Viihdelinna


Rakkaudesta viihteeseen ja pelottomuudesta stunnteihin

Hoitajatoiminta

Hoitajatoimintaa kehitetään koko ajan, mutta meillä kaikille hevosille otetaan alkuun yhdet hoitajat, joiden kanssa aletaan panostaa hevosten hyvinvointiin ja treenaamiseen. Hoitajat saavat palkaksi ratsastaa, liikuttaa ja käydä tunneilla niin paljon kuin ehtivät ja hevoset riittävät. Lisäksi he saavat kirjoittamistaan hoitokertomuksista palkkaa tarinan sisällön ja sujuvuuden mukaan. Meillä ei tarinan pituudella ole niin paljoa väliä, lisäksi myös piirtäminen, runot ja laulut ovat sallittuja. Hoitajien ja tallihenkilökunnan kesken on vallittava kunnioituksellinen ystävyyssuhde, eli meillä ei ilkuta tai syrjitä ketään. Mikäli hoitaja on tunnollinen ja ehtiväinen hän voi saada toisenkin hevosen hoidettavakseen, mutta kaikki aloittavat yhdestä hoitohevosesta.

Hoitohevosta haetaan foorumin kautta ja kun olet saanut myöntävän vastauksen, sinun tulee tehdä foorumille esittely itsestäsi, minkä jälkeen oletkin valmis aloittamaan hoitamisen. Hoitamiseen liittyy tiettyjä sääntöjä, vaikka meillä ei virallisia tasoja vielä ole, niin tietyt rajoitukset löydät foorumilta.

Tulevaisuudessa mahdollisesti erilaisia tasoja ja merkkejä on mahdollista suorittaa hoitajana tai ihan tuntiratsastajana. Eli ollakseen mukana ei meillä välttämättä tarvitse hoitaa, vaan voi olla tuntiratsastaja tai kenties tuoda oman hevosenkin tallille.

Hoitajien tasot:

Tulokas on vastikään aloittanut hoitamisensa ja tutustuu vielä hoitohevoseensa, talliin ja muihin tallilaisiin.
Edetäkseen seuraavalle tasolle tulee olla tehtynä seuraavat: Esittely, ensimmäinen hoitokertomus ja todista taitosi tunni suoritettuna.

Tuntilainen. Onneksi olkoon olet siirtynyt toiselle tasolle. Nyt sinulla on lupa hoitaa hevostasi ja osallistua kaikille tunneille, mihin taitosi riittävät. Sinun tehtäviisi kuuluu myös alkeistunneilla avustaminen, hoitohevosesi siisteyden ja varusteiden kunnosta huolehtiminen. Omalla asenteellasi voit vaikuttaa etenemiseesi seuraavalle tasolle. Saat myös auttaa halutessasi tallityöntekijöitä.




Keskiaikaratsastus



Markkinakansa valmistautuu turnajaisnäytökseen. Näytöksissä on usein mukana niin tulta, ääntä, elävöittäjiä ja tunnelmaa.

Keskiaikaratsastus on Suomessa lähinnä esitysluontoista, mutta myös turnajaisissakilpailuja järjestetään. Viihdelinnan ratsukot ovat painoittuneet etenkin tuohon viihtyisän show luomiseen, mutta myös taitavimmat ratsastajat kilpailevat erilajeissa laajalti ympäri Euroopan.

Viihdelinnan esitykset luodaan aina ajan kanssa ja meillä on melko laaja repertuaari erialan taitajia, joilla elävöitää näytöksiä näytelmän kaltaiseksi. Meillä on useampi tarinaa kuljettava näytös, lajiesittelyjä, asuesittelyjä, turnajaisia ja taistelunäytöksiä, eli yksien markkinoiden aikana on mahdollista esittää kaikki näytökset, pari lajiesittelyä, pitää pieni muotishow (tai olla osana sitä) ja tietysti myös järjestää vaikka talonpoikais kahina, jonka lopettaa ritarit. Oikeastaan kaikki on mahdollista ja melkein aina markkinoille lähtee myös sirkustelijoita ja tanssijoita.

Useamman ammattilaisen lyödessä hynttyyt yhteen syntyy aina jotain hienoa. Suunnittelupalaverejä pidetään lähes viikottain ja ratsastajat harjoittelevat keskiaikalajeja vähintään kerran viikossa perustreenin lisäksi.

Keskiaikaseura harjoittelee ja majoittuu Viihdelinnan tiloissa, joten tallilla on tarjota laajat harrastus- ja treeni- sekä kilpailumahdollisuudet kyseiseen lajiin. Keskiaikaratsastusta johtaa toistaiseksi Telma yhdessä seuran puheenjohtajan Kari Mielosen kanssa. Ratsastustunteja pitää niin Manuel, Jason, Telma kuin myös Karikin. Myös nuori tulokas Sipi Viitala on osoittautunut luotettavaksi ja näppäräksi opettajaksi uusille lajiin tutustuville ratsastajille.

Keskiaikaratsastuksessa harjoitellaan ensin yksinkertaisia miekkaotteita puumiekoilla ja peitsen sekä keihään käyttöä rauhallisesti. Osallistuakseen keskiaikatunneille tulisi ratsastajan hallita hevosensa kaikissa askellajeissa, sekä mielellään myös pystyttävä hyppäämään pieniä. Ensimmäisellä tunnilla käydään aina läpi ratsastaminen yhdellä ohjalla, painoapujen tärkeys ja aselajit, sekä tutustutaan myös haarniskaan, eli tunti ei yleensä sisällä hirveästi ratsastusta, vaan on teoriapainotteinen mutta kaikilla on hevoset allaan ja saavat istua keskiaikasatulassa.

Kokeneempien treenit ja tunnit ovatkin yleensä vauhdikkaampia ja näyttäviä, sillä ratsastusalueelle raahataan jos jonkinlaista rekvisiittaa metallikonteista, joita harjoitusalueen reunoilla säilytetään. Peitsitehtäviä löytyy mm. taulujen kääntö, viikatemiehen pyöräytys ja renkaiden poiminta sekä tietenkin tuo legendaarinen turnajaiskuja jossa ratsukot kohtaavat. Miekkatehtäviä on erikokoisten renkaiden poimiminen tolppien päästä, kaalinpäiden halkaisu, esineiden tiputtelu ja pistot / viillot. Keihään kanssa voi mm. lävistää härän sydämen, napata ruumista kiinni, räjäyttää pienen lieskapommin tai keihästää hedelmiä.

Show- ja stuntratsastus

Kaikkein vauhdikkaampia treenejä ovat show-harjoitukset, joissa hevonen laukkaa metsäkujalla tai kentällä / maneesissa kujalla ja ratsastajat suorittavat näyttäviä akrobaattisia temppuja hevosten selässä. Temppuja harjoitellaan myös vikellyshevosilla sekä pukilla, mutta parhaiten rytmiin pääsee kiinni metsäkujalla, jossa hevoset etenevät luonnostaan ripeästi. Showryhmä on Jasonin hallinnoimaa aluetta ja tämä vastaakin ryhmänsä valmentamisesta.

Stunt-ratsastus on hyvin monipuolinen käsite, ja stunt-ratsastajat harjoittelevat laajasti monia lajeja ja temppuja show-ratsastustempuista tulitemppuihin. Hevosen kaatamiset, satulasta pudottautumiset ja erilaiset temput kuten takajaloilla kävely, maahan meno ja maasta nousu kuuluvat stunt-ratsastajien taitoihin. He harjoittelevat myös paljon taistelutaitojaan, sillä heillä on paljon elokuva- ja näyttämörooleja. Meidän stunt-ryhmästämme vastaa koordinaattori Heli Pennala, joka pitää niin stunt-taitoja kuin normaalia ratsastustasoa yllä ratsastajillaan.

Ratsastuskoulu

Heli Pennala ja Manuel Parl ovat ratsastuksenopettajiamme ja tunteja pitää myös harjoittelija Vilma Ikonen. Telma ja Jason pitävät tunteja tarvittaessa ja tuuraavat jos sattuu sairastuminen tai loma-aika. Ratsastuskoulullamme järjestetään tunteja eritasoisille ratsastajille, mutta koska meillä ei juuri ole poneja, niin asiakaskuntamme muodostuu pääsääntöisesti nuorista ja aikuisista. Ne lapset jotka meillä käyvät ovat tietoisia että meillä on oikeastaan vain isoja hevosia ja oppivat nopeasti pärjäämään niiden kanssa. Paras alkeisratsumme on 182cm korkea Sanni, joten kyllähän siitä jo arvaa, ettei ihan lapsille suunnattu talli ole kyseessä.

Tuntitasomme ovat Alkeis, Helppo C, Helppo B, Helppo A ja Vaativa, jotka menevät suunnilleen samalla tavoin kuin kouluratsastusohjelmat ja tasot. Lisäksi meillä on esteryhmät, mutta noustakseen korkeammalle kuin Helppo B tulee ratsastajan kyetä hyppäämään 80cm (heA) ja 100cm (vaativa) tunneilla. Esteryhmät ovat taso 1 (ristikko – 60cm), taso 2 (70-90cm), taso 3 (100-120cm) ja taso 4 (kilpailevat ratsukot 100cm-). Maastotunteja järjestetään etenkin kesäisin tunnin lenkkejä, rauhallisia ja vauhdikkaampia, vauhtimaastoilla voidaan myös käydä hyppäämässä helppoja esteitä. Kahden ja kolmen tunnin maastot on suunnattu vain kokeneemmille vauhdista nauttiville ratsastajille. Maastoesteillä ratsastajan tulee olla vähintään este 2 tasolla, jotta voi osallistua tunneille.


Valmennukset

Viihdelinnassa käy tasokas valmentajakaarti sen lisäksi että Manuel, Telma ja Jason pitävät oppilaille valmennuksia, niin henkilökuntaa ja kokeneempia ratsastajia käy valmentamassa myös ulkopuoliset valmentajat. Meille pääsee myös ulkopuoliset valmentautumaan kun ottaa vain rohkeasti yhteyttä foorumilla ja toivoo valmennusta tai osallistuu ryhmävalmennuksiin.

Kouluvalmentaja Carlo Montel (kuva) on saatu Manuelin kautta meille valmentamaan. Mies on Manuelin valmentaja ja mentori, joka perustaa hyvin paljon luontaiselle hevosmiestaidolle. Pyrkii välttämään ylimääräisiä apuja ja saamaan ratsastajat ratsastamaan huomaamattomasti ja lempeästi. Onkin melko suorasanainen, joten ei sovi välttämättä herkemmille ratsastajille, jotka eivät kestä kuulla kritiikkiä. Toisaalta Carlolta saatu positiivinen palaute tuntuu aina miljoona kertaa paremmalta kuin muilta valmentajilta. Teettää usein tehtäviä ilman jalustimia ja suosii nivelsuitsitusta tai kuolaimettomia suitsia hyvin pitkälle ennen kuin suostuu kankitreenejä seuraamaan ratsukoilta.

Kouluvalmentajista se mukavami ja useimmin tallilla vieraileva Mette Kilo (kuva) on suosittu valmentaja Pohjanmaan alueella ja käy hän jonkin verran myös Porin suunnalla. Siellä hän onkin tutustunut Telmaan ja Jasoniin. Jasonin ”kotivalmentaja”, joka pitää useamman kerran kuukaudessa valmennuksia. Mette painottaa usein tasapainoon ja liikkeen puhtauteen sekä vapauteen huomiota. Hän myöskin välttää kankitreeniä vieraiden ratsukoiden kanssa, eikä anna käyttää isoja apuja vaan herkistyttää hevosta vaikka koko tunnin käynnissä jos muuten ei auta. Mette myös ratsuttaa jonkin verran hevosia ja kilpailee itse aktiivisesti, joten ihan päivittäin naista ei Viihdelinnassa näy.

Ratsutukset



Epävarmaa hevosta voimme vahvistaa omien luottavaisien hevostemme avulla.

Koko henkilökunta osallistuu ratsutuksiin, mutta niistä vastaa itse Telma. Hankalat ja kaltoin kohdellut tai muuten huonoja kokemuksia omaavat hevoset ovat Manuelin heiniä. Viihdelinna pitää aina muutaman karsinan tyhjänä ratsutettavien hevosten majoittamiseen.

Tallimme on erikoistunut luontaiseen kouluttamiseen, eli meiltä saat helposti vinkkejä lastausongelmiin, vesipelkoihin ja huonoihin karsinatapoihin ja muuhunkin käsittelyyn liitttyviin vaikeuksiin. Kuitenkin meillä on myös taitavia ratsastajia, jotka kyllä ottavat mielellään itselleen projekteja. Kaikissa englantilaissa lajeissa ja valjakkoajossa löytyy taitajia.

Ota foorumilla yhteyttä, mikäli olet kiinnostunut tuomaan hevosesi kunnon kohotukseen, koulutustason nostoon, sisäänratsastukseen tai ratkomaan ongelmaa.