Viihdelinna

Jesse

Virallinen nimi A.D. Jesse James
Rekisterinumero VH11-022-0070
Syntynyt, ikä 01.03.2010, 12v
Rotu, sukupuoli Welsh sektio B, ruuna
Väri Merkit
Kimo -
Säkäkorkeus 135 cm
Painotuslaji Sopii kaikkeen
Valjakko Koulu Esteet Varusteluokka
Helppo Helppo B 90 cm -
Kasvattaja Omistaja
Jannica Telma Titogov (VRL-09562)

Etsin uusia poneja ratsastuskouluun ja teinkin ilmoituksen eläinkauppa foorumille. Hyvinkin nopeasti tuli monta yhteyden ottoa, joista aloin karsimaan sopivia ratsuja. Jannican poneista testasin neljää, mutta päädyimme kuitenkin Vilman kanssa 12-vuotiaaseen upea liikkeiseen welsh ruunaan, joka minun mielestäni oli liian vanha. Se kuitenkin meni ostotarkastuksessa läpi, joten kaipa terveellä ponilla on useampi käyttövuosi viellä jäljellä.

Jesse on hoidettaessa ihan kiltti, mutta järjettömän kätevä avaamaan solmuja. Tämän solmu taituruutensa vuoksi ruuna onkin hyvä laittaa kahdeltapuolelta kiinni ja niin ettei ylety kumpaankaan solmun. Myös tarhojen portit on laitettava kettingillä kiinni, koska solmut näpertelee auki päivän mittaan. Valjastaessa seisoo paikallaan vaunujen kiinnityksen ajan, mutta sitten alkaa tulla vähän hoppu jo.

Ajoponina Jesse on aivan valtavan iana luonteeltaa. Se pärjää isoillekin hevosille vaikeimmissakin luokissa ainankin nopeuden ja ketteryytensä ansiosta, mutta kouluosuudella se ei ole parhaimmillaan ja vaatii ajurilta paljon taitoa. Vaikka kentällä saattaa ratsain olla laiska ja vaikuttaa vanhalle luuskalle, niin vaunujen edessä on aina kuin nuori varsa viipottaessaan pitkin maita ja mantuja. Groomin oltava nopea ja taitava, jotta vaunut pysyy vauhdissa mukana.

Ratsuna Jesse on tosiaan hyvinkin rauhallinen, etnkin jos mennään pitkään maneesissa tai kentällä. Oppii nopeasti tunnin tehtävät ja yrittää oikoa, jos ratsastaja osaa käntää pohkeella ja estää sisäpohkeella oikomisen, niin ei Jesse kauaan jaksa lintsata. Raippa on hyvä olla mukana, etenkin jos harjoitellaan laukannostoa. Ensimmäiset nostot nimittäin muistuttaa enemmän ajolähtöä, kuin nostoa tai oikeastaan valumista laukalle. Kun siltä osaa vaatia iin isän hienot askeleetkin löytyy ja se osaa helppo A tason kaikki liikkeet, viellä kun löytyisi sopiva kuski, joka tuuppaisi sillä ratoja läpi, niin voisi se jopa sijoittuakin. Esteratsuna ruuna on hieman reippaampi ja pienillä esteillä oikein hyvä opetusratsu. Kun esteet nousee, niin vauhtikin kasvaa ja oikominen lisääntyy. Jessellä pystyy ratsastamaan todella tiukkoja uusintoja ja se liikkuu niissä paljon tasaisemmin. Treenissä hyppää reilua metriä ja irtona melkein itsensä kokoisia esteitä, koko sydämmensä voimalla. Maastossa toimii jonossa, eikä yritä ohi. Yksikseen saattaa hieman säpsyä, mutta ei stoppaile tai väistele eikä myöskään tee äkkikäännöksiä.

isä
Fitzpatrick
Welsh B, vkk, 135cm
-
ii.
Rush Marinus
Welsh B, evm
ie.
Davo's Ladybird
Welsh B, evm
iii.
Calypso IV
evm
iie.
Lafarrah's Classified
evm
iei.
Alejandro's Ahorn
evm
iee.
Talenta Perra
evm

emä
Carimba's Martha
Welsh B, km, 136cm
VPA-3
ei.
Carambou
Welsh B, evm
ee.
Madam Marthel
Welsh B, evm
eii.
Alehandro
evm
eie.
Carolinas
evm
eei.
Mathula
evm
eee.
Matami
evm

LAJI Sijoituksia 0 kpl
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
LAJI Sijoituksia 0 kpl
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00

Hyvin vauhdikkaan ensivalmennuksen jälkeen kentälle sipsutteli siro musta tamma, joka kylläkin epäilyttävästi antoi samoja alkumerkkejä, kuin edellinen Telman hevonen Donna. Bellaksi kutsuttu tamma ei kuitenkaan aloittanut valmennusta riehumalla, vaan se kulki pyöresti hyvin avuilla ja vaikutti jopa kevyeltä ratsastaa. Ratsukko verrytteli puomeilla ja kavaleteilla, mutta ne olivat liian helppoja, joten siirryimme nopeasti esteverryttelyn pariin.

Jumppasarja oli alkuun hyvin matala ja tarkoitus oli vain esitellä Bellalle useampi este peräkkäin. Viisi vuotias tamma ei paljoa kuulemma jumppia ole treenannut muutakuin irtona, joten ensimmäiset hypyt olivat hyvin elastisia ja hieman liioiteltuja. Kuitenkin tamma mahtui kaikkii väleihin ilman, että se otti pikkuaskeleita tai jännittyi. Esteiden noustessa ja kaikkien esteiden ollessa jo irti maasta alkoi hypyt luistamaan ja niihin tuli jokin järkikin rytmin pysyessä kohdillaan. Energiaa tältäkään ratsulta ei tuntunut puuttuvan kun se laukkasi maneesin ympäri iloisesti tullen uudelleen ja uudelleen sarjalle. Vaihdoimme suuntaa ja sarjatehtävää kaksoissarjaksi, jossa testataan hieman tamman palautumista okseri pysty sarja on vaikein kaksoissarjoista. Bella hieman hämmentyi tehtävän vaikeudesta, mutta selvitti sen kuitenkin ongelmitta. Kiltti tamma paljastui kuitenkin myös pieneksi pedoksi, sillä esteiden noustessa se painoi korvat aivan luimuun ja kiihdytti esteille hypäten hirmuisella vauhdilla.

Totesimme yhteen ääneen että tuo liika vauhti täytyy saada kitkettyä pois, ennen kuin siitä tulee ongelma, joten pudotin hieman estekorkeutta ja jatkoimme tekniikan hiomisella. Telman lähestyessä rennolla kädellä esteitä ei ollut ongelmaa, mutta jos hän jäi vähänkin kuolaimeen kiinni niin Bella suivaantui ja kiskaisi itsensä taas tuohon niska lukkoon, korvat luimuun ja täysillä päin tilaansa. No muutaman onnistumisen ja ratsukon rentoutumisen jälkeen pystyimme hyvällä mielellä lopettamaan tältä päivältä.


31
KES 2017
Tarkan silmän alla
Telma (omistaja)

Vaikka en ikinä ole itseäni pitänyt mitenkään vakavasti otettavana kouluratsastajana, eikä Bella missään nimessä ole laadukkain kouluhevonen jota ole päässyt treenaamaan, niin silti tänään tuli super onnistuminen. Carlo on saapunut Suomeen muutamaksi päiväksi ja pitää koko henkilökunnalle valmennuksia koko täällä olo aikansa. Jason jakoi yhdesä Meten kanssa hevoset millä treenataan Carlon silmän alla ja minulle osui Bella. Itsenäisesä alkuverryttelyssä Bella ei ollut parhaillaan, vaan tikkasi lyhyttä ravia ja oli hiema hermostunut. Lukuisien volttien ja ympyröiden jälkee tamma alkoi rentoutua ja hellittiniskasta turhia paineita pois. Laukkaverrytelyn jälkeen tulikin hieman kiire Carlon luo kentälle, jossa kerroin tuosta jännittyneisyydestä.

Aloitimmekin aivan perustyöskentelyllä, jossa pääsin jatkamaan alkuverryttelyn pulmien ratkaisulla. Carlo kehoitti useasti hellittämään sisäohjaa kokonaan pois. Vasta non kuudennella peräkkäiselä voltilla Carlon edessä hellitin sisäohjasta tamman taipuessa ja kappas kyllähän se siihen jäikin. Nyt pääsin ratsastamaan sisäpohkeella kohti ulko-ohjaa ja tuo ohja ei enään ollutkaan tyhjä heiluva nahka luiska.

Pohkeen vistöjä ravissa ja laukannostoja suoralla hevosella. Ei mitään ihmellistä, mutta ne nostotmitkä tuntuivat hyvältä olivat supe hyviä. Hyvää fiilistä kasvatti Carlon kehut rehellisestä hevosesta ja hyvästä ratsastuksesta. Myös pohkeen väistöt sujuivat, mutta pientä jähmeyttä oli havaittavissa vasemmalle väistäessä. Sitä saa hieroja vilkaista ja tuumia onko oikeasti joku jumissa vai vähän vain jännittyneisyyttä.

Itsenäinen loppuverryttely tuli suoritettua maastossa, koska ei haluttu enään mennä maneesiin. Mukavassa auringon paisteessa ravailu ja hillittömän hauska kahlaus hetki tekivät treenistä viellä onnistuneemman.