Nos Étables

Tutustu tiloihin

Ydinperhe // Henkilökunta // Tilan vahdit // Kyläläiset

Maisemat meillä päin ovat hyvin perinteiset Ranskalaiset maalaismaisemat, vaikkei meiltä olekaan Pariisiin eikä Le Hevren satamaan, kuin kolmen tunnin ajomatka hevosrekalla. Nuo kauniit vihreät viinitarhat pysyvät lähes koko vuoden vihreinä ja tuottoisina talvella on pari kuukautta jolloin kasvit eivät tuota ja hevoset eivät ole laitumilla. Nos Étables sijaitsee kylän laidoilla tai oikeastaan koko tuo pieni kylä on rakentunut tilan keskustaan rinteiden huipulle. Tallit ovat rakentuneet rinteiden alle ja kuvan suunnalta niiden taakse, ei kaikki liikenne tapahtuu kylän läpi tai kiertäen peltoteitä, jotka ovat tilan yksityiskäytössä. Hevosten kanssa pääsee viettämään hyvin rauhallista elämää, sillä kylässä ei ole kuin pari kymmentä taloa ja niistäkin osa on tallihenkilökunnan mökkejä. Elämää luo viinin viljely ja yksi kapakka/ravintola/leipoma, joka kylällä sijaitsee ja jonka avulla tänne eksyy myös turisteja.



Nelli ja Valentin asuvat tilan päärakennuksessa, joka sijaitsee rinteen huipulla eli hirmuinen mäkitreeni aina illan päätteeksi kun nousee kotin. Toki usein pariskunta tulee rinnettä ylös traktorimönkijällä, joka helpottaa tilalla liikkumista ja on myös henkilökunnan käytössä. Tallimestarin ja henkilökunnan asuntoja on tallirakennuksen päässä. Tallista osa on ollut motelli käytössä, joten siellä on paljon huoneita, joita vuokrata kilpailujen aikana. Kuitenkin tallin pitkä osuus ja lisäsiipi ovat kunnostettu hevosia varten ja ne pääsevätkin nauttimaan isoista ilmavista karsinoista. Kivitalli on mukavan viileä kesäisin ja talvisin meillä on lämmitysjärjestelmä ja hevosilla pidetään vain enemmän loimia päällä.

Konellisen työskentelyn ansiota talli on sangen tehokas. Kuitenkin muistamme sen että talli on hevosten koti, eikä koneita käytetä herkempien hevosten ollessa tallissa. Ilmastoitiin ja lantakoneeseen hevoset ovat tottuneet, mutta joidenkin mielestä traktorimönkijä tai avant ovat hassuja ja jänniä laitteita. Koneille on oma katos hallissa, joten ne säilytetään siellä siististi ja aina valmiina uuteen käyttöön.


Talli on suunniteltu niin hevos-, kuin ihmisystävälliseksi, eli meillä pitäisi olla mukava asua ja työskennellä. Kottikärryjä kotona harvemmin työnnellään vaan lähes kaikki on koneellistettu, kuten lantakone, joka asennettiin remontin yhteydessä, eli hoitajat heittävät lannat luukusta sisään ja kone kuljetaa ne lantalaan, jonka avulla talvella tallia lämmitetään. Hevosten rehujen vamistaminen on ehkä yksi työläimmistä osuuksista tallityössä mutta siihenkin on kehitelty teline, johon ämpärit saa roikkumaan ja rhut jaettua säkeistä, pulloista ja saaveista kippoihin. Rehut on isoissa kannellisissa astioissa, jotka on nimetty selkeästi ja rehulistat löytyy keittiön seinältä. Hoitajat oppivat helposti listan uulkoa, joten muutoksista kirjoitetaan myös valkotaululle varmuuden vuoksi.

Monipuolinen ja vaihtelevan tehokas liikkuminen takaa hevosen hyvin vonnin. Meillä ei hevoset koskaan seiso turhaan tallissa. Ne syövät ja nukkuvat tarpeen tullen tallissa, sekä toki ovat sään suojassa, mikäli tilanne sen vaatii, mutta muutoin ne pääsevät tarhailemaan isoihin tarhoihin yhdessä kaverin kanssa tai yksikseen. Sairastarhoja ja yksilötarhaavia hevosia varten tallin päädyssä kävelytyskoneen luona on muutamia rauta-aidoin varusteltuja tarhoja. Muutoin tarhat ovat sivutallin takana, joten hevosia joutuu päätallista hieman taluttelemaan tarhoille. Toisaalta meillä on aina aamussa paljon työntekijöitä ja tallimestari suunnittelee tarkasti mikä hevonen viedään mihinkin tarhaan ja mitkä pääsee isolle laitumilla. Yleensä laitumilla hevoset ovat pari tuntia kerrallaan, ruohoa ne saavat myös tarhoistaan, mutta laitumet ovat rallitteluun täydellisiä. Säästämme hoitajiemme jalkoja ja he tietävät mitä hevosia voi taluttaa mönkijän perässä tai pyörän vieressä. Osa hevosista hölkkäilee myös mönkijän vierellä taluttajan ajaessa menopeliään.


Tarhojen lisäksi meillä on käytössä hevosten karuselli eli kävelytyskone, joka vaihtaa suuntaa ohjelmoinnin mukaan. Sisältä lisäsiivestä löytyy hevosten uima-allas, joka on ovaalin mallinen ja hevosta talutetaan kahdelta puolelta. Lisäksi kylpylä osastolta löytyy vesikävelymatto ja pesupaikat. Kävelytys matolla veden saa nousemaan 120cm krkeudelle asti riippuen millaisen vastuksen haluaa antaa. Toinen pitkä sivu on panssarilasia, joten hevosen liikkeet näkee hyvin. Hevosia ei luonnollisesti jätetä kylpylään yksin, vaan oma hoitaja tuo hevosen matolle ja maton hoitaja valvoo suoritusta. Uittamiseen tarvitaan kaksi hoitajaa. Talon hoitajista yksi on aina kylpylä vuorossa.

Kylpyläosaston vierssä on eläinlääkärin tilat, josta löytyy röntgenlaitteet, leikkaussali, toimenpidehuone pakkopilttuulla ja juoksumatto kuntotarkastuksia varten. Eläinlääkärin tilat ovat tallirakennuksen pääsä ja siellä on kymmenen sairaskarsiaa potilaiden hoitoa ja eristämistä varten. Lisäksi heilä on oma pesukarsina ja isompi toimenpidehuone, jossa on kolme pakkopilttuutta ja muita rekvisiittoja, kuten ultrauslaitteet ja tehokas laaserlaite.

Liikuntaa hevoset tarvitsevat myös ratsastaen, joten päätallin ”julkisivulta” löytyy koulukenttä ja kaunista puistomaisemaan. Tämän puiston takaa löytyvät myös tilan kaksi maneesia, joiden takana on isompi hiekka-alue parkkipaikaksi tai kenttäesteiden harjoitteluun. Maastesteitä löytyy kiinteänä ja siirreltävänä versioina, joten radat ovat vaihtelevia. Esteharjoitteluun löytyy kävelytyskoneen takaa derbykenttä ja tarhojen takaa ennen laitumia on viellä kaksi hiekkakenttää este tai sileän työskentelyyn. Derbykentällä on aina esteitä ja koulukentällä on aina pitkän radan koulukirjaimet. Tuplakentällä on vaihtelevasti esteitä ja aitoja, sekä valjakkoajo tötteröitä.