Mustanaamio
virtuaalihevonen
Ulkoasu © Hippos/Fager-Pintila ja Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan!
Ulkoasu © M Layouts
Ulkoasun kuva © Ulf Bodin (CC BY-NC-SA 2.0)
Nimi Halverin Laatu "Lada"
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori
Syntymäaika 14.03.2018
Ikääntyminen Reaali
Säkäkorkeus 162cm
Rekisterinumero VH21-018-0709
Omistaja VRL-09562, Lotta Haltaja
Koulutustaso hB, 90cm + valjakko Helppo
Kotitalli Cloudfield
Hoitaja Ei varsinaisesti ole
Kaappi Varusteet
Menestys KV-II


Halvarin Laatu on juuri se hevonen jota minulle kaupattiin koko joulu. Koeratsastinkin sen varsinaisesti jo joulun alla tai siitä kuvattiin myyntivideota minun avustuksella. Kuitenkin loukkaantumiseni vuoksi jäi niin sanotusti ylimääräistä aikaa ja sen ansiosta palauttelin mieleeni nuorukaisen. Todellisuudessa Lada ei ollut koskaan edes poistunut mielestäni. Kuitenkin Sonja antoi tallin omistajana luvan tuoda ori pihattoon, missä se kyllä pärää vaikka sitä kävisinkin treenaamassa muutaman kerran viikossa. Sovimme siis että saan tuoda omankin hevosen tallille vaikka olin käytännössä ratsastus kyvytön kun lähdin oria hakemaan.

Oikeastaan kaikissa tilanteissa mitä orin kanssa on tullut esiin on aina paljastunut jokin positiivinen luonteenpiirre. Se on hyvin kasvatettu ja jo varsasta asti paljon käsitelty, joten sen kanssa harvoin tulee ongelmia tai tilanteita jossa se ei ole aikaisemmin ollut, hoituu yleensä ongelmitta, sillä ori on sangen utelias ja herkästi kiinnostunut. Laumassa se on oppinut toimimaan aina, mutta tietenkin uudessa laumassa kokeilee aina rajojaan. Ihmistä kunnioittaa tilanteessa kuin tilanteessa ja on talutettavissa puuvillanarulla. Usein kuitenkin kisoissa ketjullinen nahkanaru, jota voi tietysti halutessaan käyttää myös kotona. Ei pelkää pesua tai vetää muutenkaan, lisäksi se jaksaa seistä yllättävän kauan odottamassa pesukarsinassa tai käytävällä.

Ratsuna Lada on hieman raaka vielä, mutta silti se on erittäin hyvin aloitettu projekti. Joskus ori on hieman kiihkeä ja liiankin reaktiivinen, mutta lähinnä se on kuitenkin pohkeella ratsastettava yksilö. Ori oppii nopeasti uusia asioita, mutta saattaa myös helposti unohtaa niitä vanhoja. Ladan kanssa on siis ehdottomasti pidettävä yllä osaamistasoa. Helpoin askellaji työstää on ravi, sillä toistaiseksi se helposti vain vyöryy laukassa eteenpäin. Vyöryminen johtuu ehdottomasti lihaksiston puutteesta ja varmasti kun saadaan ori parempaan ryhtiin niin ongelma poistuu. Esteillä Lada on vielä sangen raaka, eli oppii kyllä kokoajan enemmän. Omaa melko hyvän rytmitajun ja yllättävän ketterän hyppytekniikan.

Matkustaa melko luontevasti ja on suht rohkea myös yksin matkaaja. Rekkaan noustessa saattaa hetken miettiä ja stepata, mutta sen jälkeen nousee kyllä luontevasti autoon. Kuljetussuojat ovat välttämättömät orin kanssa, sillä se on melko holtiton jalkojensa kanssa. Seisoo kyllä paikoillaan oleessa, mutta etenkin laivassa jos on kovempi meren käynti on sangen levoton ja huolimaton jalkkojensa kanssa.

i. Arvon Mustanaamio
Suomenhevonen
ii. Arvaamaton iii. Tolkuton
iie. Arvina
ie. Rallin Iines iei. Hoponen
iee. Rytmiralli
e. Halverin Rikas
Suomenhevonen
ei. Halverin Rikollinen eii.Rosvolainen
eie. Suven-Senni
ee. Halverin Arvokas eei. Kajon Aatos
eee. Ensikko

Sukuselvitys

i. Arvon Mustanaamio Alavuudella syntynyt musta suomenhevosori on melko tunnettu kenttäkilpailupiireissä ja kasvatusympyröissä. Säkäkorkeutta oriltä löytyy huimat 162cm ja onhan sillä myös rakennetta kerrakseen. Hieman peikkomaisen otsatukan alta paljastuneet lempeät varsan silmät saivat Aleksi Halverin puhumaan vaimonsa Eevan ympäri. Eevan mielestä omat varsat riittävät ja olisi halunnut ostaa valmiimman orin miehensä ratsuksi. Kumpikaan ei olek atunut päivääkään vaikka kilpailu-uran alkamista odotettiin ja Aleksi kilpaili muilla tallin hevosilla. Naamioksi tai Masaksi kutsuttu ori valloitti oikeastaan akikkien sydämmet ja Aleksi joutui antamaan sen myös välillä maastoihin ja yksityistunneille. Masa nauttii kilpailemisesta lähinnä sen huomion takia, mutta kyllä se maasto-osuuksilla nauttii vauhdin hurmasta. Se on yllättävän tarkka hyppääjä myös kovassa vauhdissa. esteradoille kääntyvyyden kanssa saattaa joskus olla ongelmia, mutta harvoin on jaloistaan huolimaton. Koulutuomarien mieleen orissa oli aina sen ilmava ja tarmokas suora ravi. Varsana ori meloi jonkin verran, mutta se saatiin oikealla kengityksellä kitkettyä pois. Tällä hetkellä Masa ei astu kuin omia tammoja luomuna, mutta käy muutaman viikon verran kesän alussa hyppäämässä myös tukille. Masalle on 2021 kevääseen mennessä syntyneitä jälkeläisiä 28 kpl ja kaudella 21 on syntymässä vielä 6 omaa kasvattia ja 9 ulkopuolista. 2021 Masa astuu vain luomuna kotona ja sille on tuotu jo 4 ulkopuolista tammaa odottamaan kunnon kiimoja.

ii. Arvaamaton tai kuten tutut ja orin tuntevat henkilöt kutsuivat Arvo. Erittäin itsetietoinen ja arvonsa tunteva ori, jolal ajoittain "pissa" nousi päähän ja sen käytös muuttui huolestuttavan huonoksi. Kasvoi kuitenkin hieman "rennolla" kädellä ja sai tehdä omiaan, kunhan juoksi radoilla hyvin. Se on ravisukuinen, mutta lopetettuaan juoksemisen (jo 5-vuotiaana päätti olla juoksematta ja alkoi rikkoa laukoille tai vain jäi kävelemään). Orista ei löydetty mitään vikaa, joten omistajat totesi että ehkä se oli siinä tehdään jotain muuta. Arvo alkoi tehdä metsätöitä ja kärryhommia mielenvirkistykseksi ja juoksi se vielä jääraveissa rekilähdön, sillä rekihevosena ori oli mallikas ja erittäin tyylikäs. Oria alettiin ratsukouluttamaan lomittajan toimesta ja osoitettuaan ryhdikkyytensä ja työtarmonsa ratsuna se vietiin ammattiratsuttajalle. Hieman musertavaa myös ratsuttajan arvolle, sillä hän oli tottunut pitämään hevosensa kurissa ja joutui useaan otteeseen kertaamaan perusasioita Arvolle. Ori kuitenkin opetti myös ammattilaiselle omia arvojaan ja palkitsi tekemällä kentällä töitä kuin hullu. Se osallistui jopa avoimiin kenttäkisoihin voitttaen kaikki puoli ja täysiverisetkin. Sillä oli erittäin mallikkaat liikkeet ja jopa laukka oli laadukasta ja pontevaa kun oppi kantamaan itsensä takajaloilla eikä vain työntämään itseensä vauhtia. Hyppäsi hyvällä tyylillä, mutta oli sangen huolimaton jaloistaan mikäli oli hiemankin pois tasapainosta ponnistuksessa.

ie. Rallin Iines Ravisukuinen, mutta ei päivääkään kilpaajuossut. Ravitallin kasvatti, mutta valmentajan oman tyttären ratsuinnoituksen vuoksi kunnostautui kenttäradoilla ja estekisoissa. Ines harvoin tuli kisareissuilta kotiin ilman ruusukkeita kuivan ratsastajan kera. Tammalla oli kyllä pahatapa kieltää vesiesteille, nimittäin se kerran valmennuksessa kaatui vesiesteeseen ja pelästyi sitä. Treeneissä kun saa ensin kävellä ja ravilla vedessä niin ei tule yllätyksenä. Ratsastaja otti äänikomennot käyttöön ja valmentajansa avulal opettivat tammalle käskyn veteen tarkoittavan paljon kehuja ja herkkuja. Hatunnosto valmentajalle, joka seisoi jääkylmässä vesihaudassa yli tunnin syöttämässä tammalle herkkuja ja pussailemassa sen turpaa. Halikaverina Ines oli mitä parhain ja sen pois meneminen oli ratsastajalleen kova paikka. Ines jätti 7 jälkeläistä joista 3 juoksee edelleen kilpaa ja loput ovat ratsukäytössä. Kaikki sen tamma jälkeläiset jäivät kotiin ja "valitsivat" alkavatko juosta vai tulevatko ratsuoppiin. 3 tammaa ovat edellen ratsastajansa kullannuppuja ja hänen ratsastuskoulunsa kulmakiviä.

e. Halverin Rikas Halvareiden kasvatteja jo toisessa polvessa (ensimmäinen ihan kokonainen 2- polven sukutaulu). Tummanmaksanrautias tamma kilpailee liehuvan harjansa kera lähinnä kouluratsastuksessa. Se sai varsana ja nuorenahevosena hyviä arvosanoja irtohypytyksissä, mutta valitettavasti Rillaksi kutsuttu tamma loukkaantui laitumella oleessaan 4 vuotias ja etujalan vamman vuoksi se ei enään hyppää kuin pieniä kavaletteja. Kuitenkin kouluradoilla se saa lähes aina 8 tai enemmän ravista ja ratsastettavuudesta. Tuomarit eivät kuitenkaan aina arvosta tamman kujeilevaa perusluonnetta ja yllättävää tarvetta esitellä lennokkaita laukanvaihtoja tai ilmavia pukkeja. Rilla on kuitenkin muodostunut jonkin asteiseksi kantatammaksi ja luottoratsuksi pientunneille sekä kesäleirien suosituimmaksi hoitohevoseksi, koska silloin pääsee hoitamaan myös varsoja. Rilla on erittäin rakastava ja huolehtiva mamma, joka kuitenkin luottaa ihmisiin 100% ja opettaa varsansakin luottamaan.

ei. Halverin Rikollinen vaikka nimestä voisi kuvitella paljon kaikkea, niin tässä tapauksessa se on kaikkea muuta kuin rikollinen. Varsavuodet oli tälle rautiaalle hieman hankalat ja valkoinen kihara varsanharja heilahtelikin usein väärällä puolella aitaa, kylätiellä, raviadalla ilman kärryjä ja taluttajaa, oikeastaa useimmin paikoissa missä sen ei kuuluisi olla kuin niissä ns sallituissa paikoissa. Kasvettuaan hieman liinaharjasta tuli kuitenkin erittäin korrekti nuori mies, jota kasvatettiin kuitenkin tiukalla otteella ja se olikin ensimmäinen ori joka päätettiin jäävän kotiin. Päätös tehtiin jo varsana että se jää kotiin, koska Eeva ei halunnut sen joutuvan huonoon kotiin tai kiertolaiseksi hankalan luonteensa vuoksi. Oikeanlaisella kurilla ja virikkeellisellä elämällä ori alkoi muistuttaa enemi herrasmiestä. Eeva kilpailutti oria paljon esteillä ja olikin ensimmäinen oma kasvatti joka osallistui suomenratsujen Kuninkaallisiin sekä ensimmäinen joka voitti kummajaisten pääluokan. Se sijoittui myös joissain koululuokissa mutta ei kunnolla helppo B:tä vaativimmissa luokissa, sillä se oli aavistuksen pitkä runkoinen ja lyhyt kaulainen kulkeakseen kunnollisessa peräänannossa. Yritystä siltä ei kuitenkaan puuttunut ja oppilaista yksi kokeneimmistä nuorista osallistui sillä kenttäkisoihin ja suoritti ratsastuksen ohjaajan näytöt orilla, jopa ne kankiradat ja isoimmat esteet. Ori viettää nykyään jo hieman kevennettyä kilpailu-uraa ja kilpailee lähinnä oppilaiden kanssa. Orilla on 17 jälkeläistä ja kaudella 2021 sille on syntymässä 6 lisää.

ee. Halverin Arvokas ensimmäinen Halveri nimen alla syntynyt kasvatti. Aleksi ja Eeva menivät naimisiin ja tilan kasvattinimeksi muuttui Halveri. Molemmilla oli aikaisemmin omia kasvatti nimiä, mutta hääpäivästä eteenpäin kaikki nimettiin Halverin nimen alle. Arvokas on kaikella tapaa siis rakas muisto parille. Ikävä kyllä Arvokas menehtyi 19-vuotiaana ähkyyn. Tamma ehti kuitenkin tehdä Halverin nimen alle 5 jälkeläistä ja rakastuttamaan useat sadat oppilaat itseensä. Arvokas ei juuri kiertänyt kilpailuja, sillä se oli äärettömän kiltti ratsu ja sen vuoksi suosittu tunneilla. Tamma jonka työmoraali ei sallinut puolella teholla tekemistä kilpaili kuitenkin oppilaiden kanssa suht menestyneeki ja olikin ensimmäinen Halverin omaa kasvatustyötä olevan ratsukon ratsu kummajaisissa voittaen molemmat lajit (pikkukierrokset), eli myös ratsastaja oli Halverin ratsastuskoulun oppilas. Aleksin ja Eevan lapset kaikki oppivat ratsastamaan tammalla, vaikka heillä oli myös ponikasvatusta, niin ensimmäiset ilman taluttajaa tunnit hekin menivät Arvokkaalla tai kuten tunneilla kutsutiin melko alusta asti Rouvalla.

Kenttäratsastus
23.09.2022, Valmarya - KERJ/Helppo - 8/86
27.09.2022, Valmarya - KERJ/Tuttari - 9/86
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
Esteratsastus
02.11.2022, Mäntykatve - ERJ/100cm - 5/30
07.11.2022, Mäntykatve - ERJ/100cm - 2/30
10.11.2022, Mäntykatve - ERJ/100cm - 5/30
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00

Ladan ja Lotan valmennukset meritään tähän

Mm Tarinakilpailujen tuotokset tulevat tähän

01.01.2021 Ostopäätös

Lotalle Ladan ostopäätös tapahtu oikeastaan yhdessä yössä. Lotan työnantaja antoi suostumuksen tuoda Englantiin yhden uuden suomenhevosen. Oikeastaan Sonja oli erittäin onnellinen siitä että tulee uusi ori talliin ja varsinkin ori, joka ei ole samaa sukua kuin hänen hevosensa ja mikä parasta ei tule Sonjan omistukseen. Lotta itse loukkantui edellisenä päivänä ja sai kolmen viikon ratsastuskiellon, joten miksei lähtisi Suomeen ostamaan uutta hevosta. Koeratsastuksen Lotta suoritti jo jouluna vähän niinkuin vahingossa, kun kasvattaja halusi kuvata orista videota. Lada on siis samalta kasvattajalta, kuin millä ponivuosina Lotta kilpaili. Suomenhevoskasvatuksen he aloittivat jo ihan pienenä toimintana, kun Lotta kilpaili poneilla.

01.01.2021 Matkaan

Lada asettui kiltisti pienen karsinana, jonka saimme Severin kanssa luotua siirtämällä hevosrekan väliseiniä. Ori pyörähteli kutterin seassa, kun Severi levitti pari paalia lisää. Joten hyvällä tuurilla ori jopa makaa. Ikävä kyllä rekan kamerat eivät pysty lähettämään videokuvaa tablettiin, koska laivalla on niin heikot netti yhteydet. Toisaalta laivan autokannella se toimii ja kiinnitimmekin tabletin rekan sivuluukkuun, niin että henkilökunta voi tarkastaa orin olosuhteet ilman että menee autoon sisälle ja sitä kautta aiheuttaisi lisää stressiä. Orin viihdykkeenä on musiikkia kaiuttimesta ja tuttu pehmolelu kotitallilta. Iso heinä verkko ja pieni annos puuroa, jotta suolisto pysyy pehmeänä. Käymme antamassa orille ruokaa säännöllisesti läpi yönkin. Pieniä herkku annoksia ja heinää pitää olla aina saatavilla. Vettäkin pitää tarjoilla, sillä en uskaltanut jättää täyttä vesiämpäriä orille.

02./03.01.2021 Maailman lunkein matkamiäs

Matka laivalla oli orin ensimmäinen ja ensimmäinen missä ylipäätään matkusti yksin, joten oli erittäin ylpeä, kun Tukholman ulkopuolella lastasimme orin jaloittelemaan paikallisen huoltoaseman rekkaparkkiin. Lada sai hieman nauttia tuoretta heinää pellon laidasta isännän tervehtiessä traktorista ja annettuaan luvan. Severi kävi jopa hieman nyhtämässä sitä tuoretta kuivaheinän sekaan, jotta heinä maittaisi jatkossakin. Pidimme orin hetken ilman heinää kun matkataan autolla, sitten kun on ruokailuajat se saa verkon ja tietenkin laivamatkalle se saa jälleen verkon. Nyt kuitenkin ajelemme Norjan puolelle viettämään yön erään esteratsastajan tallin pihalle, josta olemme tarha paikan orille varanneet.

Lada pääsi kokeilemaan kävelytyskonetta ja vaikka meillä olikin yksi kaksi kättä omaavaa henkilö matkassa, niin tottakai tungin itseni orin kanssa koneeseen. Vaikkemme vielä kovin tunteneet, niinkyllä se hyvin uskoi ja antoi heti tilaa jos narulla sitä vaadin. Vaikka mukanani taistelu välineinä oli mm kouluraippa. Claus Werter tarjoutui liikuttamaan orin myös ratsasin ja totesin että sillä ei ole paljoa tehty ja Claus totesi ettei paljoa teekään, mutta on aina halunnut kokeilla suomenhevosta. Oli läheellä etten joutunut jatkamaan ilman hevosta, sillä Claus piti kovasti Ladan liikkeistä ja hypystä minkä ristikolla otti. Hän hämmentyi kuinka lihaksikas ja tahdikas kolmevuotias voi ollakaan. Naurahdin että lyhyemmät jalat kuin puoliverisillä niin ei mene solmuun niin herkästi. Lupasin ottaa yhteyttä mikäli hankkiudun jostain syystä eroon Ladasta.

Kolmas reissun päällä vietetty yö oli jälleen lautassa. Ori ei edess yhtään vastustanut vaikka lastasimme sen taas autoon. Korvat hörössä ja höristen se Severin perässä kiipesi autoon. Jaloittelua aina kun pystyttiin ja paljon juottamista. Loimien suhteen meillä oli iaka helppoa, nimittäin ainoasaan Norjassa oli sen verran viileä että laitettiin ulkotoppaloimi myös orille päälle, mutta laivaanse riisuttiin ja laitettiin vilttiä lisä lämmikkeeksi jonka ori kuitenkin kätevästi itse riisui.

Ruoka Aamulla Päivällä Illalla
Kuivaheinä 2kg 3kg 3kg
Listitty kaura 1 l 1 l 1 l
Western mysli 1 l 1 l 1 l
Hoof Builder 1 mitta 1 mitta 1 mitta
Valkosipuli hiutale 1/2 dl - 1/2 dl
Spirulina - - 1 mitta
Lisukkeita x x x

Mössöön

Ruoka Aamulla Liikutuksen jälkeen Illalla
Melassileike pelletti 2 dl 1 dl 2 dl
Pellavainen 1 dl 1 dl 1 dl
Viherpelletti 1 dl 1 dl 1 dl
Omega-3 UrteMash 1 dl 3 dl 1 dl
Valkosipuliöljy 1 dl 1 dl 1 dl
Rypsiöljy 2 dl 1 dl 2 dl

Mössö turvotetaan aina valmiiksi ja on ämpärissä oven edessä.
Väkirehut on jaettu valmiiksi värikoodi bokseihin Valkoiset aamulla, siniset päivällä ja mustat yöllä.
Mikäli mössöä ei ole valmiina ei Tonttu saa sitä.
Mikäli väkirehuboksit ovat tyhjät heitä laatikosta leipää ja 1/2 litraa listittyä kauraa.
Lisukkeet ovat valmiina väkirehujen seassa silloin kun niitä saa.

Varustekaappi remontissa vesivahingon takia.