Alkuperäisen tilan nimi on Tönnilän talo ja se on rakennettu 1800-luvulla, ihan tarkkaa historiaa talosta ei tiedetä. Siellä on ollut alun perin varakas Tönnin suku, jonka mieskantaa oli vähentänyt mm Kauhajoen kapina ja suku oli päättänyt muuttaa hieman syrjempään. Tönnilän talon rakensi Jussi Tönni ja se valmistui kesällä 1816, jolloin tilalle tuotiin myös ensimmäiset lehmät. Lehmille suoja valmistui syksyksi. Tönnilän talo on säilyttänyt nimensä, vaikka siellä on sukuvaihtunutkin. Tönnin suvulla tila ei pysynyt kuin 1860-luvulle asti, jolloin Jussin poika Artturi myi tilan pelivelkojensa vuoksi. Tilalle muutti tilallisen Esko Juuren keskimmäinen poika nuorikkonsa kanssa Jalasjärveltä. Juuren suvulla tila pysyi 1990-luvulle asti kantaen nimeä Juurela, kun laman alla tilan toiminta kuihtui ja se pakkohuutokaupattiin. Tilan osti iäkkäämpi taiteilija pariskunta, joiden aikana piharakennukset rapistuivat ja lopulta ateljeena toiminut navettakin oli käyttökelvoton, taitelijoiden nimitys tilasta oli jälleen Tönnilä.

Telma ja Jason ostivat tilukset vuonna 2017 ja aloittivat oman unelmansa rakentamisen. Titogovin pariskunta omistaa edelleen tilan ja tilukset kokonaisuudessaan, mutta ovat vuokranneet Viihdelinnan vanhan kokonaisuuden entiselle työntekijälleen ponisiittolaksi. Niemimaan hallinnoimana tilaa ja tallia kutsutaan Tönniläksi jälleen kerran. Talon ja sen pihapiirin historiaan on kunnioitettu ja vaikka uusi yrittäjä onkin nuori ja tuonut muutamia mukavuusjuttuja mukanaan on hänellekin historian säilyminen eritäin tärkeää ja sen vuoksi 2022 kesällä kaikki rakennukset käsiteltiin suojaavalla punamullalla ja Aurora itse maalasi talkooväen kanssa. Alkutalvesta 2022 Aurora teki ison harppauksen ja osti yrityslainalla Tönnilän tilat itselleen ja vuokrasi hieman lisä maata sekä osti pari metsäpalstaa tiluksien reunoilta. Tönnilän tila alkaa jälleen kukoistamaan ja ensi kesäksi on tulossa monta suloista varsaa.

Päätalli on lähtenyt alun perin hirsitallinpätkästä, joka haettiin tiluksille vajaan kymmenen kilometrin päästä, se tuotiin hirsi hirreltä traktoreilla ja koottiin samaa vauhtia uuteen paikkaansa. Ja luovasti tätä 8 hevosen käytävää kutsutaan hirsitalliksi. Elementtitalli jatkuu luontevasti punamultaisesta hirsitallista tyylikkäänä puna harmaana ja senkin kohoaminen tiluksille oli kohtalaisen ripeää, se valmistui keväällä 2017. Tätä tallin osuutta kutsutaan päätallin isoksi käytäväksi ja siellä onkin tilaa 22 hevoselle isoissa avokarsinoissa. Eli ei pikku hirviöille, vaan tallin rennoimmat ja mukavimmat ponit asuvat tällä käytävällä. Osa poneista on ryhmäkarsinoissa, koska karsinat ovat niin isot. Ja viimeisemmäksi valmistunut osuus on uusikäytävä umpikarsinoilla ja tälle käytävälle mahtuu 18 hevosta. Yhteensä päätallissa on siis 48 karsinaa, henkilökunnan taukotila, Auroran toimisto, tallitupa, hoitajien huone, kolme satulahuonetta, kolme loimihuonetta ja pesula. Sekä äärettömän paljon varastotilaa rehuille, vaunuille ja melkeinpä mille vain. Pihasta löytyy lantala, kuivikekatos ja pienempi konehalli, jossa tallintraktori ja avant sekä mönkijä säilytetään säänsuojassa. Päätallin hevoset tarhaavat pääsääntöisesti laumassa isoissa tarhoissa.

Lisää tallista (pohjapiirrokset jne)

Oritalli on oma yksikkönsä, jotta pojat eivät aivan sekoaisi keväällä. Oritalli on reilun 100 metrin päässä päätallista, joten ei sekään kaukana ole, mutta kivasti oreille jää hieman omaa tilaa. Osa orien tarhoista on kuitenkin päätallille päin ja näissä tarhoissa tarhaa vain kiltit orit, mutta muista orien tarhoissa kiertää aina sähkö. Tallista löytyy 16 isoa ja hieman vankemmin rakennettua karsinaa. Yksi kulmakarsinoista on paksuista vankoista vanhoista lyhtypylväistä rakennettu, koska siinä asui hetken hevonen, joka vain tuli läpi lähes tulkoon kaikesta. Siihen on tilattu uudet elementit ja uskomme että tallin pesun yhteydessä saataisiin jo karsinat kuntoon. Tallista löytyy tilava varustehuone, jonka yhteydessä on pieni toimisto / taukotila, molemmilta käytäviltä pesupaikat ja solarium, loimihuone sekä pesula. Varsinaista rehukeittiötä ei ole, vaan hevosten rehut säilytetään valjastuskatoksen varastoissa.

Lisää tallista (pohjapiirrokset jne)

Osa tallin poneista ja hevosista asuu myös pihatoissa, joissa ne pääsevät liikkumaan paljon ja viettämään sosiaalista elämää. Jo Viihdelinnan aikaan osa hevosista asui pihatossa, me jouduimme hieman muokkaamaan pihaton ruokintapöytiä, sillä kapeimmat ponit luikahtivat leveistä väleistä karkuun. Alkuun hieman jännitin syökö joku poneista itsensä hengiltä, mutta vähä sokerinen esikuivattu säilöheinä sekä laadukas olki tuntuu olevan hyvä kombo useammalle ruokinta pisteelle. Pihattojen ruokinta pisteitä, aktivitointeja jne muutellaan säännöllisesti, niin poneilla on ajateltavaa. Aurora halusi myös oreille pihatto mahdollisuuden niinpä niille valmistui muutama pikku pihatto, sekä yksi kahden puolen pihattorakennus. Pääsääntöisesti orit on jaettu koon perusteella.

Lisää pihatoista (pohjapiirrokset jne)

Tönnilä tarjoaa monipuolisen liikutus ja treenausympäristön hevosille sekä ratsastajille. Meillä on otettu huomioon niin este-, kenttä-, koulu- ja valjakkohevoset, sekä tietenkin keskiaika- ja showratsastajat. Kenttiä meillä on kaksi tarjolla 90m x 40m joustavapohjainen alta kasteleva ratsastuskenttä ja 100m x 50m nurmipohjainen derbykenttä kiinteine esteineen, sekä 75m x 25m ratsastus alaltaan oleva hyväpohjainen maneesi ja vaihtelevassa maastossa kulkevat 9 maastoesterataa, eli jokaiselle kilpailtavalle tasolle omat radat, jotka ovat muokattavissa siirrettävillä esteillä ja lisälenkeillä. Meiltä löytyy omaa rantaviivaa yli kolme kilometriä ja kaksi rakennettua matalaa lampea maastoesteradalta, jossa kahlaaminen ja uittaminen onnistuu kesäaikana ja talvisin järvelle muodostuu kantava vahva jää, joka tarjoaa mukavaa vaihtelua ja oikomista kylän reiteille. 2 pyöröaitausta on tarkoitettu hevosten juoksuttamiseen, vaikeiden hevosten tarhaamiseen ja maasta käsin työskentelyyn. Derby kentältä löytyy oma verryttely alue ja vieressä iso hiekka alue, jossa on maastoesteitä. Derbykentän takaa löytyy vielä vanha turnajaisalue, metsäkujineen ja jousiammunta paikkoineen. Turnajaisalue on nykyisin monipuolisessa käytössä, mutta myös Viihdelinna järjestää turnajaisia sekä leirejä vanhoissa tiloissaan.

Maastoja löytyy peltomaisemaa ja metsiä, vaikka millä mitalla. Kymmenessä minuutissa löntystelee tupelan hevoskeskuksen puolelle ja meidän tallilaisilla on täysi käyttö oikeus kaikkiin keskuksen tiloihin. Jotain hyötyähän täytyy vanhastakin työsuhteesta. Uutena virikkeenä ja treeni muotona oritallin katoksesta löytyy juoksumatto ja päätallin takaa 6 hevosen kävelytyskone.


Sivujen kuvien © ST, Ransu.kuvat.fi, Pixabay, Pikselit, Fee Fotografie, kiitos

ulkoasun © VRL-05175 :: taustakuvan © Sebastian Unrau
virtuaalitalli :: a sim-game stable