Talli


Tallikompleksi on suuri harmaan erisävyjä sisältävä, kivielmentistä ja hirrestä rakennettu sekä koristeltu yksikkö. Ulkopuolelta talli saattaa olla kummallisen näköinen erikorkusine rakennelmineen, mutta kun sitä hetken tutkailee, niin ymmärtää sen olevan varsin näyttävä kokonaisuus. Korkeiden kattojen päälle kun kohoaa tornimainen valvomo, joka on oikeasti Tallitoimisto ja sieltä löytyy myös kattoterassi, jonka kautta pääsee siirtymään toisiin torneihin eli toisten tallien toimistoihin. Kilpatallin toimisto on kaikista isoin ja sen vierestä löytyy myös siäkautta kulku onnistuu saunaosastolle ja isommalle kattoterassille, jossa on myös ihana poreilla tehostettu palju, joka ei aivan talli viereen näy. Myös areenan päällä näkyy sauna-alue ja juhlatilaa, jota hyödynnetään myös tarpeen tullen kurssilaisten majoitustilana.

Tallien päädyssä päätalon vieressä on tarha-alue kilpahevosille ja oreille, tuntihevosten tarhat on pihaton takana. Pihatto on iso ja laajan tarhan omaava. Pihaton hevoset kulkevat kesäisin tunnelista tien toiselle puolelle jättimäiselle pellolle, joka on usein jaettu lohkoiksi.

Aluekartta
Tarhajärjestys


Maneeseja on kaksi, joista toinen kunnostustöiden yhteydessä rakennettiin areenatyyppiseksi, jossa on pari baaria, useampi kioski ja kaksi ravintolaa, sekä myyntitilaa expo alueelle. Pienempi maneesi ei sekään ole mikään pikkuinen, vaan maneesi on jaettu kahteen osaan ja kesäisin toisessa päässä on aina yksityisille tilaa. Talvisin maneesin iso pääty on tuntihevosille ja tuplatunneilla toinen tunti ratsastaa areenalla. Kuitenkin yksityisten ja kilpahevosten käytössä on aina vähintään 25mx55m alue ja oppilaille 25mx65m alue. Areenan ratsastuspinta-ala on 30mx85m eli tilaa on riittävästi ja sinne saa isojakin ratoja rakennettua. Areenalla on melkein aina esteitä.

Kenttiä meillä on yhteensä neljä, joista yksi on suuri derbykenttä nurmipohjalla ja kiinteillä esteillä, sekä isoilla katsomoilla. Derbykentän ympärillä on huoltorakennuksia sekä varastoja. Lähimpänä tallia sijaitsee tuntihevosten neliökenttä, joka on kooltaan 50m x 50m eli senkin saa kätevästi lohkaistua kahdeksi kentäksi ja pidettyä kahta tuntia kerrallaan. estekenttä on kooltaan 50mx100m joka on jaetu kilpakentäksi ja verryttelykentäksi siirrettävin aidoin. Kentällä on aina esteitä, rata vaihtuu maanantaisin, kun kenttä tyhjätään joskus jo sunnuntai iltana ja huolletaan. Maanantaina aamutallin jälkeen on esteiden rakennus. Koulukenttä sijaitsee derbykentän toisella puolella ja siellä ei ole aitoja, vaan se on rajattu noin 50cm korkeaa pensasaidalla ja matalilla kouluaidoilla. Kentällä on pitkän radan kirjaimet aina ja usein myös koristeita, jotta hevoset tottuvat muuttuvaan ympäristöön.

Kilpatallin asukit


Kuvat © Jacques Toffi

Kilpatalli on kaikkein suurin ja tilavin talleista. Remontin yhteydessä asennettiin lantakoneet, joten karsinoista pystyy heittämään lanat suoraan luukkuun ja hihna kuljettaa lannan jatkokäsittelyä varten. Meillä on oma lannanpoltto järjestelmä, jolla saamme talvella lämmitettyä maneesit ja tallit, sekä kesällä energiaa talteen ottamalla toimii ilmastoinnit, eli sähkölasku ei ole niin suuri, kun hyödynnämme hevosten lannan. Kaikissa kilpatallin karsinoissa on isot liukuovet, josta mahtuu avantilla tuomaan turvetta karsinaan. Jokaisella hevosella on oma hoitoarkku käytävällä karsinan seinällä sijoitettuna, niin että ovi kuitenkin on käyttettävissä kokoajan. Arkusta on löydyttävä aina kuiva talliloimi, hevosen omat harjat ja varariimu, muut käyttöloimet roikkuvat ovessa tai loimitelineissä kuivumassa.

Karsinoissa on avattavat ruokakupit, joten voit kääntää kupin ulos ja laittaa ruuan odottamaan hevosta. Kupin päälle sää kätevästi myös hupun, joita käytetään etenkin kesäisin vähentämään kärpäsiä. Juoma-automaatit ovat myös kaikissa karsinoista ja hevosesta riippuen suola kivi on joko kiinteä, likit lelu tai irtonainen ruokakupissa.

Tallista on suora yhteys tarhoihin kahdestakin ovesta ja toisestä pääsee suoraan kävelytyskoneelle. Kävelytyskoneen oviaukon vierestä löytyy eläinlääkärin ja kengittäjän käyttämä isompi hoitotila, joka saadaan myös suljettua rauhan takaamiseksi. Ja toisella puolella käytävää on yksi loimein kuivaushuone, jossa myös loimihyllyt. Käytävällä on molemmin puolin korkeita kaappeja, joissa on hevosten ja ratsastajien yhteisiä tavaroita, osa kaapeista on lukollisia, niin ne ovat vain henkilökunnan tai jonkun henkilökohtaisessa käytössä.

Lisää pesu- ja hoitotiloja löytyy tarhojen päädystä, jossa on kaksi pesupaikkaa ja yksi hoitopaikak solariumilla, tässä solariumissa on myös tärisevä lattia, mikäli sitä haluaa käyttää. Tärinän avulla hevosten lihaksia saadaan rentoutumaan ja palautumaan rasituksesta paremmin. Pesupaikat ovat lähinnä tarhasta tulevien hevosten jalkojen pesuun. Kesäisin ulkona on myös letku ja viistot hoidettu kivipihalla niin että valuvat suurimmaksi osaksi kaivoon.

Varsinaiset hoito ja pesupaikat (hoitopaikkoja on yhteensä kuusi ja kahdessa on solrium, kolme pesupaikkaa, joista yhdessä on kylmäysletkut) löytyy maneesin päästä, missä on myös pääsatulahuone. Sieltä löytyy jokaisen hevosen omat satulat ja suitset, jokaiselle hevoselle on kaksi paikkaa varattuna satuloille ja suitsille, mikäli hevonen tarvitsee useamman on kakkos satulahuone siinä vaiheessa paras. Kakkos satulahuoneessa on muutenkin enemmän säilytystilaa ja jokaiselle hevoselle ne omat kaapit.


t. Akilina
Venäjänratsu
0-polvea


t. Jelena
Venäjänratsu
0-polvea

t. Avvakuum
Venäjänratsu
0-polvea

t. Blesk Luíza
Venäjänratsu
0-polvea

t. Bozhena Sova
Venäjänratsu
1-polvi

t. Faína Sova
Venäjänratsu
1-polvi

t. Frozen Wodka
Venäjänratsu
0-polvea

t. Seléna Sova
Venäjänratsu
2-polvea

t. Yalenchka Sova
Venäjänratsu
1-polvi

t. Zhara Ion
Venäjänratsu
2-polvea

t. Ponipalleron Hallanvaara
Suomenhevonen
2-polvea

t. Pöllökummun Hattivatti
Suomenhevonen
1-polvi

t. Pöllökummun Laila
Suomenhevonen
1-polvi

t. Pöllökummun Manto
Suomenpienhevonen
1-polvi

t. Pöllökummun Routa
Suomenhevonen
1-polvi

t. Valkyria
Suomenhevonen
1-polvi

t. Anemone G
Selle Francais
0-polvea

t. Nos Pacifique
Selle Francais
0-polvea

t. Rosegarden’s Conriga
Zangersheide
3-polvea

t. Rosegarden’s Lowind
Englantilainen tv
2-polvea

t. Veronique
Selle Francais
0-polvea

Oritallin asukit

Oritalli rakennettiin kilpatallin yhteyteen, mutta sillä on omat sisänkäynnit ja sosiaalitilat. Eli tarvittaessa talli saadaan eristettyä esim oritestien ajaksi, jolloin orit eivät saa olla tammojen kanssa samoissa tiloissa. Orit tarhaavat ongelmitta tammojen vieressä korkeiden aitojen ansiosta, mutta silti tarvittaessa ne viedään vain kävelytyskoneeseen ja isoihin tarhoihin.

Oritallista löytyy kaksi pesukarsinaa ja kolme hoitopistettä, joista yhdessä on solarium ja molemmissa pesupaikoissa on kylmäysmahdollisuus. Oritallista löytyy myös oma spa puoli, jossa on vesikävelymatto ja oma pesupaikka solariumilla. Iso satulahuone, jonka yläkerrassa on hoitajien taukotila. Hoitotilat ovat sutulahuoneen ympärillä, joten sen vuoksi on vain yksi satulahuone. Kuivaushuoneita löytyy kaksi kappaletta ja talliin on rakennettu vielä erikseen loimihuone, jossa puhtaita loimia säilytetään. Oma rehuvarasto toimii toistaisesti kontti muodossa siipien sisäpihalla, jossa on kesää ajatellen tuntihevosille puomit.

Oritallissa on 25 karsinapaikkaa, joista kaikki ovat tilavia ja umpikarsinoita. Oritallin ovissa on kuitenkin V:n malliset kurkistus aukot, jotka voi avata siksi aikaa kun valvoo hevosta. Ilman valvontaa ei luukut saa missään nimessä olla auki. Osa tallin oreista on turhankin maskuliinisiä ja hurjia taluttaessa, joten käytävillä tarvitaan tilaa. Karsinan ovissa on vain käyttöloimi ja tarvittavat tarhasuojat, sekä riimu narulla. Muut roippeet säilytetään hoitopaikan ympärillä kaapeissa ja satulahuoneessa. Ovien luona on myös isoja kaappeja ja hyllyjä tavaroiden säilyttämistä varten.

Kilpatallin tavoin myös oritallista löytyy lantakone, jonka ansiosta talli on nopea siivota ja lannan kuljettaminen vaivatonta. Talli on suunniteltu niin että siellä mahtuu ajamaan hyvin avantilla tai vaikka traktorillakin, sillä tallissa on myös isot päätyovet, joten siitä voidaan tarpeen mukaan ajaa vaikka traktorilla, mutta harvemmin sellaista tehdään.


o. Trze Sergei
Venäjänratsu
1-polvi


o. Mesice
Venäjänratsu
0-polvea

o. Achille
Selle Francais
0-polvea

o. Black Lagoon
Venäjänratsu
0-polvea

o. Mallasarpa
Suomenhevonen
0-polvea

o. Maineen Puukkojunkkari
Suomenhevonen
0-polvea

o. Mechisláv
Venäjänratsu
0-polvea

o. Mustasuon Mielenilmaus
Suomenhevonen
1-polvi

o. Penrose Duke
Shirenhevonen
1-polvi

o. Ponipalleron Kirosanakirja
Suomenhevonen
1-polvi

o. Pöllökummun Korkkiruuvi
Suomenhevonen
1-polvi

o. Salmarin Ässä
Suomenhevonen
1-polvi

o. SP Colin
Selle Francais
0-polvea


Ravitalli

Raviurheilu on ollut pahemmin "on off"-tyyppinen harrastus Pöllökummussa kun mikään muu. Se johtuu kenties siitä että viereinen ravitalli jäi tyhjilleen hetkeksi, eikä näin ollen ollut lähettyvillä sitä joka oikeasti ottaisi vastuun treenaamisesta ja kilpailukunnon hiomisessa. Kyllähän hevosten peruskuntoa ylläpidetiin, mutta ei tiinä startteihin kehdattu ilmoittaa, koska mitä siitäkin olisi seurannut. Sissi kun on aina ollut vähän arka kasvojen menettämisen suhteen, eihän hän vielä montaa vuotta ollut Suomessa vaikuttanut.

Ravipiirien lempeys ja hevosten potenttiaalisuus kuitenkin saivat naisen yrittämään uuden valmentajan etsimistä. Aki Karttunen niminen valmentaja Härmän puolelta osallistui hevosten valmennussuunnitelmiin etänä ja käy noin kerran viikossa kotona ajamassa kaikki ja aina kun on itse hiitti päivällä omien hevosten kanssa niin viemme meidänkin hevosia radalle hiitille. Karttusen ohjeilla aloimme nostamaan hevosten kuntoa ja saimme yhteyden useampaankin ohjastajaan. Niko Kyllinen ja Ohto Meriläinen alkoivat ajaa vakituisesti kilpaa tallin hevosilla, Ohto asuu jopa siedettävän parin kymmen kilometrin ajomatkan päässä niin käy säännöllisesti ajamassa hevosia myös kotona ja hoitaa ravureiden kengittämisen. Tarvittaessa laittaa myös ratsut kenkään, kunhan sopivia kenkiä on varattuna.

t. Hilituuli
Suomenhevonen
0-polvea

o. Tami Tam
Shetlanninponi
0-polvea

o. A Tiger
Shetlanninponi
0-polvea