PP's Zonora

Nimi PP's Zonora "Nora" Rekisterinumero VH18-039-0108
Rotu Budjonny Painotus Esteratsastus
Säkä, sukupuoli 166cm Koulutustaso VaB, 140cm, CIC2
Syntymäaika, ikä 05.08.2018, 9v Omistaja VRL-09562 (Peetu)
Väri Punarautias Kavattaja Ponipallero

Luonne

Nora on Peetun ensimmäinen isompien esteiden hyppääjä ja niin sanotusti valmiina talliin ostettu ratsu. Kuitenkaan ihan valmis tamma ei ollut, sillä alkuun pienikin heilahdus sai tamman räjähtämään. Se ei alkuun sietänyt Peetua vaan mies joutui pitkään käymään koulutunneilla ja hiomaan yhteistyötä. Parin kuukauden jälkeen kaikki loksahti kohdilleen ja Nora asettautui talliin hyvin muuttuneena hevosena. Tamma on nykyisin ansainnut hyvin keväänsä ja paikkansa niin tunneilla kuin pikku hiljaa kilpailuissa.

Hoitajien kannalta Nora on melko helppo, mutta aamuisin se saattaa olla hieman kiukkuinen. Ensinnäkään tamma ei siedä sähköistyviä tai kutittavia loimia, joten jos alusloimi ei ole hyvä kiukuttelee seuraavan kerroksen kanssa. Osaa tuoda mielipiteensä oikein selvästi esille eli puree seiniä ja huitoo mahansa alle takajaloilla. Toinen mistä ei niin välitä on naapuri hevoset ikäli ovat levottomia tallissa, itse asiassa on hyvinkin tehokas opettamaan kuinka karsinassa ollaan ja levottomat hevoset oppivat olemaan tallissa rauhallisempana. Perushoitotoimet on ongelmattomia, kun käyttää pehmeitä harjoja ja otteita, niin tamman kanssa on helppo työskennellä. Kengittäjät tietää kuinka tamman kanssa toimitaan turvallisesti, jos on kiire niin jätetään suosiolla kengittämättä. Samoin eläinlääkärin on käyttäydyttävä rauhallisesti eikä voi tehdä äkkinäisiä liikekkeitä. Hampaita raspatessa ei oikein pidä kone raspista, joten silloin on rauhoitettava ja korvat tukittava huolella. Varustaessa ei ongelmia, kiiman aikaan takajalat ovat herkät ja silloin pintelöinnin kanssa oltava varuillaan tai jätettävä suosiolla tekemättä.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Priton Volcano
budj, 168cm, rt
ii. Vampir
KTK-III
iii. Varus
iie. Alyi
ie. Yevfrosinya
ERJ-I
iei. Nikofor
iee. Yemelyano
e. Zahara Dec
budj, 164cm, rt
ei. Zimbabwe RUS eii. Royal RUS
eie. Ural's Zoya
ee. Siperia eei. Lofvril
eee. Yekaterina

Tutustu sukuun tarkemmin

Isä Priton Volcano
Isän vaari Varus oli rohkea estepainoitteinen, 171cm korkea rautias budjonnyinhevosori, jolla kilpailtiin menestyksekkäästi esteratsastuksessa. Ori tulee tunnetusta estesuvusta ja se näytti taitonsa jo todella nuorena pomppiessaan tyylikkäästi karkuun tarhoista. Onneksi hevonen ei koskaan lähtenyt tarhan nurkkaa kauemmaksi. Varus oli herkkä ja hyvän hyppytyylin omaava hevonen, jolta löytyi paljon estesilmää. Hevonen löysi ponnistuskohdat ilman apua ja se ylsi 140cm tasolle kilpailuissa. Kotioloissa se hyppäsi jopa 150cm esteitä. Ori kantakirjattiin toiselle palkinnolle sen ollessa 6-vuotias ja se jätti jälkeensä 15 varsaa. Varus kuoli vanhuuteen 26-vuotiaana.
Isän mummo Alyi oli pääasiassa siitos- ja harrastehevosena toimiva budjonnyinhevostamma. Nuorempana tästä 169cm korkeasta rautiaasta kaavailtiin kilparatsua esteradoille, ja tamma keräsikin 5-vuotiskaudellaan muutamia sijoituksia nuorten hevosten luokista. 6-vuotiskautensa alussa, täydessä kilpailukunnossa ollessaan, tamma kuitenkin joutui auto-onnettomuuteen ja loukkasi jalkansa, joten leikki sai jäädä kesken ja unohtaa tavoitteet esteratsuna. Alyi tuli kuitenkin tunnetusta suvusta ja se päätettiin jättää siitoskäyttöön. Alyi kantakirjattiin toiselle palkinnolle ja se jätti jälkeensä kuusi hienoa varsaa, joista jokainen on perinyt emänsä taidot ja herkän luonteen. Alyi jouduttiin lopettamaan erinäisten syiden takia 24-vuotiaana.

Isän emä Pau
Isän emän isä Nikofor on Venäjällä syntynyt ruunikko budjonnyiori. Ori oli menestynyt esteratsu kotikaupungissaan, sekä lähikunnissa. Ori ei koskaan maailmalle päässyt osoittamaan kykyjänsä, mutta sen jälkeläiset pääsivät. Nikofor oli oriksi hyväluontoinen, mutta samaan aikaan hyvinkin herkkä ratsastettava. Orin valttikortti esteradoilla olikin sen nopea kääntyvyys ja se suoriutuikin monesta tiukasta tiestä paremmin, kuin kisakumppanit. Nikoforin estelahjat ovatkin siirtyneet sen 5 jälkeläiselle, joista kaikki on kilpaillut menestyen esteradoilla. Ori kuoli vanhuuteen 25-vuoden iässä kotitallillaan.
Isän emän emä Yemelyano oli venäläisessä siittolassa syntynyt budjonnyitamma, jossa se elikin koko ikänsä. Tamma oli perus ratsukoulutettu, muttei se ikinä kilpaillut. Yemelyano oli hyvä emähevonen, joka synnytti kaikki ilman ihmisten apua ja piti varsoista hyvää huolta. Yemelyano oli kasvattajalleen tärkeästä suvusta, joten se olikin yksi sen silmäteristä. Yemelyano sai yhteensä 6 varsaa elämänsä aikana, joista muutama jäi jatkamaan emänsä sukua samaiselle siittolalle missä Yamelyano syntyi ja osa lähti maailmalle. Maailmalle lähteneistä yksi varsa menestyi hyvin esteillä ihan kansainvälisilläkin vesillä, sekä toinen kouluratsastuksessa Venäjällä. Tamma nukkui ikiuneen 25-vuotiaana.

emä
emän vaari Royal RUS periytyy Venäjällä 1940-luvulla vaikuttaneesta huippuesteoriista, Desperista. Ori teki todella loisteliaan ja voitokkaan uran kansainvälisenä estehevosena, ja siirtyi viiden vuoden aktiivisen kilpailu-uran jälkeen siitoshevoseksi Venäläiseen suursiittolaan. Nimeen on kilpailumenestyksen jälkeen lisätty liite RUS, sillä ulkomaalaisille tammanomistajille haluttiin painottaa orin venäläisyyttä. Ori sai lukuisia jälkeläisiä, puhtaiden budjonnynhevosten lisäksi se astutti useita täysiveritammoja. Desper RUS'in jälkeläisistä 4 oria kantakirjattiin, 3 I-palkinnolla ja yksi II-palkinnolla, ja tämän lisäksi se on jättänyt jälkeensä useita kantakirjattuja ja AB- palkittuja tammoja. Desper RUS periytti lähes poikkeuksetta kaikille jälkeläisilleen erinomaista suorituskykyä ja hyvää luonnetta. Oriin jälkeläiset ovat myös erityisen kuuluisia kauniin mallisista päistään! Koska orin jälkeläiset muistuttivat niin selkeästi isäänsä, useille sen oripuolisille jälkeläisille on liitetty nimeen tämä samainen "RUS". Yksi Desperin viimeisistä orijälkeläisistä, Vasil RUS, ostettiin budjonnynsiittolaan, josta minäkin olen Simban ostanut! Vasil RUS on Simban iii'n Rasputin RUSin isä! Meidän pikku-Simbamme on siis Desperin pojanpojanpojanpoika. Edustaa siis hienoa (Vasil RUS'n aikaan syntynyttä) RUS-orilinjaa. Simban oma isä, Royal RUS siis (josta tässä kohtaa olikin tarkoistus puhua - kunhan sain tuon tärkeän historia -osion ensin selitettyä) oli nuoruudessaan erittäin lupaava estehevonen, mutta joutui jo varhain onnettomuuteen radalla. Oriilta murtui kaulasta nikamia, ja sen kilpailu-ura katkesi sen sileän tien. Orilla oli kuitenkin niin hieno rakenne - ja ennen kaikkea vaikuttava suku - joten se on toiminut jo pitkään jalostusorina. Nyt jo iäkäs ori vaikuttaa budjonnynhevosjalostukseen edelleenkin Venäjällä. Väritykseltään ori on kauniin kultaisen rautias, korkeutta 164 cm.
Emän mummo Ural's Zoya on 166 cm korkea, ruunikko tamma. Hyppää teknisesti hyvin, mutta radalla liian laiska eikä koskaan oikein sijoittunut. Kouluratsastuksesta tämä tamma on kuitenkin rusetteja napsinut, jopa Intermediaire I -tasolta! Sukunsa puolesta siis estehevonen, mutta kyvyt viittasivat vähän muuhun. Himpun verran raskasrakenteinen, käsiteltäessä tempperamenttinen nainen! Ural's Zoya on kuollut ihan hiljattain, se ehti periyttää kahdeksan tervettä jälkeläistä, joista Simba on viimeisin.
Emän emä
Emän emän isä Lofvril on yhä elossa oleva, tällä hetkellä Englannissa asusteleva budjonnynhevosori, joka on laukkapainotteinen. Herra on kyllä jo eläkkeellä, mutta kilpauraa se on laukan parissa tehnyt pitkään. Lofvril on Venäjällä syntynyt, mutta lähtenyt ulkomaille jo 2-vuotiaana. Ori polveutuu hienoista laukkahevosista - menestyneimpinä Sissin isänisä Artus III ja sen hieno emä (Sissin iie.) Nadya. Nadya on kilpaillut aikanaan menestyksekkäästi Yhdysvalloissa saakka. Erityisen hienoksi Lofvrilin suvun tekee vieläpä se, että täysiverisiä löytyy vasta hyvin kaukaa sukutaulusta - laukkauraa tehneet "esi-isät" ovat budjonnyitä puhtaimmillaan. Lofvril on vielä tälläkin hetkellä siitoskäytössä, mutta ihan viimeisiä vuosiaan. Luonteeltaan ori on kuuleman mukaan fiksusti käyttäytyvä, mutta reipas ja energinen pakkaus. Herra on kokeillut myös rataesteillä kilpailua, mutta vähän huonommalla menestyksellä. Tosin irtohypytyksessä ori on hypännyt 170 cm esteitä, eli hyppylahjojen puutteesta ei ehkä tässä yhteydessä kuitenkaan ole kyse.
Emän emän emä Yekaterina on taas hiukan erilainen budjonnyi verrattuna Sissin isään Lofvriliin. Yekaterina on ollut yksityisenä harrastehevosena puolen elämäänsä, kunnes 12-vuotiaana sille tuli - ilmeisesti liiallisen rasituksen seurauksena - pahoja jalkavammoja. Erityisesti takajalkojen jänteet olivat huonossa kunnossa, eivätkä ottaneet parantuakseen, joten tammaa tarjottiin puoli-ilmaiseksi siittolan käyttöön. Siittolassa kiinnostuttiinkin tamman suvusta, sillä isä, Noran eeei. Commondor Rodion edustaa harvinaisempaa budjonnyilinjaa, esteratsastuksessa hyvin menestynyttä sellaista. Commondor oli erikoinen lisäksi siksi, että se on kolmessa polvessa muualla kuin Venäjällä syntynyt budjonnyi. Siittola katsoi siis saavansa tammasta hiukan uutta verta jalostukseensa.

Varsa Syntymäaika Emä/isä Muuta
ori/tamma Varsan nimi 00.00.0000 Emän/isän nimi muuta tietoa
ori/tamma Varsan nimi 00.00.0000 Emän/isän nimi muuta tietoa
ori/tamma Varsan nimi 00.00.0000 Emän/isän nimi muuta tietoa

Kilpailut

Laji

14.07.2019, Elohilja, 140 cm, 2/11
15.07.2019, Elohilja, 140 cm, 2/11
16.07.2019, Elohilja, 140 cm, 1/11
17.07.2019, Elohilja, 140 cm, 3/11
20.07.2019, Tiiron ratsutalli, 140 cm, 5/26
23.07.2019, Elohilja, 140 cm, 3/11
23.07.2019, Elohilja, 140 cm, 1/11
23.07.2019, Tiiron ratsutalli, 140 cm, 5/26
24.07.2019, Elohilja, 140 cm, 2/11
26.07.2019, Elohilja, 140 cm, 2/11
16.08.2019, Supernatural, 120cm, 5/35

Laji

00.00.0000, Kilpailupaikka, Luokka, Tulos
00.00.0000, Kilpailupaikka, Luokka, Tulos
00.00.0000, Kilpailupaikka, Luokka, Tulos
00.00.0000, Kilpailupaikka, Luokka, Tulos
00.00.0000, Kilpailupaikka, Luokka, Tulos
00.00.0000, Kilpailupaikka, Luokka, Tulos
00.00.0000, Kilpailupaikka, Luokka, Tulos
00.00.0000, Kilpailupaikka, Luokka, Tulos
00.00.0000, Kilpailupaikka, Luokka, Tulos
00.00.0000, Kilpailupaikka, Luokka, Tulos