hiomisella. Telman lähestyessä rennolla kädellä esteitä ei ollut ongelmaa, mutta jos hän jäi vähänkin kuolaimeen kiinni niin Bella suivaantui ja kiskaisi itsensä taas tuohon niska lukkoon, korvat luimuun ja täysillä päin tilaansa. No muutaman onnistumisen ja ratsukon rentoutumisen jälkeen pystyimme hyvällä mielellä lopettamaan tältä päivältä.


31
KES 2017
Tarkan silmän alla
Telma (omistaja)

Vaikka en ikinä ole itseäni pitänyt mitenkään vakavasti otettavana kouluratsastajana, eikä Bella missään nimessä ole laadukkain kouluhevonen jota ole päässyt treenaamaan, niin silti tänään tuli super onnistuminen. Carlo on saapunut Suomeen muutamaksi päiväksi ja pitää koko henkilökunnalle valmennuksia koko täällä olo aikansa. Jason jakoi yhdesä Meten kanssa hevoset millä treenataan Carlon silmän alla ja minulle osui Bella. Itsenäisesä alkuverryttelyssä Bella ei ollut parhaillaan, vaan tikkasi lyhyttä ravia ja oli hiema hermostunut. Lukuisien volttien ja ympyröiden jälkee tamma alkoi rentoutua ja hellittiniskasta turhia paineita pois. Laukkaverrytelyn jälkeen tulikin hieman kiire Carlon luo kentälle, jossa kerroin tuosta jännittyneisyydestä.

Aloitimmekin aivan perustyöskentelyllä, jossa pääsin jatkamaan alkuverryttelyn pulmien ratkaisulla. Carlo kehoitti useasti hellittämään sisäohjaa kokonaan pois. Vasta non kuudennella peräkkäiselä voltilla Carlon edessä hellitin sisäohjasta tamman taipuessa ja kappas kyllähän se siihen jäikin. Nyt pääsin ratsastamaan sisäpohkeella kohti ulko-ohjaa ja tuo ohja ei enään ollutkaan tyhjä heiluva nahka luiska.

Pohkeen vistöjä ravissa ja laukannostoja suoralla hevosella. Ei mitään ihmellistä, mutta ne nostotmitkä tuntuivat hyvältä olivat supe hyviä. Hyvää fiilistä kasvatti Carlon kehut rehellisestä hevosesta ja hyvästä ratsastuksesta. Myös pohkeen väistöt sujuivat, mutta pientä jähmeyttä oli havaittavissa vasemmalle väistäessä. Sitä saa hieroja vilkaista ja tuumia onko oikeasti joku jumissa vai vähän vain jännittyneisyyttä.

Itsenäinen loppuverryttely tuli suoritettua maastossa, koska ei haluttu enään mennä maneesiin. Mukavassa auringon paisteessa ravailu ja hillittömän hauska kahlaus hetki tekivät treenistä viellä onnistuneemman.