Viihdelinna

Rellu

Virallinen nimi PP's Remina
Rekisterinumero Ei rek
Syntynyt, ikä 30.03.2017, 7v
Rotu, sukupuoli Gotlanninruss, tamma
Väri Merkit
Rautias Tähdenaihe
Säkäkorkeus 124 cm
Painotuslaji Sopii kaikkeen
Valjakko Koulu Esteet Varusteluokka
Noviisi Helppo A 70 cm -
Kasvattaja Omistaja
Ponipallero Telma Titogov (VRL-09562)

Etsin uusia poneja ratsastuskouluun ja teinkin ilmoituksen eläinkauppa foorumille. Hyvinkin nopeasti tuli monta yhteyden ottoa, joista aloin karsimaan sopivia ratsuja. Vikkelä liikkeinen poni poisti Vilman kyydistään koeratsastuksessa, mutta nuori nainen ei antanut periksi vaan jatkoi ratsastamista. Omistajan sanojen mukaan poni on seissyt useamman päivän, joten se oli vain kerännyt virtaa. Kuitenkin Vilma sai minut yliuhutua että poni tulee kuukauden koeajalle ja jos menee tarkastuksesta läpi ja asettuu kuukauden aikana, niin saa jäädä.

Rellu on juuri sellainen poni, minkä vuoksi en poneja meille halunnut ja joka aiheutta kaaosta tallinpihalla. Jopa niin paljon, että poneille rakennettiin ihan oma pihatto isolla leikkikentällä, eli tarhalla. Poni on äärettömän energinen, mutta nauttii silti ihmisen antamasta huomiosta ja seurasta. Se osallistuu mielellään myös oikein mielellään erilaisiin pihaton huototöihin, jonka vuoksi nykyään pihatto siivotaan vain avant työkonella. Kottikärryt tamma kaataa aina, vaikka kuinka vahtisi. Hoitaessa se on hyvä pitää kiinni ja mielellään niin ettei ole kiinni oven seinustalla. Se ei pure eikä potki, mutta on äärettömän taitava muljauttamaan itsensä käytävän puolelle vaikka olisi kuinka tiukasti kiinni. Karsinassa se voi hyvin oleilla tuntien ajana, mutta jos joutuu yöksi sisälle on aamulla hyvin kiukkuinen, sen vuoksi se kuivatetaan aina solariumin alla, jotta pääsee taikaisin ulos.

Ratsuna Rellu on sopiva tunneille, vaikkakin sieltä löytyy sitä pilkettä silmäkulmassa. Se on kiltti alkeisratsu, joka kylläkin lähtee helposti muiden ponien perseilyyn mukaan, mutta ei koskaan ole aloitteen tekijä. Eli silloin kun on sinkoilu aika, niin vältetään ottamasta samoille tunneille herkempi sieluisia poneja. Rellun kanssa ei välttämättä taluttajan läsnäolo este kepposten tekemistä, eli pienellä ponilla on hyvä olla isompi taluttaja. Osaavampien kanssa Rellu on hieman hasteellisempi, se kulkee kyllä eteenpäin, kääntyy ja pysähtyykin tarpeen tullen, mutta se ihana oikominen luo haastetta ratsastajille. Jos tamma saisi päättää niin sopiva kentän koko olisi minivoltin luokkaa. Esteillä, kunhan saa oikomisen haltuun ja este on vaikka keskellä pitkää sivua niin tamma hyppää pehmeästi ja varmasti. Se osaa hyvin sovittaa askeleet paikoilleen, eikä tule niitä kamalia hissihyppyjää.

Kärryjen ja vaunujen kanssa Rellu on aika hidas. Se tykkää kyllä ajeluista vaihtelun vuoksi ja osallistuu mm maastoihin mielellään ajaen, muttasitä saa aina ajoittain olla hoputtamassa. Napakan kuskin kanssa pärjää jopa Noviisi kilpailuissa.

isä
Björktrast Inc
gr, vrt, 124cm
VSN World Ch, KTK-II, ERJ-II, KRJ-II
ii.
Emil
gr, vrt, 124cm
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, Diplom
ie.
Mulbery Swer
gr, rn, 125cm
-
iii.
Escort
evm
iie.
Stella
evm
iei.
Hustlery SWE
evm
iee.
Clomnie Judirithia
evm

emä
Elfengård Rosita
gr, rn, 124cm
VPA-3
ei.
Northug Olaf
gr, vrt, 127cm
-
ee.
Taigan Regina
gr, vrt, 123cm
-
eii.
Didrik Tønseth
evm
eie.
Anette Bøe
evm
eei.
Ludde SWE
evm
eee.
Värdefulla Taiga
evm

LAJI Sijoituksia 0 kpl
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
LAJI Sijoituksia 0 kpl
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00
00.00.0000 Järjestäjä luokka 00/00

Hyvin vauhdikkaan ensivalmennuksen jälkeen kentälle sipsutteli siro musta tamma, joka kylläkin epäilyttävästi antoi samoja alkumerkkejä, kuin edellinen Telman hevonen Donna. Bellaksi kutsuttu tamma ei kuitenkaan aloittanut valmennusta riehumalla, vaan se kulki pyöresti hyvin avuilla ja vaikutti jopa kevyeltä ratsastaa. Ratsukko verrytteli puomeilla ja kavaleteilla, mutta ne olivat liian helppoja, joten siirryimme nopeasti esteverryttelyn pariin.

Jumppasarja oli alkuun hyvin matala ja tarkoitus oli vain esitellä Bellalle useampi este peräkkäin. Viisi vuotias tamma ei paljoa kuulemma jumppia ole treenannut muutakuin irtona, joten ensimmäiset hypyt olivat hyvin elastisia ja hieman liioiteltuja. Kuitenkin tamma mahtui kaikkii väleihin ilman, että se otti pikkuaskeleita tai jännittyi. Esteiden noustessa ja kaikkien esteiden ollessa jo irti maasta alkoi hypyt luistamaan ja niihin tuli jokin järkikin rytmin pysyessä kohdillaan. Energiaa tältäkään ratsulta ei tuntunut puuttuvan kun se laukkasi maneesin ympäri iloisesti tullen uudelleen ja uudelleen sarjalle. Vaihdoimme suuntaa ja sarjatehtävää kaksoissarjaksi, jossa testataan hieman tamman palautumista okseri pysty sarja on vaikein kaksoissarjoista. Bella hieman hämmentyi tehtävän vaikeudesta, mutta selvitti sen kuitenkin ongelmitta. Kiltti tamma paljastui kuitenkin myös pieneksi pedoksi, sillä esteiden noustessa se painoi korvat aivan luimuun ja kiihdytti esteille hypäten hirmuisella vauhdilla.

Totesimme yhteen ääneen että tuo liika vauhti täytyy saada kitkettyä pois, ennen kuin siitä tulee ongelma, joten pudotin hieman estekorkeutta ja jatkoimme tekniikan hiomisella. Telman lähestyessä rennolla kädellä esteitä ei ollut ongelmaa, mutta jos hän jäi vähänkin kuolaimeen kiinni niin Bella suivaantui ja kiskaisi itsensä taas tuohon niska lukkoon, korvat luimuun ja täysillä päin tilaansa. No muutaman onnistumisen ja ratsukon rentoutumisen jälkeen pystyimme hyvällä mielellä lopettamaan tältä päivältä.


31
KES 2017
Tarkan silmän alla
Telma (omistaja)

Vaikka en ikinä ole itseäni pitänyt mitenkään vakavasti otettavana kouluratsastajana, eikä Bella missään nimessä ole laadukkain kouluhevonen jota ole päässyt treenaamaan, niin silti tänään tuli super onnistuminen. Carlo on saapunut Suomeen muutamaksi päiväksi ja pitää koko henkilökunnalle valmennuksia koko täällä olo aikansa. Jason jakoi yhdesä Meten kanssa hevoset millä treenataan Carlon silmän alla ja minulle osui Bella. Itsenäisesä alkuverryttelyssä Bella ei ollut parhaillaan, vaan tikkasi lyhyttä ravia ja oli hiema hermostunut. Lukuisien volttien ja ympyröiden jälkee tamma alkoi rentoutua ja hellittiniskasta turhia paineita pois. Laukkaverrytelyn jälkeen tulikin hieman kiire Carlon luo kentälle, jossa kerroin tuosta jännittyneisyydestä.

Aloitimmekin aivan perustyöskentelyllä, jossa pääsin jatkamaan alkuverryttelyn pulmien ratkaisulla. Carlo kehoitti useasti hellittämään sisäohjaa kokonaan pois. Vasta non kuudennella peräkkäiselä voltilla Carlon edessä hellitin sisäohjasta tamman taipuessa ja kappas kyllähän se siihen jäikin. Nyt pääsin ratsastamaan sisäpohkeella kohti ulko-ohjaa ja tuo ohja ei enään ollutkaan tyhjä heiluva nahka luiska.

Pohkeen vistöjä ravissa ja laukannostoja suoralla hevosella. Ei mitään ihmellistä, mutta ne nostotmitkä tuntuivat hyvältä olivat supe hyviä. Hyvää fiilistä kasvatti Carlon kehut rehellisestä hevosesta ja hyvästä ratsastuksesta. Myös pohkeen väistöt sujuivat, mutta pientä jähmeyttä oli havaittavissa vasemmalle väistäessä. Sitä saa hieroja vilkaista ja tuumia onko oikeasti joku jumissa vai vähän vain jännittyneisyyttä.

Itsenäinen loppuverryttely tuli suoritettua maastossa, koska ei haluttu enään mennä maneesiin. Mukavassa auringon paisteessa ravailu ja hillittömän hauska kahlaus hetki tekivät treenistä viellä onnistuneemman.