Tallihenkilökunta

Team Makkonen on Peetun menehtyneen isän toiminimi alun perin, mutta koneurakoinnista siirryttiinkin hevostalouteen melko kätevästi. Kotimaista osaamista ja kansainvälistäkin porukkaa liikkuu nykyään rauhallisuudestaan tunnetulla Konnevedellä. Hevoskylä kasvaa ja laajenee tasaiseen tahtiin, täällä naapurit ovat toisilleen avoimia ja pyydetään apua tarvittaessa. Ravimatkoja tehdään yhteiskyydeillä ja myös kannattajia kuskataan seuraamaan raveja etelään tai pohjoiseen oikeastaan ihan sama, kun kyliltä löytyy useampikin hevosista kiinnostunut bussikuski.

Suurimman osan henkilökunnasta muodostaa Makkosten ystävä ja perhepiiri, mutta myös sisäpiirin ulkopuolelta on palkattu hyviä avoimia työntekijöitä. Tiimiin on helppo liittyä, jos ei pelkää tehdä töitä, on avoimen sosiaalinen ja ymmärtää myös mustaa huumoria, sekä ennen kaikkia haluaa hoitaa jokaisen hevosen paremmin kuin hyvin. Peetu pyrkii pysymään kaikkien kanssa hyvissä väleissä, mutta tarvittaessa osaa laittaa työntekijät ruotuun. Kuitenkin pää sääntöisesti tallissa kuria pitää Helen tai tallimestari Severi.

Peetu Makkonen, yrittäjä

Kokonimi ja kutsumanimi: Peetu Elias Makkonen
Syntymäpäivä ja -maa: 18.07.1998, Suomi
Kansalaisuus: Suomalainen
Asuu: Päätalossa
Ammatti: Ratsuttaja ja talliyrittäjä
Ko VaA, Re 145cm, Me 120cm
Harrastukset: Lenkkeily, lihaskunto ja kaikki hevosiin liittyvä

Moi olen Peetu. Tarinani hevostaluodessa lähti rullaamaan saatuani harjoittelipaikan Ruotsista esteratsastaja Sten Görenin tallilta. Suoritin päivää vajaan 3 kuukauden harjoittelujakson ja Stenin pyynnöstä selvitin jatkomahdollisuudet. Tiimi oli mahtava ja tahtoni oli kova jatkaa oppisopimukseen. Haettuani luvat kaikilta mahdollisilta tahoilta, sain luvan muutta ja niin muutti ruotsinkielitaidoton 17-vuotias pojankolli Ruotsiin. 4 vuotta ehdin työskennellä nuortenhevosten pilottina ja pääsin kehittymään myös kokeneempien hevosten kanssa esteratsastuksessa, vaikkakin isoin oppi tuli kyllä kouluratsastuksessa kun pääsin olympia ratsastajan valmennuksiin. Mukaan ruotsista tarttui myös loukkaantunut nuori estehevonen, joka kulki Ruotsissa nimellä Ryöväri, Ääliö tai Idiootti, ihan riippuen kuka sitä kutsui.

Suomessa isäni hautajaisten ja lyhyen suruajan jälkeen tai osittain sen aikana kypsyttelin ajatusta yrityksestä. Sopiva yritystontti ja kiinteistöjä löytyi. Saimme kaikki osumaan kohdilleen ja nyt olen maailman yksi onnekkaimmista nuorista hevosyrittäjistä. Tahtoa ja intoa löytyy, joten teen tarvittaessa kaiken mitä muut eivät ehdi, osaa tai jaksa tehdä.

Severi Ahokas, tallimestari

Kokonimi ja kutsumanimi: Severi Anton Ahokas
Syntymäpäivä ja -maa: 11.05.1972, Suomi
Kansalaisuus: Suomalainen
Asuu: Metsän rajalla, mistä maastolenkit alkavat Räykänkierron varrella
Ammatti: Tallimestari (rautaseppä)
Ko HeA, Re 90cm, Me 70cm
Harrastukset: Rautaseppä ja keskiaika

Tervehdys, olen tallimestari Severi ja tehdään nyt heti selväkis olet valtakunnassani, joten käyttäydythän sääntöjen mukaan. Näytän ehkä vähän rujolta ja saatan tiuskaista tai äyskäistä jotain epäsopivaa, mutta pohjimmiltani olen kuitenkin ihan ystävällinen ja mukava persoona. En ole ehkä helpoin esimies, joten jos koet kanssani vaikeuksia käänny rohkeasti puoleeni, vaikka tuntuisi että teet itsemurhan niin. Tietysti Helenin tai Peetunkin puoleen voit kääntyä, hekin tietävät että pohjimmiltani minulla on hyvä tarkoitus.

Hevosten tulee olla tallissa terveitä ja puhtaita, mutta myöskin talliympäristön on oltava turvallinen, siisti ja viihtyisä. Peetu onkin antanut minulle tehtäväksi kevään aikana rakentaa terassi ja kunnostaa myös muuten tallin ympäristöä. Saan kuulemma käyttää ulkopuolistakin apua, joten pyysin keskiaikaseurani jäseniä talkoisiin ja sitä kautta tienaamme myös hieman matkarahoja ensikesää varten.

Helen Makkonen, ratsastusterapeutti

Kokonimi ja kutsumanimi: Helen Kaarina Makkonen os. Tilgren (Helkky)
Syntymäpäivä ja -maa: 10.04.1973, Ruotsi
Kansalaisuus: Suomalainen
Asuu: Konneveden keskustassa
Ammatti: Linja-autonkuljettaja ja ratsastusterapeutti
Ko VaA, Re 100cm, Me kaikki luonnon esteet
Harrastukset: Jooga, pilates, koira agility ja vpk

Hei, olen Helen Ruotsissa syntynyt pula-ajoista aina selvinnyt pidemmän linjan hevosyrittäjä. Kun rahat oli tiukassa tein tuplasti töitä ajoin aamut ja päivät koulubussia. Kun oppilaat olivat koulussa ja muut kuskit tauolla, minä hoidin tallityöt. Tiukimmilla ajoilla ajoin viellä yöt ja kaikki tapahtumat taksia. Silti aina selvittiin ja löysin elämäni kumppanin jonka menetin piaan sen jälkeen kun ainoa poikani lähti Ruotsiin. Aaron ja minun tarina on klassinen, molemmat rakastimme työtämme ja toisiamme. Kummallekaan ei ollut ongelma, jos toinen on joun töissä tai lähteekin hälyytyksellä töihin. Lapset jaettiin eteisessä ja usein poika meni isänsä mukaan ja tytär lähti joko minun mukaani tai mummolle hoitoon.

Hevosten kanssa minä olen sitten tarkka. Lama-aikanakin meidän hevoset olivat pönäkkä vatsaissia kiiltävakarvaisia ja niin hyvässäkunnossa että naapurien piti tulla oikein katsomaan mitä minä hevosilleni syötä. Yksikään hevonen ei siis minun nähden tallista ulos kävele purua hännässä tai loimi huonosti kiinnitettynä. Hevostenhyvin voinnista en jousta ja joskus joudun huomauttamaan työntekijöille rauhasta häätäen heidät ulkotöihin.

Siru Makkonen, hevosenhoitaja

Kokonimi ja kutsumanimi: Siru Erika Makkonen
Syntymäpäivä ja -maa: 10.02.2000, Suomi
Kansalaisuus: Suomalainen
Asuu: Päätalossa veljensä kanssa
Ammatti: Hevosenhoitaja (opiskelee opettajaksi)
Ko HeA, Re 120cm, Me 100cm
Harrastukset: vpk, nyrkkeily, järvipelastus, lenkkeily

Moro, jos ihmettelet käkkärä tukkaani, niin se tulee isän puolelta (kuulemma). Olen siis Siru täydellinen teinihelvetti on jo takana päin ja sain uuden alun isän kuoleman jälkeen, kun veljeni nosti minut suosta ylös. Työpaikka oli minulle kaikki kaikessa ja on edelleen, vaikka se tässä jo ehti vaihtuakkin. Aijemmin työskentelin repoveden suurimmalla ravitallilla eli Ari Mäkiahon tallissa, mutta siellä ei enään pääni kestänyt isän pois menon jälkeen.

Olen aina ollut isin tyttö, vaikka viihdyntin hevosten parissa paremmin kuin koneöljyn hajussa. Sitäkin huolimatta luonnistuu koneiden käsittely paremmin kuin Peetulta ja olenkin onnellisessa asemassa saadessani vastata konehankinnoista. Hevosten suhteen olen äitini tavoin varsin tarkka ja pidänkin hevosten siistimistä yhtenä päivän kohokohdista. Teen paljon klippauksia ja letitän kilpahevoset ennen kisoja.

Mandi Thorsten, hevosenhoitaja

Kokonimi ja kutsumanimi: Mandi Klara Thorsten
Syntymäpäivä ja -maa: 11.01.2001, Norja
Kansalaisuus: Norjalainen
Asuu: Uuden maneesin asunto nro 1
Ammatti: Hevosenhoitaja (opiskelee hierojaksi)
Ko HeA, Re 110cm, Me 100cm
Harrastukset: Valokuvaaminen, piirtäminen ja kamppailulajit, sekä teatteri

Hilsen til alle, minun nimeni on Mandi. Olen Norjasta lähtöisin oleva hevosenhoitaja jolle tarjoutui mieletön tilaisuus USA:ssa ja pääsin harjoittelu ohjelmaan laukkahevostenhoitajaksi. Veljeni Greg työskenteli tuolloin Sten Görenin tallilla ruotsissa, joten suositteli lähtemänä ulkomaille, jos vain kanttikestää. Laukkahevosten hoitaminen oli upea kokemus pääsin isompiinkin kilpailuihin mukaan ja olisin saanut vakipaikan, mutta välimatka Norjaan perheen luo tuntui mahdottomalta. Greg kertoi että hyvä ystävänsä Peetu on muutanut takaisin Suomeen, joten Stenilläkin on paikka auki, mutta otinkin yhteyttä Peetuun. Sovin siis veljeni selän takana menevänikin Suomeen ja kun paikka oli minulle valmis vietin viikon loman Norjassa ja viikon Stenin tallilla, jonka aikana kerroin Gregille muuttavani Suomeen.

En ole ehkä kaikkein avonaisin persoona, mitä tallilla pyörii, mutta usko pois jos teet työsi rivakkaan ja pystyt samalla kun teet jotain rupattelemaan, niin varmasti vastaan. Pystyn harvoin olemaan paikoillani, joten olen aina meossa jos en muuta tekemään niin taluttaamaan jotain vapaapäiväläistä. Pidän myös oppilaiden kanssa hengailusta, mutta silloinkin teemme jotain. Haluan olla hyvänä esimerkkinä muille nuorille, että tekemällä ahkerasti työtä pääsee pidemmälle.

Muita vaikuttavia henkilöitä

Kuten jo mainittua on Konnevesi pieni kunta alle 3 000 vakituista asukasta. Kesällä mökkiläisiä ja kesävieraita kyllä riittää joka niemeen ja notkelmaan, mutta pääsääntöisesti kun keskustassa kylänraittia tallustaa niin kaikki tuntee tai ainankin osaa ryhmitellä kuulutko heppa- vai autoporukkaan, on tietysti yksilöitä ja perheitä, joissa nuo kaksi sekoittuu ja sitten on vielä maanviljelijät sekä hiphop jengi, sekä mummojen vetokassi lauma, jotka parveilevat yleensä s-marketin kahvion aulassa. Konneveden keskustaan hevoskylältä on noin 20minuutin auto matka ja kilometrejä kertyy 10, joten hieman syrjemmässä ollaan, eli ihan kaikki mopojengit ei meille asti eksy.

Liisa Makkonen, eläkeläinen

Kokonimi ja kutsumanimi: Liisa Eira Makkonen os Mielonen
Syntymäpäivä ja -maa: 11.09.1951, Suomi
Kansalaisuus: Suomalainen
Asuu: Konneveden keskustan lieppeillä rivitalossa
Ammatti: Luokan opettaja, eläkkeellä
Ko HeB, Re 70cm, Me Luonnon asettamat esteet
Harrastukset: Matkaratsastus, matkustelu ja matkanjohtaja

Hei kaikille, olen Aaron äiti Liisa eli Peetun mummo. Kaikki tallilla saavat kutsua minua mummoksi tai mammaksi, miksikä vain. Olen todella iloinen vaikka poikani menetinkin Peetun aloitekyvystä ja toiminimen jatkamisesta. Olen vanha opettaja, joten lasten hyvinvointi ja käyttäytymis tavat ovat tärkeitä minulle. Siksi olen onnellinen että Konnevedelle syinnyin kuntaani saamme näin hienon nuorten paikan, josta tarjota hyvää kasvuympäristöä nuorille. Haaveilen suuresti Konneveden vanhan puukoulun ostoa ja kunnostusta nuorisokodiksi, mutta siihen eivät omat voimani enään riitä. Sempä takia olen alkanut lämmitellä minijääni Heleniä, jos rupeaisimme siihen yhdessä.

Tallilla viettämini ajan käytän yleensä siivoten tai hoitaen lainahevosia. Tällä hetkellä tallin hevosista suosikkini on Taavi, vaikka se onkin vähän hankala. Peetu kuitenkin lupasi etsiä minulle sitä täydellistä lulluttelu kumppania, kunhan vain talli saadaan kuntoon ja toiminta aloitettua.

Ernest Levant, kengittäjä

Kokonimi ja kutsumanimi: Ernest "Erkku" Levant
Syntymäpäivä ja -maa: 22.04.1980, Puola
Kansalaisuus: Suomalainen
Asuu: Raviradan vieressä omakotitilalla
Ammatti: Kengittäjä, ravivalmentaja
Pysyy selässä jos on tarpeen
Harrastukset: Matkustelu, teatteri

Moro, mä olen Ernest, mutta kaikki hevospiireissä tuntee mut Erkkuna. Toimenkuvani Konnevedellä on kengittäjä ja 10 hevosen omistaja. Kotonani on siis kymmenen omaa ravihevosta, joita valmennan ja kilpailutan lähes joka viikonloppu jossain päin suomea on edes yksi minun hevosistani juoksemassa. Asun omakotitalossa yhdessä vaimoni Millan kanssa. Milla on erittäin taitava hevoshieroja ja montératsastaja.

Saatan vaikuttaa hieman jurolta, kun vastaan lyhyin ärähtelyin ja ähisten, mutta se johtuu siitä että yleensä kengitän samaan aikaan ja se ei ole kaikkein kevyintä varsinkaan Peetun Taavin kanssa. Ja ikävä kyllä tuo kimo on syy miksi minä käyn täällä kengittämässä.