Viihdelinna


Rakkaudesta viihteeseen ja pelottomuudesta stunnteihin

Talonväki


Yrityksen johdossa häärää pariskunta, Jason ja Telma Titogov, jotka avioituivat vuonna 2010 ja muuttivat Suomeen 2015. Oman yrityksen he perustivat vuoden 2017 alussa ja pääsivät muuttamaan Pohjanmaalle keväällä 2017.

Telma on iältään 35-vuotias ja hänellä on vaaleat silkkiset hiukset, jotka hän sitoo yleensä nutturalle tai tiukalle poninhännälle. Vaatetukseltaan Telma on hyvin käytännönläheinen ja vaihtaa usein vaatteita työpäivänkin aikana askareiden sekä sään mukaan. Hevosten lisäksi intohimona on vaate- ja varustesuunnittelu. Telma onkin tiivissä yhteistyössä vaattureiden ja satulaseppien kanssa, sekä osallistuu rekvisiitan huoltoon ja uusimiseen ilolla. Telma vastaa yrityksen imagosta ja tapahtumamyynnistä, sekä kykenee kaikkiin näytöksiin ja on usein mukana tapahtumissa.

Jason on iältään 40-vuotias, hänellä on lyhyet tummat hiukset joita hän värjää useasti. Hiukset ovat yleensä mustat, mutta saattavat vaihtaa väriä myös punaisiksi. Huumorintajuinen ”vanhaukko”, joka jaksaa viihdyttää niin yleisöä kuin työntekijöitäkin. Vakavoituu hevosten kanssa ja onkin taitava kouluratsastaja, jolla on hyvä kehonhallinta. Vastaa taitoratsastusryhmästä ja hevosten peruskoulutustasosta, sekä pitää myös ratsastustunteja ja tekee kaiken mitä pyydetään.

Tallihenkilökunta


Tallimestari Vivian Wilson ikää 39 vuotta ja kotoisin Saksasta.


Tallimestarin tytär Elin Wilson 12-vuotias ja syntyi

Asuvat rannan ”mummonmökissä”, jossa on molemmille omat huoneet, remontoitu siisti keittiö ja kylpytilat. Heillä on myös koira Vilma sekä kissa Simo, jotka molemmat kuljeksivat vapaina tallin alueella. Simo pysyttelee yleensä omissa oloissaan, mutta Vilma on hyvin sosiaalinen ja rauhallinen koira. Se ei pahemmin hötkyile, vaikka jotain ikävämpää sattuisi.

Vivian, tuttujen kesken Viivi, on huolellinen, rakastava ja järjestelmällinen tehopakkaus. Hän muutti kuitenkin rakkauden perässä Liettuaan ja päätyi sieltä Venäjälle pienen tyttären kanssa. Vivian kiersi sirkuksen mukana ja asettui Suomeen kun kiertueelta tutuksi tulleet Jason ja Telma perustivat yrityksen. Viivi on hyvin toimelias nainen, joka osaa hyvin lukea niin eläimiä, kuin myös ihmisiä. Ikävä kyllä se ei vaikuta hänen omaan rakkauselämäänsä, mutta nainen ei lannistu vaan omien sanojensa mukaan elää villiä sinkkuelämää. Kuitenkin hän on myös hyvin huolehtiva äiti, ja muodostaa työyhteisöön hyvän ilmapiirin.

Elin puolestaan on äärettömän määrätietoinen nuori neiti, jolla on tarkat tavoitteet. Hän aikoo ratsuttajaksi ja on myös aidon kiinnostunut showurheilusta. Kuitenkin toistaiseksi haluaa keskittyä perusratsastukseen ja koulunkäyntiin. Tämä melkein kympin oppilas tekee aina läksyt ennen tallille tuloa ja tarvittaessa lukee kokeisiin myös tallilla. Elinillä on pieni mutta tiivis ystäväpiiri.

Tätä nelikkoa näkee tallilla päivittäin ja he harvoin ovat yhtäaikaa kotona. Liikkuvana yhteisönä pieni perhe lenkkeilee, hiihtää, pyöräilee ja harjoittelee stunttemppuja aktiivisesti. Elin on erittäin innokas parkour harrastaja ja viihtyykin hyvin aktiivipuistossa kaveriensa kanssa.


Hevosenhoitaja Laura Jeng ikää 23-vuotta.

Asuu pihapiirin pikkumökissä yhdessä koiransa Jeron kanssa. Jero on kiltti leikattu uroskoira, joka rakastaa lenkkeilyä ja liikuntaa. Sillä on pihassa oma juoksulieka, jossa se on kiinni tuntien aikana. Mikäli tallilla ei ole tungosta, saa leikkisä Jerokin olla irti.

Laura on alunperin Liettuasta kotoisin oleva taiteilija. Hän kiersi samassa sirkusporukassa kuin Viivi, mutta asettui alunperin Ruotsiin ja opiskeli groomiksi. Laura muutti Suomeen Viivin pyynnöstä ja toimiikin nyt äärettömän pätevänä hevosenhoitajana. Lauran vastuulla on hevosten yleiskunnon seuraaminen ja Viivin avustaminen. Hän on taitava ratsastaja ja myös peloton stuntratsastaja, joka on tehnyt jo monta roolia erilaisissa näytöksissä ja elokuvissa. Laura viihtyy hyvin Suomessa, vaikka hänen ystäväpiirinsä onkin ulkomailla. Ei niin avoin ihminen, mutta kun Lauraan tutustuu huomaa hänen olevan kerrassaan loistava tyyppi, jolta löytyy kieroutunut huumorintaju ja biletysasetuskin.


Hevosenhoitaja Fiola Erikson ikää 21 vuotta ja kotoisin Saksasta.

Asuu rannan pikkumökissä yhdessä koiran Mangon kanssa. Mango on 7 kuukautta vanha beaglen pentu, joka on hyvin sosiaalinen ja liikkuukin tallialueella hyvin tottuneesti. Kuitenkin hyvin paljon emäntänsä perään.

Fiola on käynyt akrobatiakoulutuksen Suomessa, eikä ole juuri kiertänyt maata tai maailmaa. Hän on teatteritaiteessa esiintyvä ja johtaa vikellysjoukkuetta. Fiola työskentelee meillä hevosenhoitajana, sekä esiintyvänä artistina. Fiola on sosiaalinen nainen ja hyvin tiukka hevosten kurin ja käsittelyn suhteen. Mikäli tallille tulee joku huonosti käyttäytyvä hevonen, niin Fiola laittaa sen kyllä kuriin.

Luonteeltaan melko rämäpäinen, toimelias ja rohkea. Vaikka Fiola vaikuttaa melko rauhattomalta ihmiseltä on häntä helppo lähestyä ja luoda keskusteluja. Fiola on oikeastaan kaikesta kiinnostunut ja erittäin hyvä harjoittamaan rupattelua.


Hevosenhoitaja Vilma Ikonen ikää 19-vuotta.

Vilma palkattiin meille heti kun hän valmistui. Muutto yläkerran valmiiksi kalustetusta leirinvetäjän huoneistosta pihan mummonmökkiin oli nopea ja vaivaton. Kaikki antoivat tytölle jotain uuten kotiin ja melko alaston pihamökki sai kodikaan ilmeen.

Vilma on korvaamaton apu hoitajien kanssa, sillä 19-vuotias tyttö saa hoitajat kuriin vaikka väkisin. Mutta yleensä hänen ei tarvitse kuin pyytää vapaaehtoisia taluttamaan, niin tallin käytävällä on jo tungosta. Vaikka yleensä etsiikin taluttajia, niin jakaa silti myös paljon mukavampiakin tehtäviä ja pyytää mukaan iltaruokintoihin tai huoltamaan esiintymisvarusteita. Positiivinen ihminen, joka antaa aina mielummin positiivistä palautetaa ja negatiivisetkin palautteet antaa rakentavasti. Meille tullessaan Vilma oli ihan tuiki tavallinen tyttö, mutta nyt on kehittynyt etenkin naistensatulalla ratsastuksessa ja jousiammunnassa parhaimpien ratsastajiemme tasolle. Vilma kilpailee naistensatulassa myös kouluratsastuksessa erikoisluvalla ja haaveilee kilpailuista englannissa. Näytöksiin osallistuu luonnollisesti naistensatulassa.

Opettajat ja Ratsuttajat


Ratsastuksenopettaja, stuntkordinaattori ja koreografi Heli Pennala ikää 28-vuotta

Kuvassa Heli ja hänen entinen ruunansa Tango saksassa esittelemässä luottamusta ja rohkeuttaan.

Heli asuu yhdessä kihlattunsa Manuelin kanssa remontoidussa sivutalossa, joka on aikaisemmin ollut palvelusväen asuntona.

Heli on paljon hevosia ja ihmisiä nähnyt rautainen ammattilainen. Vaikka ikää naisella on vasta 28-vuotta, mutta hän on ehtinyt jo toimimaan useissa elokuvissa stuntkoordinaattorina ja taistelukohtauseten koreografina. Nykyisin nainen opettaa ratsastusta ja stuntteja, sekä hän vastaa kaikista taistelukohtausten koreografioista, sekä osallistuu tiiviisti uusien näytösten luomiseen.

Tarkka opettajana, mutta silti erittäin ihmisystävällinen opettaja eli oppilaat viihtyvät hyvin hänen tunneillaan. Heli osaa pintää tunnit tehokkaina, mutta silti hevosille rentouttavina ja jumppaavina. Laati tarkat aikataulut hevosille koska ne otetaan hyppäämään ja koska niillä on tehokkaampi hikinen tunti. Nuoret hoitajat kammoksuvat hieman Heliä, sillä nainen on todella tarkka siitä, ettei tallin käytävillä loju tavaroita ja hevoset tulee siisteinä tunneille. Naisen motto onkin: Hännästä hoitaja tunnetaan.


Ratsastuksenopettaja, stuntratsastaja ja ratsuttaja Manuel Parl ikää 29-vuotta.

Manuel asuu yhdessä kihlattunsa Helin kanssa remontoidussa sivutalossa, joka on aikaisemmin ollut palvelusväen asuntona. Hämmentävän hyvän hevostenkäsittelytaidon omaava miehen alku ei koskaan sano ei nähdessään vaikean tai kaltoinkohdellun hevosen. Jos Manuel ei saa hevoseen tuntumaa ja yhteyttä, niin sen paikka ei ainakaan ole meillä. Mies on äärettömän kärsivällinen ja rauhallinen luodessaan suhdetta uuteen hevoseen.

Manuel opettaa luontaista hevoskäsittelyä ja ratsastusta Viihdelinnassa. Mies on koulupainotteinen, mutta ei pelkää hypätä palavaa estettä neljää hevosta ohjastaen ja seisten kahden näiden selässä. Toimii myös ritarina ja tekee paljon elokuvastuntteja.

Luonnettakin miehestä löytyy, sillä hän on erittäin sitkeä ja pitkä pinnainen, mutta ei voi sietää valehtelua tai pinnaamista. Eli vaikka hoitajat pelkäävät Heliä, niin Manuelia saavat kyllä väistää ja paeta, jos mies löytää likaisen kovettuneen satulavyön tuntihevosilta tai jos eivät pyydä apua vaikeiden hevosten kanssa. Manuel kyllä alku suuttumuksen ja turhautumisen jälkeen opastaa oppilaita ja hoitajia toimimaan oikein. Opettajana ei ole paras alkeisratsastajille, mutta ratsastajille jotka jo hallitsee tasapainon on mahtava kannustava opettaja.


Ratsuttajaharjoittelija Ruth West ikää 19-vuotta

Saksasta lähtöisin oleva ratsastajan alku, joka ensimmäisenä koulustaan hakeutui viihdealalle opiskelemaan. Opettajien ainoana ehtona oli että täytyy kuitenkin suorittaa pakolliset näytöt tallin hevosilla ja kyllähän meiltä sellaisia löytyy. Ruth puhuu sujuvasti saksaa ja englantia, sekä melko sujuvaa (täysin ymmärrettävää) suomea ja venäjää. Hän asuu tallin yläkerran leirinohjaajan huoneistossa tällä hetkellä yksin vaikka kesän remontin yheydessä huoneistoon puhkaistiin uusi huone, josta saatiin toinenkin makuu huone.

Ammattiratsastaja perheestä kotoisin oleva Ruth on ratsastanut koko ikänsä ja toiminut erilaisten hevosten kanssa. Kuitenkaan kilparatsastajan ura ei tätä huimapäätä kiinnostanut, vaikka hän on suorittanut jo korkeita ja melko arvostettuja ratsastusmerkkejä. Valmentaja vanhemmat olivat alkuun pettyneitä kun kuulivat tyttärensä suunnitelmista, mutta tutustuttuaan lajiin ja meidän ryhmään innostuivat asiasta. Ruth nimittäin aikoo stuntratsastajaksi ja on kiinnostunut opiskelemaan stuntkoordinaattoriksi Helin innoittamana. Oppilaat vierastavat turhaan Ruthia, sillä vaikka hän on kovan ammattiratsuttajan maineessa meillä on hän hyvin lämminsydämminen ja ystävällinen persoona niin hevosille, kuin ihmisille. Meille tullessaan Ruth pelkäsi hieman isoja koiria, mutta tutustuttuaan Vilmaan ja Jeroon ei enään pelkää niitäkään.

Huom meillä Ruth käyttää aina kypärää, vaikka hänen profiilikuvassa ratsastaakin äitinsä kilpahevosella loppuverryttelyä suorituksen jälkeen. Ruth on erittäin kiinnostunut keskiaikaratsastuksesta ja aseiden käsittelystä.

Esiintyjät

Ratsastaja ja lähitaistelija, jousiampuja Sari Lieto (kuva) asuu Koskuen puolella perheensä kera. Perheeseen kuuluu mies, Marko, ja ratsastavat tyttäret 17-vuotias Saana (kuva) ja 15-vuotias Matilda (kuva).
Liedon perhe on hyvinkin tuttu näky Viihdelinnan alueella. Sari ratsastaa tunneilla ja näytöksissä, tyttäret käyvät tunneilla ja Saana treenaa näytöksiä varten. Marko on täydellinen huoltaja ja kaiken lisäksi seppä, joka on opetellut myös kengittämään vaikkei niinkään hevosihminen olekaan. Marko harrastaa myös keskiaikaa ja onkin tuttu näky keskiaikamarkkinoilla takomassa ja myymässä upeita tuotteitaan. Sari on ammatiltaan lastenlääkäri, joten ensiapu on yleensä hoidettu ominkeinoin tapahtumissa.

Stuntratsastaja ja ritari Jarmo Ivaska (kuva) asuu Korvajärvellä, eli toisella puolella Ikkeläjärveä.
Jarmo on kuljetusalan rautainen ammattilainen, ajaa ammatikseen säiliöautoa ja on yleensä poissa maisemista kolme päivää viikossa. Muut päivät hän on kotosalla tai tekee lyhyitä huolto- tai siirtokeikkoja. Myös autonasentajan ammattitaidon omaava 31-vuotias perheetön, huumorintajuinen mies pyörii usein Viihdelinnan alueella ja naurattaa naisia. Osaa olla myös avuksi, sillä hoitaa ajoneuvojemme kunnossapidon ja maksaa sillä ratsastuksiaan.

Stuntratsastaja ja ritari Elias Ivaska (kuva) asuu Korvajärvellä, eli toisella puolella Ikkeläjärveä Jarmon kanssa samassa talossa.
Elias on Jarmon isoveljen poika, joka muutti isänsä kuoltua setänsä luokse. 20-vuotias media-alan moniosaaja. Tekee myös koodauksia ja on innokas kuvaaja, niin videot kuin stillkuvatkin ovat Eliaksen heiniä. Elias päivittää yrityksen nettisivuja ja auttaa muutenkin Telmaa paljon yritykseen liittyvissä asioissa. Osaava ratsastaja, joka on nyt löytänyt itsensä uudelleen ratsastajana kun pääsi treenaamaan ritarin töitä.

Muut henkilöt


Tallilla pyörii myös muita asiakkaita ja vapaaehtoisia hevosenhoitajia. Yksityistallin väki pyörii myös säännöllisesti muualla kuin omassa "linnassaan". Sen vuoksi esittelemme tässä niitä eniten esillä olevia hahmoja. Näidenkin lisäksi viikottain tallilla pyörii satoja, joskus jopa tuhansia ihmisiä (tapahtumien aikoina), joten on looogistakin, ettei kaikkia esitellä tässä osassa. Foorumilta löytyy joitakin esittelyjä, mutta ei sieltäkään kaikkea löydy.

Sirja Talvivirta, Valerian omistaja. Työskentelee freelancerina graafisena suunnittelijana.
Käy tallilla usein aamupäivisin, kun muita ei yksityistallissa ole. Viihtyy itsenään treenaamassa myös ulkokentällä. Valeria on ensimmäinen valmis ja laadukas hevonen, minkä nainen omistaa. Sirja treenaa tavoitteellisesti ja on kokeilemassa Carlon valmennusta. Tavoitteena parilla on päästä kilpakentille jo nyt keväällä tai viimeistään kesällä. Valeria ja Eevan Ellu tarhaavat samassa tarhassa, mikä oli meille tallin puolelta yllätys. Nimittäin me käärimme tammaa enemmän pumpuliin, kuin selväpäinen ja maalaisjärjen omaava Sirja. Vaikka nainen onkin tarkka tammansa terveydestä, se saa elää ihan tavallista hevosen elämää, vaikka onkin yksi kalleimmista hevosista tällä mäellä.