Viihdelinna


Rakkaudesta viihteeseen ja pelottomuudesta stunnteihin

Hevoskeskuksen elämää

Tallille ajetaan joko hevoskeskuksen kautta tai sitten kylätien tienhaarasta, jossa on Viihdelinna kyltti. Tien varrella ei asu kuin työntekijöitä, joten liikenne on melko vähäistä. Tie tulee tallille yksityistallin nurkalta ohi yksityisten tarhojen vierestä. Parkkipaikka sijaitsee tallilta katsottuna kentän oikealla puolelle. Kisojen aikaan käytetään molempia puolia ha hiekka-aluettakin paikoitukseen.

Et ole saapunut Kouvolaan, vaikka mäen harjalla auringossa paistattelee betoninen punakattoinen suuri rakennus. Lähemmäksi astellessa havaitset muutakin punaista ikkunankarmeissa ja hieman punatiiltä. Suuri kilpailukeskus, josta olemme pyrkineet tekemään mahdollisimman toimivan kokonaisuuden. Vähän niin kuin kaikki löytyy saman katon alta. Kaikki rakentuu kahden maneesin ympärille. Maneesit tekevät L-kirjaimen muotoisen kehyksen, jonka sisäpuolelle majoittuu hevoset kuin ihmisetkin. Kaksi maneesia on välttämättömyys, sillä joka ilta on vähintään muutama tunti, mutta joinain päivinä on tuplatunnit. Lähes koko tallimme on liikuntarajoitteeton, on muutamia varastoja, joihin ei pyörätuolilla pääse ja tuomaritorni sekä osa majoitushuoneista sijaitsee tavoittamattomissa.

Maneesista nousee ramppi, joka johtaa väylälle. Tuo väylä on suurin kulkureitti tallilla ja siitä pääsee yläpihalle, maneesiin, lähes kaikkiin talleihin, sisäpihalle ja lisäksi siitä on kaksi kulkua yläkertaan eli ihmisten sosiaalitiloihin. Isot kilpailut ovat kohtalaisen helpot rakentaa sisätiloihin. Poikkeuksena kuvista betonia ei näy enää niin paljoa, penkeillä on puiset istumalaudat ja seinissä paneleita, puinen taideteos ja paljon mainoksia yhteistyökumppaneilta. Areenan päädystä löytyy katon rajasta kuvaajantasanne ja tuomaritorni. Maneesissa on useampi tasanne kuvaajille, koska arvostamme hyvää kuvaa. Lisäksi areenalla ja maneesin puolella on automaattinen kuvaus, joka seuraa ratsastajan ranneketta.

Areenan ylätasanteelta on näkymät kilpatalliin (sen vuoksi talli pidetään tiptop joka päivä), sieltä pääsee kulkemaan yläkerran kahvioon ja katsomoihin. Lisäksi sitä kautta on kulku osaan majoitushuoneista. Avoimissa tiloissa on tv-ruutuja, joita käytetään kilpailujen aikana ja myös erilaisiin koulutuksiin on helppo käyttää ruutuja. Muutama ruutu löytyy myös väylältä ja maneesin puolelta.

TUTUSTU TÖRNILAN TILUKSIIN

Tallirakennukset voivat vaikuttaa hieman sekavilta ja hankalilta, mutta oikeastaan ne ovat hyvinkin selkeät. Keskipihalta löytyy hieman tyhjääkin tilaa ja etenkin tuntihevosia on mukava harjailla puomeilla. Iso kävelytyskone löytyy keskipihasta ja jokaiseen talliin pääsee myös keskipihalta, jotta hevosten tuominen kävelytykseen on mahdollisuus nopeaa. Tuntihevoset asuvat kuvasta katsoen vasemmalla sivustalla yläpihan puolelta. Tuntihevoset eivät pääse ihan suorinta reittiä maneesiin, joten yleisemmin oppilaat kulkevat maneesiin ulkokautta. Ison areenana päädyssä on ”kokoontumisalue”, josta pääsee molempiin maneeseihin.

Kilpatallin käytännöllisyys on varsinaista glamouria tärkeämpää. Suuret karsinat, joista jokaisesta löytyy lantaluukut joko seinästä tai lattiasta. Tiilikäytävä ei ole liukas, vaikka se onkin hieman raskaampi lakaista kuin betoni. Kilpatallista on kulku väylälle ja keskipihaan. Kilpahevosilla on tilaa hengittää, sillä talli on korkea ja sen lämpötila pidetään maltillisena. Hevosia loimitetaan varhaisessa vaiheessa, mutta tallin lämpötila ei kuitenkaan laske koskaan alle +7, jottei tule putkiston jäätymisiä tai muuta vastaavaa. Tallissa on sama tehokas ilmanvaihto ja lämmitysjärjestelmä, kuin koko muussa rakennuksessakin. Kilpatallin käytävät menevät aavistuksen ristiin rastiin ja hevoset ovat hieman sekaisin. Hevoset eivät siis ole hoitajien tai ratsuttajien mukaisessa järjestyksessä, sillä meillä hevosten hyvin vointi on kaikkein tärkeintä, eli ne ovat kavereidensa vieressä ja hevoset, jotka ei tule keskenään toimeen saadaan sijoitettua kauemmaksi toisistaan. Tallissa on isot saranalliset ovet, koska ne ovat käytännöllisimmät tähän tilaan. Yläluukut saa halutessaan auki ja niitä pidetään melko paljon auki paitsi orien luukkuja ei saa pitää auki ilman että niitä vahditaan.

Tallissa on hyvä valaistus, mutta mikä tärkeintä se on todella hyvin säädeltävissä eli ei kerrasta isketä kaikkia valoja aamuisin päälle. Kattoikkunoista ja isoista ikkunoista tulee myös talliin paljon luonnon valoa. Tallista pääsee suoraan isoon varastoon, jossa säilytetään myös estekalustoa ja muuta tallille tarpeellista tavaraa. Kilpahevosten ”keittiö” on varaston oven vieressä ja sinne mahtuu työntämään myös rehukärryn iltaisin, jottei hevoset pääse siihen vahingossakaan käsiksi eikä myöskään tallikoirat. Varustehuoneita tallissa on useampi, mutta niillä on hyvin tarkat käyttötarkoitukset, on kaksi loimihuonetta, joista toinen on käytössä oleville kausiloimille ja toinen käytössä oleville kisaloimille. Kuivaushuoneet löytyvät molemmista loimihuoneista. Varusteille on varattu hoitopaikkojen luota liikutusvarusteille oma huone. Keittiön vieressä on toinen varustehuone, jota voisi myös kutsua purkkiparatiisiksi. Mutta siellä on myös paljon säilytystilaa mm kisavarusteille, vaihtovarusteille ja henkilökunnan varusteille. Alakerrassa on lisää varastotilaa ja yhdestä kuivaushuoneesta on ”pyykkikuilu” alakerran hyllytyshuoneeseen. Kuilua pitkin pystyy heittämään kuivat puhtaat loimet alakerran säilytykseen, kun kausi on vaihtunut. Ylöspäin loimet muuttavat kuitenkin avant työkoneen voimalla

Yksityistentalli on ajateltu ehkä eniten silmänruuaksi. Se on käytännöllinen, mutta esimerkiksi lantaluukut on piilotettu tyylikkäästi panelointiin. Tallissa on heinäautomaatit, josta hevoset saavat viimeiset ja ensimmäiset heinät. Muut heinät voidaan laittaa joko heinä verkkoon tai tiputtaa avattavasta luukusta käytävän puolelta automaatin läpi. Automaatin alla on vahvasta putkesta tehty kaari, joka kapenee alas päin. Teline menee maahan asti ja on kiinnitetty betoniin. Mikäli omistaja ei halua telinettä hevoselleen se voidaan korvata kestävällä verkolla, joka palautuu muotoonsa takaisin kun heinät loppuvat. Tai sitten heinien annetaan tippua maahan, vanerista voimme rakentaa liukumäen, jotta heinät valuvat kauemmaksi reunasta, vaikka automaatin reuna onkin pehmustettu.

Omistajia hellitellään isolla loftilla, jossa on suuret ja pehmeät nahkasohvat, pieni keittiö ja iso taulu tv. Loftin vieressä on pukuhuone ja suihkut niin miehille kuin naisille. Loftista pääsee suoraan yläkertaan, jossa on työtiloja (ajatellen omistajia ja omia työntekijöitämme). Lisäksi yläkerrassa on myös kisakaapeille ja muulle ei aktiivisesti käytössä oleville tavaroille säilytystilaa. Kisakaapit voi kuljettaa yläkertaan kiertoteitä eli liuskoja pitkin tai sitten ihan suoraan hissillä. Huoltohissi kulkee siis tässä päässä tallia yksityistallin viereisestä varastosta. Yksityishevosten rehut säilytetään heidän omassa keittiössä ja lisätilaa on tosiaan varaston puolella. Varastosta löytyy myös yksi erittäin suuri lisäys yksityisten viihtyvyyteen. Suolavesikävelytysmatto, eli toisin sanoen merivesimatto. Maton vedenpintaa voi säädellä ja se nousee korkeintaan 65 senttimetriin. Maton käyttöön saa apua henkilökunnalta ja sen käyttö kuuluu tallivuokraan, mutta on omistajan vastuulla käyttää sitä.

Tallin ison satulahuoneen vieressä on pari hoitokarsinaa, jossa on kumimatto pohjalla ja siellä on kiinnitykset kahdelle puolelle ja heinäverkollekin valmis paikka. Käytävä on leveä ja siinä mahtuu hyvin ohittamaankin. Kaksi isoa pesupaikkaa ja kolme kuntoonlaitto välikköä, joista kahdessa on solarium katossa. Hoito tilasta on myös kulku hieman pienempään suljettuun tilaan, jossa on pakkopilttuu lääkinnällisiä toimia varten. Isosta tilasta pääsee myös ulos ja tarhoille, mutta myös huoltokäytävään, josta pääsee maneeseille ja keskipihalle. Huoltokäytävä kulkee maneesin katsomon alta, mutta jos haluat varmasti rauhallisemman reitin, niin mene rehuvaraston vierestä toiseen huoltokäytävään ja hissin ohitse. Hissin jälkeen joudut kääntymään parikertaa, mutta pääset rampille ja sieltä alimpaan kerrokseen ja sitä kautta sitten oletkin jo samalla tasolla kuin maneesit. Huoltokäytävillä saa ratsastaa omalla vastuulla, mutta suosittelemme taluttamista. Joka puolella, missä hevosia kuljetetaan kulkee myös kumimatto tai messumatolla päälystetty kumimatto.

Yksityiset tarhaavat melko yksilöllisesti ja riippuen hyvin pitkälti säästäkin. Hevoset loimitetaan yksi loimi päälle yksi pois perusteella, mutta mikäli sääolosuhteet muuttuvat tai jotain muuta ennalta arvaamatonta tapahtuu, niin sääntö "unohdetaan". Meillä ei ole loimituskautta erikseen, vaan loimitamme ympäri vuoden, mutta omistajien vastuulla on huolehtia että sopivia loimia on tarjolla. Kesällä emme loimita turhaan, mutta hyönteis- ja allergialoimia käytämme kyllä. Hevoset saavat tarhata yksin, parina tai ryhmässä. Tarhoja on niin hiekkapohjalle, kuin myös nurmella ja osittain myös kumirouheella. Lisäksi keväällä lisäämme aina tarhoihin kivituhkaa, jotta pohjat kuivuvat nopeammin.

Tallin hevosilla on kuitenkin käytössään myös aktiivipihatto, jossa kaikki kylmäveriset (ei aktiivi treenissä olevat) asuvat paksuissa karvoissaan. Pihaton tarha kiertää pitkälle päätalon taakse ja sen vieressä on kaksi isoa ryhmätarhaa. Pienemmät tarhat sijaitsee pikkumaneesin nurkalla tai tallin etupihalla. Yksityisten tarhat ovat niiden omalla sivustalla näkymät ovat hevoskeskukselle päin.

Kesäisin laidun maata löytyy yläpihan puolelta, mutta ei kovin läheeltä. Sinne saa kuitenkin laumat ajettua kujaa pitkin. Yksityisien ja kilpahevosten laiduntaminen yksittäin on melkoinen palapeli, mutta ne jotka pärjäävät laumassa voidaan viedä lauman sekaan.

Monipuolinen liikunta on tietysti tärkeää tämän kokoisessa tallikokonaisuudessa. Keskipihalta löytyy tallin oma kymmen paikkainen kävelytyskone, jota kaikki tallin hevoset voivat käyttää. Talleilla on omat kävelytysmatot, joiden käyttäminen on sallittu henkilökunnan ohjeiden mukaan. Lisäksi erilaisia vempeleitä ja liikutusmahdollisuuksia löytyy hevoskeskuksen puolelta, joihin Viihdelinnalla on käyttö oikeus ja yksityiset saavat keskuksen toimet -70 prosenttia alennuksella eli melkien ilmaiseksi. Pois lukien eläinlääkäri, jossa maksetaan vain tarvikkeet ja lääkkeet.

Viihdelinna areena on melko avara ja valoisa kokonaisuus, jonka esittelyä on jo ylempänä, joten keskitytään siihen ratsastaja mukavuuteen. Peilit on piilotettu elektonisten puupanelien alle. Peilien katkaisija löytyy kokoamisalueen nurkasta, missä myös valokatkaisijat sijaitsee. Potkuaitoihin on piilotettu kaappeja puomeille ja muulle tavaralle. Piilohyllyt on käteviä etenkin turnajaisten ja muiden tapahtumien aikana. Luukut ovat kevyet nostaa kaasu jousien ansiosta. Pohjamateriaali on hyvin joustava ja se on altakasteleva, eli pysyy kokoajan sopivan kosteana, eikä siihen tule mitään lätäköitä. Areenan pohja on miellyttävä hypätä ja yleensä alta kastelu suoritetaan yötä vasten ennen pohjan hoitoa. Pohjat hoidetaan joka ilta henkilökunnan toimesta.

Areenan isojen ovien edessä on kokoontumisalue, joka on kooltan yhtä leveä kuin areena ja lähes neliö. Ovelta aukeaa näkymä koko areenalle ja ovelta vasemmalle aukeaa toiset isot ovet, josta pääsee pienempään maneesiin. Pienessä maneesissa on verhoilla suojatut peilit, nekin on automatisoitu ja oven vieressä on katkaisijat. Pienessäkin maneesissa on piiloluukut ja syvenne, jossa on tolppia ja muuta tarpeellista.

Areenan ovelta ulkona aukeaa puistomainen maisema, jota kylläkin rikkoo isot siirreltävät maastoesteet. Esteet ovat kesäisin säilössä kentän laitamilla, josta ne on helpompi siirtää käyttöön. Alakentäksi kutsuttu iso neliömäinen kivituhka kenttä on suurimmassa käytössä kesäisin. Sen vieressä on paikat siirreltäville katsomoille, joita käytetään keskuksessakin. Maneesin seinämälle on rakennettu tuomaritorni ja tornin alla on esteiden säilytys tilaa ja edessä kiinteä osittain katettu katsomo (nämä ovat rakennettu julkisivu kuvan oton jälkeen). Kun jatkaa matkaa tietä alakentän ohi pääsee ratsastustietä pitkin hevoskeskuksen takatielle.

Yläpihalla on hieman pienempi kenttä, joka sekin on aidattu ja kesäisin suosituin opetuskäytössä, koska siihen on lyhyin matka tuntitallista. Ratsuttajista kouluttuupparit palvovat yläkenttää, koska siellä on usein rauhallisempaa.

Maastot ovat valtavan hyvät, sillä tietenkin käytössä on keskuksen ajotiet ja polut. Lisäksi Viihdelinnalla on kaksi omaa peltolenkkiä ja pihalenkki. Maastoesteradat on sijoitettu hieman kauemmaksi laitumelle menevän puukujan päässä aukeaa hiekka alue, jossa treenataan mm. showratsastusta ja keskiaikalajeja. Lisäksi valjakkohevoset treenaavat usein täällä avarassa tilassa. Tännekin saa siirrettyä katomot, jolloin alue toimii hyvin tapahtuma keskuksena esim turnajaisissa ja viereiset laitumet majoitusalueena. Maastoesteratoja on useampaa tasoa ja useammallakin niityllä ja laitumella on esteitä.

Toivottavasti viihdyt tallillamme, väliaikaisesti yhteydenpito sähköpostitse
yst terveisin Telma ja Jason Titogov (Norpatar VRL-09562)