Teemu lyhyesti

Saaga lyhyesti


OmistajatTeemu ja Saaga Nieminen

Teemu Tobias Nieminen23-vuotias mies

Kevytrakenteinen, mutta pitkä Teemu on omistautunut hevosille jo pienestä pitäen. Mies aloitti ratsastusharrastuksensa 5-vuotiaana, eikä hänen ratsastus-uransa ole ollut tauolla kertaakaan näiden 18 vuoden aikana. Brunette onkin taitava ratsastaja ja osaa käsitellä lähes hevosta kuin hevosta. Teemu omistaakin kaksi hevosta: Valentin on Suomessa kasvatettu laadukas kouluratsu, Teemun ensimmäinen oma hevonen ja Bubblegumwar GEA taas Irlannista ostettu kenttäratojen lupaus. Kumpikin hevonen on vähävaraiselle miehelle kultaakin kalliimpia ja kaksikko asustelee samalla tallilla.

Teemu on koulutukseltaan lähihoitaja ja työskentelee sen turvin lastenhoitajana paikallisessa päiväkodissa. Palkka ei huimaa päätä, mutta työajat ovat säännölliset ja palkalla elättää kaksi hevosta. Tokikaan hienointa maneesitallia sillä ei saa, mutta katon kummankin hevosen pään päälle ja ruokaa turvan alle. Päivätyönsä lisäksi mies tekee tallivuoroja ja saa tämän myötä edullisemman tallivuokran. Säästyneet rahat mies käyttää valmentautumiseen ja kilpailemiseen.

Teemu on rakenteeltaan hoikka ja mieheksi jopa siro. Pituutta hänelle on siunaantunut 175 cm, mikä ennestään korostaa hänen kehonsa hoikkuutta. Teemu huoltaa kehoaan käymällä kuntosalilla ja joogassa, joten ihan keijukainen hän ei ole hoikkuudestaan huolimatta. Rakenteensa puolesta mies sopii hyvin ratsastajaksi.

Teemulla on tumman pähkinänruskeat, sivuilta lyhyet ja päältä hieman pidemmät hiukset, jotka on yleensä huolellisesti piilotettu kypärän alle. Miehen silmät ovat sinisen harmaat. Hänellä on kapeat kasvot joita on miellyttävä katsella. Teemu pitää partansa kurissa ja miehen posket ovat aina sileät.

Teemu on luonteeltaan peruskiva ihminen kaikkia kohtaan. Läheisimpien ihmisten kanssa mies on avoin ja nauravainen, sekä kuittailee kovasti esimerkiksi sisarelleen. Tuntemattomampien kanssa mies käyttäytyy korrektisti ja harkitsee tekemisiään enemmän. Hevosten kanssa brunette toimii johdonmukaisesti ja jämäkästi, mutta lempeästi, turhia sähläämättä.

Saaga Susanna Nieminen16-vuotias nainen

Saaga on nuori naisenalku, joka on viihtynyt hevosten parissa jo pienestä pitäen. Hän on kulkenut veljensä matkassa tallilla heti kävelemään opittuaan ja kasvanut rakastamaan hevosia yhtä palavasti Teemun kanssa. Siksi ei olekaan yhtään ihme, että nuori neito on kummankin Teemun hevosen virallinen hoitaja ja saa myös ratsastaa näillä arvokkailla kilpaeläimillä. Tiukasti valvonnan alla totta kai.

Veljeään jonkin verran pienempi ja pippurisempi Saaga ei pelkää ilmaista mielipiteitään ääneen. Nuori neito laukoo välillä varsin karuakin settiä ulos suustaan ja jos häntä ei tunne yhtään paremmin, voi luulla, että Saaga on ilkeä ihminen. Näin ei kuitenkaan ole, blondilla on vain voimakkaat mielipiteet ja kova äänenvoimakkuus. Saaga on itse ystävällisyys kaikille, niin tutuille kuin tuntemattomillekin, eikä hän siedä yhtään kiusaamista, vaan menee puuttumaan siihen välittömästi. Veljeään Saaga kuitenkin härnää, onhan se pikkusisaren velvollisuus.

Ratsastajana Saaga on kohtalainen ja valmentautuu aktiivisesti Teemun hevosilla, niin veljensä, kuin ulkopuolisen valmentajankin silmän alla. Blondilla Pikku-Myyllä on herkkyyttä ja lahjakkuutta, jota hän yrittää oppia kanavoimaan parhaansa mukaan niin selästä kuin maastakin käsin. Vaaleahiuksinen nuori neito ei aina osaa olla kärsivällinen, vaan on hieman ”kaikkimullenytheti” -ihminen mitä hevosten kanssa touhuamiseen tulee. Hevoset antavat onneksi välitöntä palautetta ja yleensä Saaga oppii kerrasta. Hän tekee parhaansa päästäkseen eroon kärsimättömyydestään.

Pituutta Saagalle on siunaantunut nipinnapin 160 cm, mutta se ei estä tätä tekemästä ja menemästä niin halutessaan. Saagan pieni koko unohtuu helposti neidon valovoimaisen ja suuren egon alle. Veljensä tavoin blondi on olemukseltaan kukkakeppimäisen laiha, tuntuu ettei nuoreen naiseen tartu rasva sitten millään. Saagaa se ei haittaa ollenkaan.

Saagalla on hopeanvaaleat hiukset, sinisen harmaat silmät ja selkeät kasvonpiirteet. Vaikka Teemu onkin brunette ja Saaga blondi, ei näitä kahta silti voi erehtyä luulemaan miksikään muuksi kuin sisaruksiksi. Samantapaiset kasvojenpiirteet pitävät huolen siitä, että kaksikko yhdistetään varmasti sukulaisiksi.

Historiaeli mistä kaikki sai alkunsa

Saaga ja Teemu ovat molemmat syntyneet Suomessa, pienessä Ristijärven kunnassa. Heidän vanhempansa ovat Salla Nieminen (os. Karppinen, s. 1964, k. 2017) ja Tuomas Nieminen (s. 1960, k. 2017). Salla asui opiskeluaikaansa lukuunottamatta koko elämänsä Ristijärvellä ja Tuomas muutti Ristijärvelle melko pian valmistumisensa jälkeen. Pariskunta tapasi ensimmäisen kerran opiskelupaikkakunnallaan Vaasassa jossa Salla opiskeli opettajaksi ja Tuomas insinööriksi. Rakkaus syttyi kuitenkin vasta kun kaksikko kohtasi joitain vuosia myöhemmin ristijärveläisessä kahvilassa. Pariskunta eteni tapaamisensa jälkeen varsin nopealla tahdilla naimisiin. Hankittiin omakotitalo ja kultainennoutaja, kummallakin oli vakaat ja vakituiset työt, Salla opetti Ristijärven ala-asteella ja Tuomas työskenteli oululaiselle yritykselle. Pariskunta ehti olla yhdessä liki seitsemän vuotta, ennen kuin lapsen yrittäminen palkittiin ja syntyi Teemu vuonna 1996.

Teemu eli elämästään ensimmäiset seitsemän ja puoli vuotta ainoana lapsena ja sai vanhemmiltaan paljon huomiota ja hemmottelua. Jo pienenä Teemu osoitti kiinnostusta hevosiin, ja 5-vuotiaana hän pääsi ensimmäisen kerran ratsastustunnille. Sille tielleen ruskeaverikkö sitten jäi. Jo pienenä Teemu oli kaikkien kaveri. Hänellä oli lapsuudessaan hyvin laaja ystäväpiiri ja hän oli hyvin pidetty ikäistensä joukossa. Pojan koulumenestys oli keskitasoa, eikä hän erottunut joukosta sen paremmin hyvässä kuin huonossakaan mielessä. Ratsastuksen lisäksi Teemu vietti paljon aikaa kesäisin jalkapalloa ja talvisin jääkiekkoa pelaten. Myös Ristijärven metsät tulivat tutuiksi kaikenlaisten seikkailujen vuoksi.

Aprillipäivänä 2004, kahdeksan vuoden yrittämisen jälkeen, syntyi pikkusisko Saaga, ja siihen aikaan se oli Teemusta huonoin aprillipila ikinä. Poika vierasti pientä vauvaa pidemmän aikaa ja koki mustasukkaisuutta uudesta perheenjäsenestä, mikä johti kaikenlaiseen oikutteluun ja temppuiluun. Se vaikutti Teemun koulunkäyntiin ja sosiaalisiin suhteisiin negatiivisesti. Muutama huolestunut vanhempi teki lastensuojeluilmoituksen Teemun käytöksen takia, jolloin järjestelmä puuttui peliin. Perhe sai tukea ja apua tilanteeseen sopeutumiseen ja Teemulla oli jonkin aikaa myös tukihenkilö. Näillä toimilla tilanne alkoi helpottaa. Myös Saagan kasvaminen vaikutti positiivisesti ja ajan myötä Teemu ymmärsi, ettei ole syytä olla mustasukkainen. Oivalluksen jälkeen poika uskalsikin suhtautua sisareensa avoimemmin ja kaksikon kasvaessa näille kehittyi hyvät välit, ikäerosta huolimatta.

Saaga aloitti koulupolkunsa Ristijärven ala-asteella. Tytöllä oli aluksi vaikeuksia sopeutua muiden lasten joukkoon voimakkaan luonteensa vuoksi ja joutuikin kiusatuksi ensimmäisellä luokalla. Yhdeksättä luokkaa käyvä Teemu suojasi Saagaa parhaansa mukaan ja koulu oli onneksi ajantasalla tilanteesta. Kiusaaminen saatiin loppumaan varsin nopeasti ja Saagakin oppi miten muita lapsia tulee lähestyä. kun tyttö alkoi saada otetta sosiaalisista taidoista, hänestä tuli pidetty ikäistensä joukossa. Koulussa Saagalla oli huomattavia vaikeuksia ensimmäisenä vuotena ja toisen luokan alussa tytölle tehtiin joitain testejä ongelman selvittämiseksi. Testien avulla löydettiin lukihäiriö. Saaga alkoi saada tukea ja erityisopetusta ja sen avulla koulunkäyntikin lähti sujumaan. Yllättävää kyllä lukihäiriöstään huolimatta Saaga tykästyi kirjoittamiseen ja lukemiseen erittäin paljon ja on nuoresta asti kirjoitellut tarinoita erilaisiin vihkoihin ja papereihin.

Teemun yläasteaika oli varsin rauhallinen. Jonkin verran poika kokeili sääntöjä ja rajojaan kuten jokainen teini, mutta oli muuten varsin rauhallinen ja kiltti. Ikäluokasta alkoi eriytyä porukoita ja Teemu vietti paljon aikaansa muiden urheilullisten kanssa. Pojalla oli tyttöystävä muutaman kuukauden ajan yläasteen loppupuolella, mutta yhdeksännen luokan jälkeinen kesä ja jatko-opinnot lopulta erottivat parin.

Koska Ristijärvellä ei ollut toisen asteen opiskelumahdollisuuksia, muutti Teemu Ouluun, jossa hän alkoi opiskella lähihoitajaksi. Poika asui viikot asuntolassa ja tuli kotiin viikonlopuiksi ja lomiksi. Kahdeksanvuotiaalle Saagalle isoveljen muutto pois kotoa oli kova pala, kun yhteinen harrastaminen jäi vähiin ja tyttö ikävöi veljeään paljon. Teemu soitti pikkusiskolleen joka ilta ja jutteli tytön kanssa. Viikonloppuisin kaksikko vietti paljon aikaa yhdessä tallilla Tähteä hoitaen ja muuten.

Heinäkuussa 2017 Salla-äiti menehtyi pitkän taistelun jälkeen rintasyöpään. Suru oli suuri koko perheelle, mutta kaikkein raskaimmin se kävi Tuomakseen, joka alkoi juoda rankasti vaimonsa menehdyttyä. Saaga aloitti yläasteen käymisen ilman äidin tukea, kovaa vauhtia alkoholisoituvan isän holhouksen alaisena ja kaukana isoveljestään. Syksy oli synkkä itse kullekin ja Saaga muuttui hiljaiseksi ja syrjään vetäytyväksi.

Marraskuussa 2017 Saaga tuli koulusta kotiin ja löysi isänsä elottomana. Tyttö soitti hätäkeskukseen, mutta paikalle saapuneet ensihoitajat totesivat, ettei mitään ollut tehtävissä. Tuomas todettiin kuolleeksi 23.11.2017, päivänä joka olisi ollut hänen ja Sallan 28. hääpäivä. Myöhemmin ruumiinavauksessa selvisi, että mies oli tehnyt itsemurhan. Teemulle ja Saagalle heidän isänsä ei jättänyt jälkeensä minkäänlaista kirjettä tai muuta selitystä.

Tapahtuman jälkeen Saaga muutti asumaan veljensä luokse Ouluun. Koska kaksikolla ei ollut sukulaisia yhtä kaukaista tätiä lukuunottamatta, Teemu haki sisarensa huoltajuutta ja sai sen. Saaga vaihtoi koulua Ristijärveltä Ouluun ja sisaruspari aloitti sopeutumisen uusiin rutiineihin ja elämään ilman vanhempia. Seuraava kevät oli hyvin raskas Saagalle, uuteen kouluun sopeutuminen tuntui mahdottomalta, koulumenestys oli huonoa ja entisestä iloisesta ja pirteästä Saagasta ei ollut jälkeäkään havaittavissa. Tästä huolestuneena Teemu patisti sisarensa mielenterveyspalveluiden piiriin. Aluksi Saaga vastusti ajatusta ja meni tapaamisiin varsin vastahakoisesti, mutta alkoi ajan kanssa voida paremmin ja ymmärsi avun olevan hyvästä.

Teemu ja Saaga perivät vanhempiensa omakotitalon, jonka joutuivat myymään. Talosta saadut rahat menivät suurilta osin perintöveron ja hautajaiskulujen maksuun. Käteen jääneet rahat jätettiin säästöön pahan päivän varalle yhteisestä sopimuksesta.

Tähtituikeeli hevoskärpäsen kohtalokaspurema

Tähtituike eli Tähti oli liinakko suomenhevostamma, jolla oli merkkeinä pyrstötähti, etujaloissa polvisukat ja vasemmassa takajalassa vuohissukka. Tamma syntyi vuonna 1988. Se oli luonteeltaan hyvin lempeä ja kiltti ja eläessään se tutustutti monen monta lasta hevostelun saloihin. Teemu aloitti ratsastuksen ristijärveläisessä ratsastuskoulussa viiden vuoden iässä vuonna 2001 ja ensimmäinen hevonen jonka poika kohtasi, oli Tähti. Samoissa jäljissä kulki Saaga, joka tuli tallille mukaan kolmivuotiaana, vuonna 2007 ja sai ensikosketuksen hevosiin myös tämän liinakon kanssa. Sisaruspari rakasti tammaa yli kaiken ja vuonna 2009. He ehtivät olla Tähden hoitajia kuusi vuotta, ennen kuin kunnioitettavaan 27 vuoden ikään ehtinyt muori lopulta lopetettiin vanhuuden tuomien nivelvaivojen takia vuonna 2015. Tähdellä on erityinen paikka kummankin sydämessä ja kaksikko muistelee lämmöllä ensimmäistä hoitohevostaan.