Ultrawar Coup


© Van Uytert

NimiUltrawar Coup Laji, tasoKenttäratsastus, CIC4
Rotu, sukupuoliIrish Sport Horse (id: 21.875 %), ori RekisterinumeroVH17-209-0041
Säkäkorkeus, väri174 cm, ruunikko OmistajaGealán (VRL-11040 & VRL-14119)
Syntymäaika ja -maa08.11.2017 53-vuotias Kasvattajacoupie (VRL-11889)

3-vuotias: 29.04.2018, 8-vuotias: 23.02.2019

Maaliskuu 2018 KTK-II (20 + 20 + 19 + 19 = 75)
Joulukuu 2018 KERJ-I (8 + 40 + 25 + 20 + 15 = 108)
Huhtikuu 2020 YLA1 (32 (19 + 13) + 25 (19 + 6) + 17 + 18 + 7 = 99), AP2

Pieni hontelo varsa muksahtaa nurin karsinan kuivitukselle sen yrittäessä ottaa ensiaskeleitaan. Varsan emä seisoo pienokaisen vieressä sitä nuuhkien. Hitaasti, mutta varmasti pitkäkoipinen eläin nousee ylös ja ottaa ensimmäiset haparoivat askeleensa. Khiara katsoo haltioituneena videota tuosta pienestä hevosenalusta ja videon loppuessa nainen tarttuu puhelimeen ja soittaa varsan kasvattajalle. Puoli tuntia puhetta ja pieni varsa on vaihtanut omistajaa. Enää tarvitsee odottaa vieroitusikään asti.

Ultrawar Coup toisin sanoen Waltti, kaunis ruunikko-ori joka osaa, pystyy ja kykenee. Aina niin halutessaan. Pääsääntöisesti helppohoitoinen ja kiltti hevonen osaa myös huonona päivänä olla jääräpäinen juntti, joka ei tee tasan yhtään mitään ihmisen kanssa yhteistyössä.

Waltti suhtautuu hoitotoimenpiteisiin mutkattomasti ja avoimesti. Se ei sano mitään harjaan, klipperiin eikä vesiletkuun, vaan hyväksyy kaikki toimet pääasiassa hyvin. Eläinlääkäriin ori suhtautuu varauksella ja epäluuloisemmin, mutta tutun ja luotettavan ihmisen seurassa ruunikko antaa epäilyttävän valkotakkisen touhuta haluamallaan tavalla. Kengitys sujuu Waltin kanssa helposti ja ori jaksaa seistä paikoillaan maailman tappiin saakka. Etenkin jos turvan alle on laitettu mukava kasa sapuskaa.

Isänsä tavoin Waltti on perso ruoalle ja kiipeää tarvittaessa vaikka puuhun sen perässä. Oria onkin helppo palkata ja kouluttaa, sillä ruoka sopii oivasti palkkioksi. Erityisen herkullisena ruunikko pitää ruisleipää, minkä löytyminen Irlannista ei aina ole itsestäänselvyys. Ruoka-aikoina tallista kuuluva kolina on yleensä Waltin aiheuttamaa meteliä.

Taluttaessa Waltti toimii melkein pelkällä pikkurillillä. Se ei harjoita yli ryysimistä, rempomista, steppailua tai mitään muutakaan omituista pelleilyä, vaan seuraa herkästi ja kiltisti ihmisen perässä, riippumatta siitä mihin ollaan menossa. Waltti käveleekin nätisti kaikkialle, oli kyseessä sitten karsina tai kuljetusauto. Edes tuore kevätruoho tai kiimassa kiehnäävät tammat eivät saa oriin huomiota pois ihmisestä.

Ratsailta käsin Waltti on vähän kärsimätön tohottaja. Se ei jaksa seistä aloillaan kovin pitkään tietäessään pääsevänsä työskentelemään ja on yleensä jo kovaa vauhtia menossa siinä kohtaa kun ratsastaja vasta säätää jalustimia ja tekee viimeiset kiristykset satulavyöhön. Ruunikko-ori on toisinaan jokseenkin kovasuinen ja jarrut saattavat unohtua. Waltin mielestä kaikki tehdään mahdollisimman täysillä. Hevonen rakastaa vauhtia ja tekee asiat mieluummin suurpiirteisesti sinnepäin kuin pilkun tarkasti ja täsmällisesti. Jos asiat tehtäisiin ruunikon mielen mukaan, esteillä radat olisivat nopeita ja hypyt vähän turhan korkealta, maastossa juostaisiin minkä jaloista päästäisiin ja koulua voisi mennä vähän mitenkuten. Jos voltti muistuttaa soikiota ja kulmasta lähtee pois kymmenen metriä, ei se nyt niin tarkkaa ole. Waltin ratsastajan tuleekin olla kartalla ja määrätietoinen, jotta hommat sujuvat just eikä melkein, sillä asioiden takominen orin paksuun kalloon voi toisinaan olla turhauttavaa. Oikean ratsastajan alla Waltista kuitenkin kuoriutuu oikein näppärä kenttäpeli jossa on formula-auton vauhti, kengurun ponnitusvoima ja joutsenen sulokkuus.

Kokeneena kilpahevosena Waltti matkustaa helposti. Se on sujuva lastata ja se matkustaa hyvin sekä yksin, että hevoskaverin kanssa. Uusissa paikoissa ori on hieman jännittynyt ja ujo, se tukeutuu voimakkaasti tuttuihin ihmisiin, eikä pidä suurta meteliä itsestään ja olemassaolostaan. Ruunikko tykkää tarkkailla tapahtumia hiljaa hieman sivummalta.

Radalla Waltti on yleensä hieman kevyempi ratsastaa kuin kotioloissa. Huolimatta oriin rauhallisesta suhtautumisesta uusissa paikoissa, se kerää kuitenkin jonkin verran kierroksia itseensä, mikä näkyy herkempänä reagoimisena ratsastajan apuihin ja muuhun ympärillä tapahtuvaan. Waltin häntää koristaakin kilpailupaikoilla aina punainen rusetti, koska ikinä ei voi tietää milloin ori päättää, että takana olevan on syytä maistaa rautakenkää.

Foxvale Warpaint ish (id: 25 %), 173 cm
KERJ-I
Whiskey Avenue ish (id: 12,5 %), 174 cm, trn Carrbridge Sandman ish (id: 25 %), 168 cm, trn, evm
Maulendorf Granada Trakehner, 175 cm, mrn, evm
Kabuki Kiss ish (id: 37,5 %), 175 cm, trn Wirksworth Kabuki ish (id: 25 %), 175 cm, vrn, evm
Carnaby Kiss ish (id: 50 %), 169 cm, mrn, evm
Ultraviolet Coup ish (id: 18,75 %), 167 cm
KERJ-I
Eyes Wide Shut ish (id: 37,5 %), 167 cm, cr Aberdovy Exodus ish (id: 50 %), 168 cm, cre, evm
Shutterbug ish (id: 25 %), 166 cm, vkk, evm
Infra-Red xx xx, 165 cm YLA1, XLA-I, ERJ-I, KERJ-I Flying Red xx xx, 166 cm, m, evm
Trigger Happy xx xx, 162 cm, km, evm
 • iii. Carrbridge Sandman oli 25 % irish sport horse ori, jolla riitti kapasiteettia kenttäkisoihin. Tummanruunikko ori loisti esteillä ja maastossa, se hyppäsi aikanaan upeasti. Kouluratsastuksessa sen pisteet jäivät aina hieman vajaiksi, koska oriin liikkeet eivät olleet mainittavan näköiset ja kouluratsastus ei hevosen mielestä ollut riittävän mielenkiintoista toimintaa. Arkipäiväisesti käsiteltäessä ori oli sanalla sanoen vaikea. Se teki miten tahtoi ja ihminen roikkui perässä, jos sattui matkassa pysymään. Tummanruunikko olisi kaikkein mieluiten viihdyttänyt omaa tammahaaremia, mutta sen elinaikana sille ei kuitenkaan valitettavasti sellaista suotu, vaikka se astuikin muutamia tammoja ja jätti jälkeensä kymmenkunta varsaa. Ori lopetettiin 16-vuotiaana, kun se liukastui maastoradalla ja katkaisi jalkansa.

  iie. Maulendorf Granada Saksasta Irlantiin siirretty trakehnertamma. Hevonen oli puhtaasti kouluratsu ja sillä olikin oikein kauniit liikkeet ja hyvä kokoaminen. Tamma kilpaili menestyksekkäästi kouluradoilla ja teki aina yli 70 prosentin tuloksia. Mustanruunikolla oli hyvä työmoraali ja se oli aina innokas lähtemään töihin. Muutenkin hevonen oli mutkaton käsitellä ja kiltti kuin mikä. Sitä saattoi helposti lainata kokemattomammalle ja lapsille ratsuksi pieniä, virkistäviä maastoretkiä varten. Kilpauransa jälkeen tamma teki muutaman varsan ja siirtyi sitten opetusmestariksi tulevalle kouluratsastuslupaukselle. Tamma lopetettiin 25-vuotiaana huonojen hampaiden takia.

  iei. Wirksworth Kabuki Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse nec posuere lorem. Pellentesque hendrerit, lorem luctus porttitor vestibulum, eros sapien mattis libero, euismod congue neque nisi at ipsum. Mauris semper ipsum sit amet metus semper malesuada. Donec vel est justo, ac porta diam.

  iee. Carnaby Kiss Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse nec posuere lorem. Pellentesque hendrerit, lorem luctus porttitor vestibulum, eros sapien mattis libero, euismod congue neque nisi at ipsum. Mauris semper ipsum sit amet metus semper malesuada. Donec vel est justo, ac porta diam.

  eii. Aberdovy Exodus oli mielenkiintoisen värinen, cremello hevonen. Se käänsi katseita missä ikinä kulkikaan ja orihan kulki paljon. Se kilpaili menestyksekkäästi kenttäratsastuksessa ja voittikin jonkin verran tärkeitä kilpailuita. Valitettavasti sen jalat eivät olleet aivan priimaa, joten ori jäi eläkkeelle varsin nuorena jalkavaivojen vuoksi. Sen menestys kuitenkin puhui puolestaan ja orille olikin paljon kysyntää jalostusmarkkinoilla. Cremello jättikin jälkeensä useita varsoja jotka todistivat sen periyttävän hyvin omia laadukkaita askellajejaan ja hyvää kapasiteettia. Oriin hankala ja paikoitellen vaarallinen luonne ei kuitenkaan periytynyt yhtä hyvin. Aberdovu Exodus nukkui pois kunnioitettavassa 32 vuoden iässä.

  eie. Shutterbug, kaunis voikkotamma oli luonteeltaan lempeä ja helppo käsitellä. Tamma toimi sujuvasti kaikissa lajeissa, vaikka ei kilpaillutkaan tavoitteellisesti. Sillä oli kuitenkin laadukkaat askeleet, hyvä hyppytekniikka ja eteenpäinpyrkimystä vaikka muille jakaa. Kyseessä olikin hyvä harrastehevonen, joka opetti yhden perheen lapset ratsastamaan. Kun tamma alkoi olla liian vanha ratsastukselle, sillä teetettiin lähinnä tamman tunnearvon takia varsa. Varsa jäi tamman ainoaksi, sillä pian varsomisen jälkeen tammalla todettiin syöpä ja se lopetettiin pian vieroituksen jälkeen.

  eei. Flying Redin tietoja katsellessa saa kysyä, kuka kumma nimeää mustan orin väen vängällä Lentäväksi Punaiseksi. En tiedä mitä on orin kasvattajan Daniel Wilsonin mielessä pyörinyt, mutta ei nimi hevosta pahenna jos ei hevonen nimeä - eikä niin ole Flying Redin tapauksessa missään nimessä käynyt. Lähes puhtaasti laukkasuvusta tuleva ori oli suuri lupaus ja kasvattajansa silmäterä, hevonen, joka osoittautui jo nuorena paitsi poikkeuksellisen nopeaksi myös älykkääksi. Flying Red kuitenkin loukkaantui kuljetusonnettomuudessa kaksivuotiaana, ja eläinlääkärin tuomio oli vuoden kuntoutuksen jälkeen tyly: ei koskaan enää laukkaradoille. Wilson nieli tappionsa, astutti muutaman oman ja kaverinsa laukkatamman Flying Redillä ja myi sen harrasteratsuksi. Uusi omistaja Caitlin White teki nuoren hevosen kanssa vuosia järjestelmällistä työtä ja totesi orin täytettyä kuusi, että jalka kesti hyvin – myös hyppäämistä. Flying Red pääsikin vielä elämänsä jatkoajalla kilpailemaan rataesteillä ja kouluratsastuksessa hyvällä menestyksellä. Isokokoinen, hienoliikkeinen ja jaloistaan tarkka ori oli varma ruusukehai ja saavutti menestystä kansallisellakin tasolla, vaikka korkeimpien luokkien hyppääjäksi siitä ei ollutkaan. Mukavaluonteinen, fiksu hevonen siirtyi kilpauransa jälkeen siitoskäyttöön, ja se on saanut useita kymmeniä jälkeläisiä – niin täysi- kuin puoliverisiäkin. Flying Red on edelleen Whiten omistuksessa ja arvostettu persoona kaikkien tallilaisten keskuudessa. © coupie

  eee. Trigger Happy xx oli toinen niistä kahdesta Jetset Racersin omistajan Duncan Hallin laukkatammasta, jotka astutettiin Flying Redillä orin ollessa vielä kasvattajansa, Hallin ystävän ja kollegan D. Wilsonin, omistuksessa. Trigger Happyn laukkauran varalle ei koskaan ollut suuria suunnitelmia. Pienikokoinen kimotamma on osittain ratsusukuinen, eikä se treeniin päästyään väläytellyt kummoistakaan lahjakkuutta. Vaikea se sen sijaan oli: tamman selästään lennättämät jockeyt eivät ole yhden käden sormilla laskettavissa. Hevonen juoksi parivuotiaana muutaman kilpailun ilman mainittavia tuloksia. Jetset Racersiin Trigger Happy siirtyi vaihtokaupan kautta kolmevuotiaana. Hall näki tammassa potentiaalia ja päätti yrittää sen kanssa vielä kerran, tällä kertaa hieman pidemmillä matkoilla. Suurkilpailuvoittajaa Trigger Happysta ei hänkään pystynyt leipomaan, mutta tamma juoksi kuitenkin muutaman ehjän kauden paremmilla tuloksilla, ennen kuin se siirrettiin – tai yritettiin siirtää – jalostuskäyttöön. Kuten Infrakin, Trigger Happy saatiin tiineeksi vasta lukuisten yritysten jälkeen, eikä se jättänyt kuin kaksi jälkeläistä. Sittemmin tamma myytiin harrasteratsuksi eläkekotiin, jossa se menehtyi ähkyyn 16-vuotiaana. © coupie

Jalostuskäyttö

Waltti on tarjolla ish- ja irp-jalostukseen sopiville 2-polvisille tammoille. Kysy lisää sähköpostilla gealan@kulovalkea.net.

Jälkeläisen nimiSyntymäaikaEmäOmistaja
ish-o. Bubblegumwar GEA06.12.2017Bubble Gum LyonTeemu Nieminen (VRL-14119)
irp-t. Cyberwar GEA07.04.2018DF Angel of MercyGráinne Cavanaugh (VRL-11040)

KERJ:n alaiset sijoitukset, 45 kpl

05.12.2017 | KERJ | CIC4 | 02/16
05.01.2018 | KERJ | CIC4 | 04/24
03.02.2018 | KERJ | CIC3 | 05/28
05.02.2018 | KERJ | CIC3 | 01/28
06.02.2018 | KERJ | CIC3 | 05/29
09.02.2018 | KERJ | CIC4 | 01/15
10.02.2018 | KERJ | CIC4 | 02/34
11.02.2018 | KERJ | CIC4 | 03/15
13.02.2018 | KERJ | CIC3 | 04/21
16.02.2018 | KERJ | CIC3 | 04/28
17.02.2018 | KERJ | CIC3 | 05/28
17.02.2018 | KERJ | CIC3 | 02/21

19.02.2018 | KERJ | CIC3 | 03/21
20.02.2018 | KERJ | CIC4 | 02/15
21.02.2018 | KERJ | CIC4 | 02/15
22.02.2018 | KERJ | CIC4 | 01/15
22.02.2018 | KERJ | CIC4 | 04/30
24.02.2018 | KERJ | CIC4 | 03/15
26.02.2018 | KERJ | CIC4 | 01/15
27.02.2018 | KERJ | CIC4 | 04/30
28.03.2018 | KERJ | CIC3 | 05/32
30.04.2018 | KERJ | CIC4 | 01/11
03.05.2018 | KERJ | CIC4 | 03/11
12.05.2018 | KERJ | CIC4 | 01/22

13.05.2018 | KERJ | CIC4 | 01/11
19.05.2018 | KERJ | CIC4 | 03/11
21.05.2018 | KERJ | CIC4 | 03/12
26.05.2018 | KERJ | CIC4 | 01/12
02.10.2018 | KERJ | CIC4 | 03/22
13.10.2018 | KERJ | CIC4 | 04/22
14.10.2018 | KERJ | CIC4 | 02/22
15.10.2018 | KERJ | CIC4 | 04/22
20.10.2018 | KERJ | CIC4 | 01/12
28.10.2018 | KERJ | CIC4 | 03/14
16.11.2018 | KERJ | CIC4 | 04/29
23.11.2018 | KERJ | CIC4 | 02/04

24.11.2018 | KERJ | CIC4 | 01/04
25.11.2018 | KERJ | CIC4 | 01/04
27.11.2018 | KERJ | CIC4 | 02/04
29.11.2018 | KERJ | CIC4 | 02/04
30.11.2018 | KERJ | CIC4 | 01/04
30.11.2018 | KERJ-cup | CIC4 | 07/52
02.12.2018 | KERJ | CIC4 | 01/04
03.12.2018 | KERJ | CIC4 | 01/04
05.12.2018 | KERJ | CIC4 | 02/04

Näyttelyt

22.02.2018 | NJ | Harvinaiset oriit | irtoSERT | tuom. Lissu T.
00.00.0000 | NJ | Luokka | Tulos | Tuomari

00.00.0000 | VSN | Luokka | Tulos | Tuomari
00.00.0000 | VSN | Luokka | Tulos | Tuomari

Päiväkirja

25.12.2018 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja (203 sanaa)

Aamulla pakkasin Waltin traileriin ja lähdin pojan kanssa Kenttäratsastusjaoksen laatuarvosteluun. Matka sujui rauhallisesti Waltin syödessä tyytyväisenä heinäkasaa jonka sille matkalle laitoin mukaan. Matkalle laitettiin muutama pysähdys jossa tarkistin oriin kunnon ja kävin itse syömässä aamupalaa.

Arvostelupaikkaan päästyämme meillä meni melkein puoli tuntia ennen kuin liikenteenohjaus ohjasi meidät parkkiin. Ilmeisesti joltain oli karannut hevonen ja sitä metsästettiin useamman ihmisen voimin, joten liikenne jouduttiin pysäyttämään kaikkien turvallisuuden vuoksi. Onneksi Waltti kuitenkin malttoi seistä ja odottaa rauhassa matkan jatkumista.

Kun lopulta päästiin parkkiin, hyppäsin ulos maasturistani ja lähdin hakemaan meille aikataulua ja esiintymisnumeroita. Kansliassa käytyäni purin ruunikon oriin ulos trailerista. Waltti katseli ympärilleen hetken ennen kuin tuhahti ja rentoutui. Postin oriin loimen ja kuljetussuojat, jonka jälkeen harjasin tiukasti kurissa ja järjestyksessä olevan karvan vielä kerran. Matalalla paistava talviaurinko sai ruunikon karvan kiiltelemään himmeästi. Laitoin Waltin vielä hetkeksi traileriin odottamaan, kun kävin vessassa ja siistin oman olemukseni. Tämän jälkeen vaihdoin oriille nopeasti suitset päähän, kiinnitin numerolapun niihin ja omaan olkavarteeni ja lähdin sitten kohti arvostelua.

Arvostelu sujui osaltamme hyvin. Waltti käyttäytyi esimerkillisesti koko tilaisuuden ajan ja sai huippupisteet kaikilla osa-alueilla. Laatuarvostelun lopullisiksi pisteiksi tuli 108 ja se riitti arvosanaan KERJ-I. Olen niin mahdottoman ylpeä hienosta hevosestani. Arvostelutilaisuuden loputtua pakkasin oriin takaisin autoon ja lähdin ajelemaan kohti kotia.

13.04.2018 Maastoestevalmennus, valmentajana Veera R. (337 sanaa)

Tällä kertaa olin päätynyt Irlantiin vierailemaan Gealánissa, joka on Khiara ja Keagan Brennanin omistama upea kenttähevostalli. Jo ajaessani vuokratulla autollani kohti Gealánia näin tallin upean derbykentän, jolla oli myös erikoisesteitä, joita tänään pitäisi treenata Khiaran ja Waltin kanssa. Waltista tiesin vain sen, mitä Keagan oli kertonut varatessaan siskolleen valmennusta. Ori oli kuulemma "korkealta ja kovaa menevä touhottaja", joten en tiennyt millä mielin odotin päivän valmennusta - onnistummeko tänään vai lähteekö joku pää kainalossa kotia? Nainen nousi juuri ruunikon orin selkään, kun kävelin kohti päätalliksi olettamaani rakennusta. Kysyin tältä, että olenko oikeassa ja paikassa oikeaan aikaan ja tämä kertoi minun saapuneen juuri sopivasti - edessäni oli nimittäin valmennettava ratsukkoni. Lähdimme yhdessä tuumin kävelemään kohti derbykenttää.

Derbykentälle käveltyämme ratsukko pääsi heti ravailemaan ja kehotin heitä ohittamaan kaikkia esteitä ja erikoisempia jopa hieman haistelemaan. Waltille nämä kotitallin esteet olivat selkeästi tuttuja ja niistä ei tarvinnut kuin risuestettä käydä hieman nuuhkimassa. Khiara kertoikin myöhemmin, että risuestettä on hieman korjailtu välissä ja siksi ori sitä ihmetteli.

Aloitimme valmennuksen muutamalla verryttelyhypyllä pienillä tukeilla. Sää oli hieman tuulinen, joten Waltti vaikutti olevan hyvinkin säpäkkänä. Verryttelyhyppyjen jälkeen siirryimme portaille. Ratsukon tuli tulla portaat ylös, alashyppy, perässä kaksi tukkia, laukata hieman kauempana olevan coffinin ympäri laukata takaisin päin, ylöshyppy ja portaat alaspäin. Koska Waltti oli kokenut hyppääjä maastoesteillä, kuten myös ratsastaja, otimme muutaman kerran portaat ennen tätä niin sanottua rataa. Ratsukko tuli portaita alaspäin, koska monesti se on hankalampi hevosille, koska harvemmin rataesteillä hypätään alaspäin. Ratsukko tuli kerran rauhallisesti ravissa ja toisella kertaa laukassa. Ravissa ori hieman kerkesi epäröimään, mutta laukassa se tuli jo paljon paremmin. Seuraavaksi ratsukko sai tulla kaikki kertomani esteet peräkkäin. Portaat ylöspäin olikin Waltista jännäjuttu, kun kerran se yritti vedättää ratsastajaansa juoksemalla ohi, mutta toisella kerralla se kuunteli hyvin Khiaraa ja ratsukko suoritti hyvin tämän lyhyen radan. Lopuksi komennutin ratsukon menemään ensiksi käynnissä pienen kumpareen yli, seuraavaksi ravissa ja lopuksi laukassa. Laukassa Waltti hieman sekoili jaloissaan alaspäin tullessa, mutta ratsastaja tuki hyvin oria ja meno näytti hallitulta. Lopuksi ratsukko näytti vielä muutaman hypyn coffinilla, ennen kuin siirtyivät ravailemaan ja kävelimme yhtä matkaa takaisin tallille.

07.04.2018 Kouluvalmennus, valmentajana SissiP (215 sanaa)

Khiara ja Waltti oli vuorossa päivätauon jälkeen. Seurasin maneesin kahviosta käsin ratsukon verryttelyä samalla kun söin mieheni äidin valmistamaa herkullista lohisoppaa. Ilokseni huomasin ettei tästäkään valmennuksesta tule rauhallinen. Kevät on herättänyt kaikki hevoset oloon aivan eritavalla ja jos ei yöllä olisi satanut niin paljoa vettä olisimme voineet mennä jo kentällä ihanassa auringon paisteessa. Nyt kuitenkin valmennuksen pariin miellyttävän lämpöisessä maneesissa. Waltin kanssa aloitimme pohkeenväistöillä jokaisessa askellajissa. Tässä ei ollut ongelmaa, mutta kun vaihdoimmekin lennosta sulkutaivutuksiin siksak uralla saikin ratsastaja hetken miettiä apujaa, koska ori olisi jatkanut niin mielellään kaulasuorana väistöjä. Muutaman voltin avulla ja rauhallisen sulkutaivutuksen kautta tämäkin onnistui.

Lyhyehkön laukka työskentelyn jälkeen paneuduimme enemmän ravintyöstämiseen ja etenkin lisättyyn raviin. Irtonaisuutta lapoihin ja ryhtiä etuosaan, jota tienkin haimme takaosan kautta. Vasta kun ori oikeasti otti takaosan alleen ja lähti ponnistamaan ylämäkeen olimme tyytyväisiä. Vastapainoksi luonnollisesti koottiin hevosta ja kulmissa kehotin ylikorostamaan taivutusta ja kokoamista. Mallikkaiden lisäyksien jälkeen pyysin ratsukkoa tekemään vielä radan, jonka Khiara muisti selkeästi viime kaudelta. Uusia ratoja emme tällä kertaa treenattu.

Koti treeniin mukaan vietäväksi siis paljon tempon muutoksia ja kun sää sallii niin laukka vetoja ylämäkeen, lisäksi jos löytyy oikein loiva pitkä ylämäki, niin siinä treenaamaan niin ratsastajan kuin hevosen lihaksia ja temponmuutoksia ratsastaja istuen satulassa. Koska istutaan satulassa niin mäiki ei saa olla kovin jyrkkä.

04.12.2017 Estevalmennus, valmentajana Svea Rönnblad (213 sanaa)

Aamulla ensimmäisenä pitkin loskaista kenttää laukkaili jo Keagan ruunikon ratunsa kanssa. Alkuverryttely olisi siis alta hoidettu niin kuin sovittiinkin. Olin edellisenä iltana jo jättänyt muutamia puomi- ja kavalettitehtäviä kentälle, mikäli ratsukot innostuisivat niitä käyttämään.

Innokas ori meni hieman kolisten puomeista läpi ja innostui välillä jopa hyppäämään muutaman kavaletinkin. Keagan näytti enemmän tottuneelta kuin yllättyneeltä vilkkaan pojan käytöksestä. Hymähdin iloisesti ja tervehdin aidan luokse tulleen ratsukon. Kerroin päivän suunnitelman olevan pientä jumppailua ja lyhyen radan ratsastamista läpi hieman hallitummin kuin mitä tämä puomisekoilu oli mennyt. Keagan nyökkäsi ja lähti seuraaman ohjeitani.

Matalat jumppasarjat tuntuivat olevan hieman liiankin matalia Waltille - ori nakkeli niskojaan minkä kerkesi, sinkoili vähän sinne tänne ja ryntäili pitkin harppauksin, mutta ylitti jokaisen esteen huikealla ilmavaralla. Kun menoa saatiin hieman rauhoitettua siirryimme sulavasti kentälle sunnitelemaani pieneen rataa, joka ei tuntunut tuottavan sen kummoisempaa ongelmaa sekään. Vauhti Waltilla yltyi välillä hieman liian kovaksi ja hyppyetäisyyden hieman kärsivät tästä toheloinnista, mutta Keagan otettua napakampi ratsastustyyli käyttöön alkoi Waltin maltti löytyä. Kun jumppasarja ja koko rata saatiin kerran vedettyä tyylikkäästi ja rauhallisesti ilman ryntäilyä, sanoin että tämä olisi loistava kohta antaa orille pitempää ohjaa ja lopettaa. Annoin vielä muutaman ohjeen ja harjoitteen ratsukolle matkaan, jotta myös kotona ja ilman ohjausta muistettaisiin pitää hyvä ja rento tahti ja hidastaa vauhtia, jottei virheitä tulisi pelkän hutiloimisen takia.

28.11.2017 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja (459 sanaa)

Waltti jäkittää kuraisen tarhan perällä Oliverin kanssa kiinnittämättä huomiota portilla seisovaan Khiaraan, joka epätoivoisesi yrittää houkutella orikaksikon luokseen välttääkseen mutavellin läpi kävelyn. Valitettavasti houkutteluyritykset eivät tuota tulosta, vaan vuosikaat pysyvät paikoillaan tarhan perällä. Niinpä Khiara siirtyy huokaisten tarhan puolelle ja harppoo mutavellin yli. Oliver siirtyy muualle Khiaran lähestyessä, mutta Waltti nököttää tyynesti aloillaan. Nainen saavuttaa he­vosen ja napsauttaa riimunnarun sen riimuun kiinni.

Khiara ja Waltti saapuvat talliin ja jättävät käytävälle kuravanan. Nainen kiinnittää hevosen ketjuihin ja alkaa poistaa sen loimea. Oriin violetti loimi on niin komean mutakuorrutuksen peittä­mä, että sen alkuperäistä väriä ei ole toivoakaan erottaa. Khiara nakkaa loimen seinän viereen ja luo hevoseen epätoivoisen katseen, sillä mutakuorrutus ei pääty loimen pintaan. Waltti on jotenkin on­nistunut kuorruttamaan itsensä myös loimen alta. Huokaisten Khiara tarttuu kumisukaan ja alkaa voimakkain liikkein harjata kuraista hevosta.

Reilun tunnin kuluttua Waltin alkuperäinen ruunikko-väri kiiltelee puhtauttaan ja tallin lattia näyttää samanlaiselta mutavelliltä kuin tarhat. Khiara irroittaa Waltin ketjuista ja laittaa sen karsi­naan pois tieltä. Tämän jälkeen Khiara kiikuttaa Waltin loimen pesuhuoneeseen ja harjat paikoil­leen, hakee sen satulan ja suitset ja harjaa sen jälkeen käytävän puhtaaksi. Kun ne on hoidettu pois päiväjärjestyksestä, Khiara palauttaa Waltin käytävälle ketjuihin ja ottaa sitten satulan syliinsä. Ori kurottelee uteliaana tutkimaan kapistusta ja Khiara antaa oriin haistella sitä. Hetken kuluttua hevo­nen menettää mielenkiintonsa ja Khiara pääsee nostamaan satulan hevosen selkään. Waltti ei juuri reagoi satulan painoon, onhan sen selkään laittamista harjoiteltu jo pitkään. Khiara laskee satula­vyön ja laittaa sen kiinni. Hän kiristää sen hitaasti sopivalle kireydelle. Walttia ei juuri kiinnosta, vaan se keskittyy räpeltämään ketjuja suullaan.

Kun satula on saatu Waltin selkään ja suitset oriin päähän, napsauttaa Khiara suitsiin juoksu­tusliinan, irroittaa hevosen ketjuista ja nappaa juoksutuspiiskan kainaloonsa. Sitten kaksikko lähtee maneesiin. Waltti kävelee Khiaran perässä hitaasti löntystellen ja nainen saakin pyytää hevoselta vä­hän reippaampaa vauhtia. Lopulta kaksikko pääsee maneesille. Khiara työntää oven auki.
”Mä tuun Waltin kanssa!” nainen huikkaa ovenraosta varoituksen maneesissa ratsastavalle veljelleen. Keagan siirtyy kauemmas ovesta ja Khiara pääsee työntämään sen kokonaan auki. Hän kään­tää Waltin maneesin sisäpuolelle ja sulkee sitten maneesin liukuoven. Keagan on siirtynyt kokonaan maneesin toiseen päähän ratsastamaan. Mies näyttää olevan lopettelemassa Sitruunan ratsastusta. Khiara päästää Waltin kävelemään ympyrälle maneesin vapaassa päädyssä. Ori lähtee hieman epä­varmasti kiertämään Khiaraa. Nainen kehuu hevosta ääneen ja se saa hiljalleen varmuutta touhuun­sa. Ori vasta opettelee juoksutuksen saloihin, joten sen epävarmuus on ymmärrettävää.

Juoksutushetki kestää puolisen tuntia ja sinä aikana Khiara laittaa oriin kävelyn lisäksi ra­vaamaan ja laukkaamaan. Hevosen askellajit ovat vielä raakoja ja tasapaino hukassa, mutta siihen nähden ori suoriutuu hienosti hommasta muitettuaan mitä pitää tehdä. ”Ja käyntii”, Khiara sanoo liioitellun hitaasti ja rauhallisesti saadakseen liinan päässä laukkaavan orin hidastamaan. Se reagoi pyyntöön hidastamalla hitaasti ravin kautta käyntiin. Khiara pyytää oriin vielä pysähtymään ja kerää sitten liinan käsiinsä. Nainen kävelyttää oria vielä maneesissa lop­puverryttelyiksi, ennen kuin palaa sen kanssa talliin.

26.11.2017 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja (201 sanaa)

Hieman yli puolivuotias orivarsa astelee epävarmasti alas trailerin ramppia. Ruunikko pysähtyy kärryn juurelle ja katsoo ympärilleen silmät ja sieraimet suuriarmasti haisee hyvin erilaiselta ja ehkä pelottavaltakin, kuin koti. Orivarsa hirnuu äitiään, mutta ei saa tuttua vastausta. Sen sijaan läheisestä tarhasta hirnuu takaisin poniorii. Ruunikko varsa ottaa pari askelta lähemmäs tarhaa, pysähtyy sitten ja kurottelee kaulaansa ponin suuntaan. Varsaa taluttava Khiara puhelee sille hiljaa ja houkuttelee varsaa liikkeelle. Hevonen seuraa hitaasti, jalkojaan liioitellun korkealle nostellen kuljetussuojien vuoksi.

Lopulta kaksikko on selvinnyt talliin saakka ja Khiara pistää varsan käytävälle kiinni. Hän poistaa hämmentyneeltä hevoslapselta loimen ja kuljetussuojat, jonka jälkeen alkaa harjata varsaa samalla sen kuntoa tarkastaen. Varsa rentoutuu hiljalleen hoitotoimenpiteiden aikana. Se on kunnossa, vain hieman stressaantunut matkasta, joten Khiara laittaa varsan karsinaan ja antaa sille ruokaa nenän eteen. Kenttähevosenalku alkaa syörä saamiaan heiniä hyvällä ruokahalulla.

Myöhemmin illasta, kun varsa on asettunut hieman, Khiara tulee talliin ja lähtee viemään eläintä ulos. Se pääsee samaan tarhaan aiemmin sille vastanneen ponioriin kanssa. Khiara jää nojailemaan aitaan varsaa ja ponia katsellen. Hevoset haistelevat toisiaan, kunnes poni lopulta ilmoittaa olevansa lauman pomo. Varsa tyytyy siihen ja kaksikko onkin pian sulassa sovussa samalla heinäkasalla. Khiara katselee vielä hetken aikaa auringon viimesäteiden punaiseksi värjäämiä hevosia ja palaa sitten talliin.